Geleneksele ilgi gittikçe artıyor

İstanbul Moda Akademisi, Dice Kayek unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el sanatlarının yaşatılıp yeniden canlandırılması amacıyla Türk El Sanatları Koleksiyon Projesi’ni hayata geçirdi.

Geleneksele ilgi gittikçe artıyor

İletişimin en güçlü yollarından biri modadan geçiyor. Bu yüzden yerel öğeleri öne çıkarmanın, kültürleri yaşatmanın en güzel tarifi yine modayla karşımıza çıkıyor. IMA ve Dice Kayek, bir araya gelerek Türkiye’nin farklı noktalarındaki el sanatlarını günümüze taşıyan bir sergiye imza attılar. Yolu çıkarken amaçları, geleneksel el sanatlarını güçlendirmekti. Moda dünyasında etnik öğelere olan eğilim, son dönemde yüzünü göstermeye başladı çoktan. Özellikle Domenico Dolce-Stefano Gabbana, son iki sezondur Dolce Gabbana için hazırladıkları koleksiyonlarda, etnik kökenlerine dair yolculuğun tüm detaylarını sergiliyorlar. Bu detay, sadece Milano podyumlarında değil, Paris ve Londra’da da kendisini gösteriyor. Hatta yerel motiflere hiç yaklaşmayan dev moda evleri bile son dönemde el işlemesinin altını çizmeye başladı. Bu konuda adeta bir hazineye sahibiz aslında. Bu hazinenin gün yüzüne çıkması için de, bu işbirliğiyle ortaya çıkan İzler Sergisi, çok önemli bir adım. Özellikle couture koleksiyonlarıyla yurtdışında büyük beğeni toplayan Dice Kayek markasının yaratıcıları Ayşe ve Ece kardeşler, bu proje için kolları sıvamış. Ece Ege, konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getiriyor: “İstanbul Moda Akademisi işbirliği ile hayata geçirdiğimiz, Anadolu’nun farklı yörelerinin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının çağdaş orumlarından oluşan “Koleksiyon Projesi”nin kreatif danışmanlığını üstlenmek benim için son derece anlamlı. Geleneksel el sanatlarımızın yaşatılması ve yeniden canlandırılmasına katkı sağlayacak bu projede, İstanbul Moda Akademisi öncülüğünde tüm öğrencilerin ve gençlerin kreatif çalışmalarında ilham kaynağı olabilmek, onlara yol gösterebilmek işimizin en heyecanlı yanlarından biri.”

Haberin Devamı

Kültürel değerlerimiz avantajımız

IMA Direktörü Seda Lafçı ise, Türkiye’nin kültürel zenginliklerine ve coğrafi konumundan dolayı sahip oldukları avantajlara dikkat çekerek, “Yaşadığımız coğrafyaya baktığımızda, Türkiye’nin çok önemli avantajlara sahip olduğunu görüyoruz. Bu avantajlarımız sahip olduğumuz değerler. Eğer bizler bu değerlerimizi günümüze çağdaş bir şekilde taşıyabilirsek, modada farklılık yaratabilir ve istediğimiz etkiyi sağlarız. Türk El Sanatları Koleksiyon projemizin bu sebeple önemi çok büyük. Bu projemizle sahip olduğumuz değerleri ve kültürel mirasımızı, modern ve çağdaş bir çizgide sunduk. Günümüz modasına uyarlayarak giyilebilir olmasını sağladık ve farkındalık yarattığımız bir moda unsuru haline getirdik. Genç, heyecanlı ve yetenekli öğrencilerimiz Ece Ege’nin danışmanlığında yoğun bir araştırma, tasarlama ve üretim süreci geçirerek ortaya çok başarılı bir sunum çıkarttılar. İstanbul Moda Akademisi, öğrenci ve eğitmenleriyle ülkemize ve sektörümüze değer katacak bu tür projelerle her zaman gündemde olacaktır” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Geleneksele ilgi gittikçe artıyor

Üretim sürecini Gizia’nın gerçekleştirdiği koleksiyonlar için 21 bin 532 saat çalışıldı.

Haberin Devamı

Her öğrenci üç sunum hazırladı

- Proje kapsamında, İMA Moda Tasarımı ve Teknolojisi Lisans Programı ve Moda Tasarımı ve Yönetimi Lisansüstü Diploma programlarından 5 öğrenci seçildi.

- Anadolu el sanatlarını araştıran öğrenciler, iki ay süren yoğun bir çalışmanın ardından iğne oyası, tel sarma, tel kırma, sedef kakma, sanatlarını kullanarak 15 sunum hazırladı. Her bir öğrenci 3 sunumdan oluşturduğu tasarımlarında, tüm süreci couture tekniği ve el dikişi ile hazırladı. Geleneksel el sanatlarının çağdaş bir formatla sunulduğu sergide 9.000 adet tel kırmadan oluşan kafes ceket, 5.200 metre tel ile hazırlandı, toplamda 6.510 metre tel kullanıldı.

- Çeşm-i bülbül desenlerinden esinlenerek 4.800 üfleme boncuk tasarımlara işlendi. 410 sedef taşı ve 600 metre tül kumaş kullanıldı. 70 metre Ödemiş keteni ile hazırlanan tasarımlar 1.200 adet iğne oyası ile tasarlandı.

DİĞER YENİ YAZILAR