Gazete Vatan Logo

Gözler 3. Köprü ihalesinde!

İstanbul Boğazı’na 3. Köprü yapımını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu ihalesi bugün Karayolları Genel Müdürlüğü’nde yapılıyor. Yerli yabancı birçok firmanın ilgi gösterdiği ihale için toplam 18 firma şartname aldı.

Şartname alan firmalar arasında Japon devi Mitsubishi, IHI, Obayashi, Itochu Corporation, İtalyan Astaldi, Rusya’dan Moskovskiy Metrostroy ve NPO Mostovik, İspanya’dan FCC Construction, Avusturya’dan Stradag AG, Varyap, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat, Nurol İnşaat, STFA yer alıyor.

Kamulaştırma bedeli

Ulaştırma Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü 3. Boğaz Köprüsü’nü de kapsayan Kuzey Marmara Otoyolu Projesi, ilk olarak 8 Mart 2011 tarihinde ilan edilmiş ve Yap-İşlet-Devret Modeli ile 23 Ağustos 2011 tarihinde ihalesinin yapılacağı açıklanmıştı. İstanbul Boğazı’na 3. Köprü yapılmasını da içeren Kuzey Marmara Otoyolu Proje ihalesi için şartname satın alan firmaların erteleme talebinde bulunmaları üzerine ihale tarihi 10 Ocak 2012’ye ertelenmişti.

Geçtiğimiz günlerde, Karayolları Genel Müdürlüğü, proje ile ilgili, yatırımcının üstleneceği kamulaştırma bedelinde önemli bir değişiklik yaptı. Proje kapsamında gündeme gelecek kamulaştırma işlemlerinde yatırımcı yükümlülüğü, 950 milyon liradan önce 700 milyon liraya, ardından 400 milyon liraya çekildi. Buna göre, devlet, İzmit Körfez Geçişi Projesi’nde, 400 milyon liranın aşılması halinde devreye girecek ve ek kamulaştırma maliyetini üstlenecek.

414 km’lik otoyol

İstanbul Boğazı’na yapılacak 3. köprü üzerinden Adapazarı’nı Tekirdağ’a bağlayacak 414 kilometre uzunluğunda ve 5 milyar dolarlık Kuzey Marmara Otoyol Projesi, 421 kilometrelik İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi’nden sonra Türkiye’nin en büyük ikinci Yap-İşlet-Devret projesi konumunda.

Haberin Devamı