Gazete Vatan Logo

Grip olma, ilaç yok!

Sağlıkta tassaruf, ilaçları da vurdu. SSK, artık grip ve obezite ilaçları ile bazı vitaminlerin parasını ödemeyecek. Listeden çıkarılanlar arasında A-ferin, Tylol-Hot ve Supradyn gibi çok kullanılan ilaçlar var

Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı ve ayakta tedavide paket fiyat uygulamasını öngören tebliğin ardından zora giren sağlık sistemine, bir darbe daha vuruldu. Sağlık Bakanlığı, maliyet dezavantajları nedeniyle aralarında grip tedavisinde kullanılan soğuk algınlığı ilaçları ile obezite tedavisinde kullanılan bazı ilaçların da bulunduğu yaklaşık 100 ilacı bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkardı. Çocukların ve yetişkinlerin grip ve soğuk algınlığı tedavisinde başvurduğu Benylin, A-Ferin, Vicks, Tylol-Hot da bedeli devlet tarafından ödenmeyecek ilaçlar arasında yer aldı.

Genelgeyle hastalar, 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren hekimlerin yazdığı ve listede yer alan ilaçları, kendi ceplerinden ödeyerek alacak.

Bu etken maddeli ilaçlar ödenmeyecek
Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı tebliğ ile bedeli ödenecek ilaçlar listesinden çıkarılması kararlaştırılan ilaçların grupları ve etken maddeleri şöyle:

* Maliyet dezavantajı getirmesi nedeniyle grip tedavisinde kullanılan efervesan (suda eriyen) soğuk algınlığı ilaçları,

* Tıbbi malzeme kapsamında değerlendirilenler de dahil olmak üzere eklem içi sıvısının desteklenmesine yönelik ürünler,

* Obezite tedavisinde kullanılan antiobezite preparatları,

* İpeka, terpin, gliseril gayakolat (gaifenezin), bromheksin klorür; tuz ekspektoranlar (sodyum iyodür, potasyum iyodür, amonyum asetat, amonyum klorür, sodyum sitrat), tolu balsamı, ambroksol, poligala, scilla gibi etkin maddelerini içeren ekspektoran (balgam söktürücü) ilaçlar, Terapötik (tedavi edici) dozda olmayan çinko içerikli ilaçlar (özellikle çocuklarda bedensel ve zihinsel gelişimde kullanılıyor).

Maliye Bakanlığı'nın bazı ilaçları kurumların geri ödeme listesinden çıkarmasına İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu'ndan ağır eleştiri geldi. İstanbul Eczacı Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, genelgeyle hastanın ilaca ulaşma hakkının "gasp edildiği" öne sürüldü ve şöyle denildi: "Belli grup endikasyonlar dışında kalan ağız ve boğaz gargaraları, terapötik dozda olmayan çinko preparatları, eklem içi sıvı preparatları, obezite tedavisinde kullanılan ilaçlar ve bir grup öksürük şurupları, grip ilaçları 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren ödeme kapsamı dışında kalacak."

"Öksürük sağlık sorunu değil mi?"
"Bu uygulamayla sağlık otoritesi tarafından eklem içi hastalıkları, şişmanlık ve bazı öksürük, grip, boğaz enfeksiyonu hastalıkları sağlık problemi olarak kabul edilmeyecek. Bu karar IMF'nin istekleri doğrultusunda alındı. Bu kabul edilemez uygulama toplum sağlığına yapılmış bir saldırıdır ve yeni bir süreci başlatmaktadır. Siyasi iktidarın, çok uluslu sermaye gruplarının baskısıyla piyasada muadili olmayan pahalı ilaçların sınırlamalarını kaldırırken, 1 YTL tutarındaki öksürük şuruplarına dahi tasarruf adı altında sınırlama getirilmesi düşündürücü." Açıklamada, genelgenin geri çekilmesi istenerek, İstanbul Eczacı Odası'nın tasarruf uygulamalarını durdurmak için hukuk mücadelesi başlatacağı vurgulandı.

İşte listeden çıkarılan ilaçlar
A-Ferin, Theraflu-P, Tylol-Hot, Unicap-T, Vermidon, Vicks, Vi-Mineral, Viscol, Vitabiol, Vitadyn, Xenical, Supradyn, Calcium Sandoz, Benylin, Algo Wax, Ambreks, Ambrol, Antibeksin, Arcalion, Artu, Batticon, Becovital, Becozyme, Benil, Benzoleks, Bibora, Brodil, Broksin, Bromek, Bromeksin, Bugumentol, Decavit, Eksofed, Eksto, Eupnase, Fenidin, Fluibron, Gayabeksin, Ginger, Gribex, Hyalgan, Hydryllin, Klorhex, Maxihot, Megadyn, Mentoseptol, Mukoral, Mukoral, Neofedrin, Neo-Sedeks, Oledro-Hot, Örneksin, Oroheks, Orthovisc, Ostenil, Ostram, Pecode, Pedilin, Pedrin, Pektodin, Pereks, Permasol, Pingel, Polyod, Pulmor, Radyocodin, Redoxon, Reductil, Rinogest, Rinolar, Sekrol, Sudafed, Superheks, Synvisc, Tuseptil, Tusilin, Zelium, Zinc, Zinco-C, Zincover.

Haberin Devamı