Gazete Vatan Logo

Gül: ABD heyetinin FETÖ soruşturması farklı gelişmelere yol açabilir

FETÖ için gelen ABD heyetinin temaslarına lişikin konuşan Adalet Bakanı Gül, "Bu soruşturma farklı gelişmelere yol açabilir" dedi.

Gül: ABD heyetinin FETÖ soruşturması farklı gelişmelere yol açabilir

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, gazete ve televizyonların Ankara Temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda önemli açıklamalarda bulundu. Gül, FETÖ soruştuması için Türkiye'ye gelen ABD heyetinin temaslarına ilşikin açıklama yaptı.

2018 değerlendirmesi toplantısında konuşan Gül, "Bu soruşturma çerçevesinde Türkiye'den bazı konularla ilgili bilgiler istendi. Hem New York hem Washington'dan 2 savcı geldi. Elimizden gelen hukuki desteği vermek, süreci Türkiye adına takip etmek istiyoruz. Savcıların şahit olduğu konularla soruşturmanın da farklı gelişmelere gebe olacağını düşünüyorum. Tüm bilgi belgeleri vermeye çalışacağız. Orada bireyler üzerinden kara para ya da illegal yollar boyutuyla gidiyor. FETÖ'nün terör örgütü olduğu her türlü boyutuyla ispatlı. ABD mercilerince de bunun tescili önemli" dedi.

GÜLEN'İN İADESİ

İade konularında siyasi yaklaşım da etkili oluyor. Ama biz hukuki olarak yaklaşıyoruz.

ABD’de yeni Adalet Bakanı’nın atanmasından sonra oraya bir ziyaretim söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

28 ŞUBAT DAVALARINDAN YENİDEN YARGILAMA
Askeri üyelerin de olduğu DGM döneminde çok farklı yargılamalar oldu. Biz bu konuyla ilgili alternatifli çalışma yaptık. İki üç alternatifli bir çalışma tamamlandı.
NAFAKA KONUSU
Yeni düzenleme yeni mağduriyetler oluşturmamalı. Nasıl yapılacağı konusu çok hassas. Belki hakime takdir hakkı verilebilir yada belli bir süreye bağlanabilir.
HAKAN ATİLLA TÜRKİYE'YE GELECEK Mİ?
Somut bir adım olduğunda konuşalım. Oradaki yargılamalara ilişkin bizim itirazlarımız oldu.
MHP’NİN AF TEKLİFİ
Ceza adaleti anlamında bazı suçlar var ki, hiç içeriye girmiyor. İnfaz süreleriyle ilgili ceza hukukçuları çalışıyor. Af anlamında değil ama ceza politikası anlamında bir çalışma yapılıyor. Amaç suçun önlenmesini sağlamak. Parti’de MYK’ya bir sunum yaptık. O çerçevede ilerlenecek. Birkaç ay içinde bizim çalışmamız tamamlanır.
AKADEMİSYEN CEREN DAMAR'IN ÖLDÜRÜLMESİ
Ortaokul yıllarımda bir öğrenci, öğretmenimizi öldürdü. Acı bir travma.
HAYVAN HAKLARI YASASI
Teknik çalışma yapıldı. Sivil toplumla görüşülüyor. Meclis’in takdirinde.
CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET SUÇU
Devlet başkanı, hükmü şahsiyeti ile devleti, milleti temsil eder. Savcılıklardan lekelenmeme hakkı çerçevesinde bir eleme geliyor. Gelen dosya ile izin verilen arasında fark var. İzin verilmeyen dosyalar da var.
TERÖRLE MÜCADELE KANUNU
Terörle mücadelede ortak noktada buluşacağımız çalışmaları yaptık.
ADALET BAKANLIĞI'NIN TEMEL YAKLAŞIMI
Temel yaklaşımımız güven veren adalet yaklaşımını inşa etmek.
Paradigmamız adliyeye işi düşmeyen bir vatandaşta bile ‘benim oraya işim düşerse adil yargılanacağım’ düşüncesini oluşturmak.
2019’un yargıya güvenin tüm toplum nezdinde artarak devam edeceği bir yıl olacağını düşünüyorum.
2018'DE YARGI
2018’de yargının dosya yükü 10 milyon 877 bin 499 oldu. İstinaf mahkemelerinde eskiden 5 yılda kesinleşen dosyalar, 150 -200 günde kesinleşiyor. Yargılamanın hızlanmasına katkı.
127 bin 158 toplam personel sayısı.
19 bin 429 hakim savcı var.
15 Temmuz’dan önce 14 bin civarında hakim savcı vardı.
3908 hakim savcı ihraç edildi. Hakim savcılara güveniyoruz ama bu kripto terör örgütüne güvenmiyoruz.
FETÖ’den 31 bin 88 kişi tutuklu.
Uzlaşma kapsamına giren suçların artırılması yönünde çalışmamız var.
Lekelenmeme hakkı, FETÖ ile mücadelede en önemli konulardan biri. Mor beyin gibi uygulamalar hiç ilgisi olmayan insanların ilişkilendirilmesi için bir yöntemdi. Biz düşman değil, suçlu arıyoruz. Uygulama itibariyle soruşturmaya yer olmadığına dair verilen karar sayısı 32 bin 718 kişi.
2019 YILINDA NELER OLACAK?
Artık nitelik zamanı. Nitelik konusunda sorunlarımızı aşacağımız bir yıl olacağını düşünüyoruz.
FETÖ’den arınma dönemi tamamlandı. Sürekli bu tahribatı anlatacak değiliz. Artık inşa dönemi. Yargı Reformu Strateji Belgesi ile bunu yapacağız. 7 bölgede vatandaşlarımızın, akademisyenlerin, baroların görüşlerini alıyoruz.
Hedef süre uygulaması 1 Ocak itibariyle başladı. Bu aslında yargının bir iç zaman yönetimi süreci. Davaların çeşitli nedenlerle uzaması durumunda uzamanın neden olduğuna bakacağız. Nedeni tespit edip, ona göre tedbir alacağız. Nerede bir aksama olduğunu tespit edeceğiz. Biz hızlı yargılama değil, makul yargılama istiyoruz.

Haberin Devamı