Gazete Vatan Logo

GP lideri Cem Uzan beraat etti

Bir şirketten Genç Parti'ye 19 milyon 750 bin YTL kaynak aktarılarak Siyasi Partiler Kanununa muhalefet edildiği'' iddiasıyla yargılanan 17 sanıktan GP lideri Uzan'ın da aralarında bulunduğu 16'sı beraat etti.

''Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri A.Ş'den Genç Parti'ye (GP) 19 milyon 750 bin YTL kaynak aktarılarak Siyasi Partiler Kanununa muhalefet edildiği'' iddiasıyla yargılanan 17 sanıktan GP Genel Başkanı Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 16'sı beraat etti.

İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan katılan olmadı. Sanıkları, duruşmada avukatları temsil etti. Duruşmada hakim, 3 kişilik heyet tarafından hazırlanarak dosyaya sunulan 10 Ekim 2007 tarihli bilirkişi raporunda, özetle atılı suçun unsurlarının oluşmadığının bildirildiğini tutanağa yazdırdı. Rapor konusunda diyeceği sorulan sanık Hacı Ahmet Baş'ın avukatı Selim Yavuz, müvekkilinin beraatına karar verilmesini istedi.

-SAVCININ GÖRÜŞÜ-

Soruşturmanın genişletilmesi yönünde talebi bulunmadığını kaydeden Cumhuriyet Savcısı Muzaffer Pişirici ise esas hakkındaki son mütalaasında, sanıkların bir kısmının Mavi Ulaştırma ve Haberleşme Hizmetleri AŞ'nin, bir kısmının da GP'nin yöneticileri olduğunu belirterek, sanıklar hakkında, söz konusu şirketten GP'ye nakit avans yoluyla kaynak aktarılması ve Siyasi Partiler Kanununun 66/2. maddesinin ihlal edilmesi iddiasına ilişkin kamu davası açıldığını hatırlattı.

Bilirkişi raporunda, ''2002 yılı hesap dönemi defter ve kayıtları ile bunlarla ilgili belgelerin fiili olayın gerçek mahiyetini tespite imkan verecek nitelikte olmadığının bildirildiğini'' anlatan Savcı Pişirici, ayrıca raporda, ''iddianameye konu defter, evrak ve belgelerin yeterince açık olmaması, yeterli ve gerekli kayıtları ihtiva etmemesi, karışık ve düzensiz olması nedeniyle sanıkların suçu işlediğine dair kuşkuların bulunduğunun belirtildiğini'' söyledi. Pişirici, daha sonra tüm sanıkların, haklarında suçu işlediklerine dair kesin, yeterli ve inandırıcı kanıt elde edilememesinden beraatına karar verilmesini istedi.

-KARAR-

Davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklardan GP Genel Başkanı Cem Uzan, İsmail Yavuz Onursal, Yusuf Bozan, Ahmet Yılmaz, Hasan Kalafat, Erkan İşler, Cavit Uzun, Mehmet Orhan Uğuroğlu, Şükrü Karadağ, Metin Öner, Ufuk İlkiz, Hacı Ahmet Baş, Mehmet Ali Akgül, İsa Esen, Fevzi Aksoy ve İsmail Hakkı Kuran'ın beraatına karar verdi.

Hakim, 2 yıl önce öldüğü anlaşılan diğer sanık Sadrettin Balman hakkındaki davanın da düşürülmesine hükmetti. Küçükçekmece 6. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava, bu mahkemenin ''yetkisizlik kararı'' vermesi üzerine İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmişti.



Haberin Devamı