Gazete Vatan Logo

Gözleriniz 3 Mart gecesi gökyüzünde olsun

İlk tam ay tutulması bu yıl 3 Mart'ta gerçekleşecek

Türkiye'den izlenebilecek tutulma dolayısıyla Ankara Üniversitesi Rasathanesi'nde bir dizi etkinlik düzenlenecek. Düşük bir ücret karşılığında halka açık olacak etkinliklerde, tam ay tutulmasının yanı sıra Venüs ve Satürn
gezegenlerinin de gözlemi yapılacak.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre tutulma 3 Mart 2007 Cumartesi gecesi saat 23.30'da başlayacak ve 03.12'de son bulacak. Bu zaman diliminde saat 00.44 ile 01.58 arasında 1 saat 14 dakika süre ile ay yüzeyi tam olarak dünyanın gölgesi tarafından örülmüş olacak. 3 Mart'ta gerçekleşecek ay tutulması, herhangi bir gözlem aracı olmadan da çıplak gözle Türkiye'nin her yerinden izlenebilecek.

AÜ Rasathanesi'nde 3 Mart günü saat 19.00-03.15 saatleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler, havanın açık ya da kapalı olmasına göre
değişecek. Rasathanede tam ay tutulmasının yanında Venüs ve Satürn gezegenlerinin de gözlemi yapılacak. Yetişkinler 3 YTL, öğrenciler ise 2 YTL ödeyerek etkinliklere katılabilecek.

Havanın açık olması durumunda, saat 19.00'da ay, Satürn, Andromeda Galaksisi ve Orion Bulutsusu gözlemi ile başlayacak olan etkinlikler, ''Ay ve Güneş Tutulmaları'', ''Yıl Boyunca Gökyüzü'' sunumlarıyla devam edecek. 23.30-03.12 saatleri arasında tutulma gerçekleşecek, 00.43-01.58 saatleri arası tam tutulma gözlenecek. Tutulma boyunca meraklılar, çıplak gözle ya da Rasathanenin teleskoplarını kullanarak gök cisimlerini izleyebilecek.

Havanın kapalı olması durumunda ise 20.00-21.00 saatleri arasında, Doç. Dr. Berahitdin Albayrak tarafından ''Ankara Üniversitesi Gözlemevi Tanıtımı'' yapılacak. Etkinlik,''Ay ve Güneş Tutulmaları'', ''Yıl Boyunca Gökyüzü'' sunumlarıyla sürecek. 23.15-24.00 saatleri arasında ise belgesel gösterimi yapılacak.

Etkinliklerde gece boyunca Ay, Jüpiter, Pleiades açık kümesi ve Orion Bulutsusu gözlemi de yapılacak.

Haberin Devamı