Gazete Vatan Logo

Gül'den Anayasa açıklaması

Bu Meclis’e yeni bir Anayasa yakışırdı ama fırsat kaçırıldı

Cumhurbaşkanı Gül, Hindistan’a giderken uçakta Anayasa değişikliği ve Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’yle ilgili önemli açıklamalar yaptı

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, resmi ziyaretlerde bulunmak üzere dün Hindistan’a gitti. Türk Hava Yolları’na ait özel bir uçakla aralarında Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sinema yapımcısı Sinan Çetin’in de aralarında bulunduğu 180 kişilik heyetle Hindistan’a giden t 12.20 sıralarında Hindistan’a hareket eden Cumhurbaşkanı Gül’e eşi Hayrunnisa Gül de eşlik etti. Gül, uçakta gündemle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gül, şöyle konuştu:

* ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ: “TBMM’nin küçümsenmemesi gerekiyor. Türkiye’deki bütün siyasi akımlar ve fikirler parlamentoda temsil ediliyor. Bu Meclis’e yeni bir anayasa yapmak yakışırdı ama çeşitli sebeplerden dolayı bu fırsat kaçırıldı. Tamamen içe kapanırsak çok büyük fırsatları kaçırırız.

* SİYASET BELGESİ: Türkiye’nin çevresi vardır, komşuları, komşularında soydaşları ve müttefikleri vardır, NATO’daki gibi... Aslında tüm bu konular açık açık konuşuluyor. Her ülkenin, büyük ülkenin milli güvenlik belgesi vardır. ABD’nin, Rusya’nın olduğu gibi Türkiye’nin de önemli meselelerle uğraşan bir ülke olarak, komşularından kaynaklanan terör olayları olan bir ülke olarak, birçok çevre, geniş bir hinterlandı olan bir ülkenin tabii ki Milli Güvenlik Siyaset Belgesi olacaktır. Çeşitli kuruluşların görüşleri toplanıp belge için kaleme alındı. Önemli olan, bunlar yazılırken analizler ne kadar gerçekçi, ne kadar doğru tahmin ve politikalar öngörülüyor. Yeni bir siyaset belgesi bugünün realiteleri göz önüne alınarak hazırlanması gerekir. Belgenin Anayasa’nın üstünde görüldüğü dönemler olmuştur. Tamamen yanlış. Kanun değildir. (Bu belgeyi bir rehber olarak mı görüyorsunuz? sorusu üzerine) Öyledir. Her şey kanunlara yazılmaz. Geçmişte bu tür belgeleri okudum, bazen yazarak katkıda bulundum. Mevcut belgenin daha önceki metinlerden farklı olduğunu biliyorum.

Gül’ün Hindistan Programı

Beraberİnde kalabalık işadamı grubu ve sinema sektörü temsilcileriyle birlikte resmi ziyaret için Hindistan’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hindistan Cumhurbaşkanı Pratibha Devisingh Patil ile görüşecek. Gül, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ansari, Başbakan Singh, Dışişleri Bakanı Krishna, İktidar Partisi (Kongre) Başkanı Sonia Gandhi ve Ana Muhalefet Partisi (BJP) Başkanı Swaraj ile de bir araya gelecek. Gül’e ziyareti sırasında ayrıca Yeni Delhi’deki Amity Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilecek. Gül Hindistan temasları sonrasında ülkenin turistik yerlerini de gezecek. Bu kapsamda Gül çifti Tac Mahal’e de gidecek. Cumhurbaşkanı’nın Hindistan ziyareti sırasında Yeşilçam ile Bollywood arasında işbirliği imkanları da ele alınacak. Gül, 12 Şubat’ta Bangladeş’e geçecek.

Bollywood çıkarması

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’e eşlik eden 180 kişilik heyette sinema yapımcısı Sinan Çetin ile Mine Vargı da bulunuyor. Cumhurbaşkanı, ”Ekonomi ilişkileri boyutu çok geniştir. Sinan Çetin de bizim heyetin içerisindedir. Hindistan’ın en önemli ihracat talebi hizmet sektörüdür. Bunun içinde sinema sektörü çok önemlidir“ dedi. Vargı da ”Bollywood Hindistan’da büyük bir sanayi. Türk ve Hint sineması arasında ortak çalışmalar yapmak ve işbirliği içinde bulunmak için temaslarda bulunacağız “dedi. Çetin ise şöyle konuştu: ”Senede 800’den fazla film çekilen bir yer. Günde 2,5 film çekiliyor. Türkiye’de bu rakam yılda 70 film. Mine hanım daha önce Hintli yapımcılarla bazı görüşmeler yapmış. Bollywood aslında sinemanın özü. Müzik, dans kareografi her şey var.”

Haberin Devamı