Gazete Vatan Logo

Guantanamo’da iki yıl yatmış

Van'da yakalanan El Kaide üyesinin Guantanamo hapishanesinde yattığı ortaya çıktı

Van’da terör örgütü El Kaide’ye yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınan 38 zanlıdan 6’sı tutuklandı. Tutuklananlar arasında bulunan İbrahim Şen’in Guantanamo’da da yargılandığı ortaya çıktı. 2001 yılında Afganistan’da tutuklandıktan sonra Guantanamo’ya götürülen Şen’in 2003 yılında Türkiye’ye iade edildiği belirtildi.

Van Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, zanlıların 6 Ocak pazar günü 40 ayrı ev ve işyerine eş zamanlı yapılan baskınlarda ele geçirildikleri kaydedildi. El Kaide’nin Türkiye yapılanması kapsamında ’Meşale’ adı verilen operasyonla gözaltına alınan zanlıların evlerinde yapılan aramalarda 1 tabanca, bu tabancaya ait şarjör, örgüte ait 11 bin 920 euro, 8 bin 635 dolar 225 bin riyal, 4 bilye atar gaz tabancası ve tabancalara ait fişekler, 2 dizüstü bilgisayar, 9 bilgisayar kasası ile örgütsel dokümanlar bulundu.

Tutuklananlardan İbrahim Şen ise en dikkat çekici isim olarak öne çıktı. 1980 yılında Van doğumlu İbrahim Şen, 2001’de Afganistan’daki medreselere din eğitimi almaya başladı. Ancak 6 ay sonra ülkede Amerikan harekatının başlamasıyla birlikte eğitim gördüğü medresenin bulunduğu köy de bombalara maruz kaldı. Kendi iddiasına göre Türkiye’ye dönmek için 300’e yakın medrese öğrencisiyle Pakistan’a geçmeye çalışırken Pakistan İstihbarat Servisi (ISI) tarafından tutuklandı. Daha sonra da terör zanlısı olarak 2002’de Guantanamo Üssü’ne götürüldü. 2 yıl 3 ay boyunca üste tutuklu kalan Şen, daha sonra serbest bırakıldı. Türkiye’ye döndüğünde asker kaçağı olduğu için hemen silah altına alındı. Ancak Türkiye’de herhangi bir suç işlemediğinden burada tutuklanmasına gerek görülmedi.

“ALLAH’IN MELEKLERİ DE ÇEKİYOR”

Aralarında İbrahim Şen’in (yanda) de bulunduğu zanlılar iki otobüsle Van Adliyesi’ne getirilirken içlerinden biri görüntü alan gazetecilere, “Allah’ın melekleri de çekiyor. Siz bizi çekmeye devam edin” diye bağırdı.

Haberin Devamı