Gazete Vatan Logo

Gözaltılar için kim ne dedi?

İşte sabah 7 operasyonu hakkında en sıcak yorumlar...

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ BAŞKANI ÖZDEMİR ÖZOK:

BU BİR RÖVANŞSA FELAKET!'


Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ‘Ergenekon soruşturması’ kapsamında gerçekleştirilen gözaltılarla ilgili olarak konuştu. Özok şunları kaydetti:
“Kuşkusuz şok geçirecek kararlar olmasına rağmen bunu tüm yurttaşlarımızın, temsilcilerin halka örnek olacak biçimde soğukkanlılıkla karşılaması, bu soruşturmayı yürüten savcıların ilke ve kavramlara zarar verebilecek eylem ve davranışlardan kaçınması gerektiğini düşünüyorum.

Eğer bu belirli davalara karşı, belirli anlayışın karşı rövanşıysa zaten büyük bir felakettir. Bu durumda yargı, çok olumsuz ve telafisi mümkün olmayan sonuç ve sorunlarla karşı karşıya kalır. Dileğimiz bir an evvel meselenin mahkemeye ve yargıya intikal etmesi yani iktidarı muhalefetiyle her kesimi rahatsız eden bu soruşturmanın iddianameye bağlanarak mahkenemenin önüne getirilmesidir.

Barolar Birliği olarak süreci dikkatle gözlüyoruz. Tek gideceğimiz yer yargı güvencesidir. Çünkü hukukun ve yargının şemsiyesi altında kendimizi güvende hissedebiliriz.




Yoksa bugün gözaltına alınan grupta yakından tanıdığımız kişi ve arkadaşlarımız var ama onlara bizim dost ve arkadaş olarak yaklaşmamız biraz önce bahsettiğim değer ve ilkeler içinde bir soruşturma yapılmasını asla engellemez.

Gözaltıların bugün yapılmasıyla ilgili olarak ben özel bir neden çıkarmak istemiyorum. Gerçekten Türkiye çok önemli bir süreçten geçiyor. Ben yine bunu yargının doğal gereği olarak görüyorum. Özel bir neden çıkarmamanın tek nedeni, burada hepimiz yargının üzerine titremek zorundayız. Eğer bu soruşturma sonucunda hukuk dışı bir uygulama yapılmış ise mutlaka bedeli ödenecektir.”

Bahçeli: Kamuoyu aydınlatılmalıdır

MHP lideri Devlet Bahçeli, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili, “Süreç, yargı bazında devam etmektedir. Bunun sonucunu beklemek lazım” dedi. Bahçeli, soruşturmayı yürüten savcıların da daha derli toplu, zamanı da iyi kullanarak, anlaşılır bir metinle Türk milletinin huzuruna çıkması gerektiğini belirterek, şöyle dedi: “Temmuz ayının sıcaklığı, siyasi ve sosyal hayatımızı tesir etmiş durumdadır. Bütün bunlar da doğru bir bilgilendirmeyle kamuoyunun aydınlatılmasında yarar vardır.”



CHP MİLLETVEKİLİ YILDIZ:

“SON DERECE İNSANLIK DIŞI BİR DURUM"

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız, Ergenekon operasyonu kapsamında gerçekleşen göz altıları değerlendirdi. CHP’li Yıldız, olayın üstü kapalı bir durum olduğunu belirterek, “Bunun ne olduğu belli değil. Daha bir yıldır içeride olanlar var. Henüz bir iddianame hazırlanmış değil. Bunun apaçık bir şekilde, şeffaf bir şekilde belirtilmesi lazım. Sürekli birileri sabaha karşı alınıyor. Bir an önce iddianın hazırlanması ve açıklanması gerekiyor” diye konuştu. Gözaltına alınma biçiminin ise insanlık dışı olduğunu belirten Yıldız, olayı “Bir defa bu çok çirkin. Adresi belli olan, kaçma durumu olmayan kimselerin bu şekilde göz altına alınmaları çok çirkin." sözleriyle eleştirdi.

Hukuk devleti işletilmeli

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek: Ucu açık bir soruşturma Ergenekon soruşturması. Bir yıldır iddianamesi ortada yok. Ankara’daki gözaltılara baktığımızda laik, demokratik Cumhuriyeti inançla savunanlar olması dikkat çekici. Toplumda kutuplaşmalara neden olacaktır. Umarım kısa sürede sağduyu egemen olur, umarım en kısa sürede hukuk devleti işlemeye başlar.


DEVLET BAKANI ÇİÇEK:

SİYASET YARGI İÇ İÇE GİRMİŞ YORUMLARI YAPILIYOR

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili kendi görüşlerini dile getirmezken, yapılan yorumları değerlendirdi. Çiçek, “Kapatma davası ile bu soruşturma konusunun birbiriyle bağlantılı olduğu yorumları yapılıyor. Siyaset, hukuk iç içe yorumları da yapılıyor. Ben bu konularda değerlendirme yapmam, sadece bu yorumları dinlerim” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Gizli takibat yürüyor. Olağandışı bir olay, olağan olduğunu söyleyemem. Şuanda durum net değil. Net olmadığı için de bir değerlendirme yapamam” dedi.


TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ise, “Ben yargıçlara güveniyorum. Yargının bağımsızlığı olduğuna güveniyorum” dedi.

DSP MİLLETVEKİLİ İÇLİ:
HUKUK DEVLETİNİ DE ZEDELİYORLAR

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, "Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği'ne Ergenekon kapsamında yapılan baskını korkunç bir olay” olarak nitelendirirken, “Kendi kafalarına göre gün belirliyorlar. Aramalar 29 Haziran'da yapılmıyor ama bugün, Yargıtay Başsavcısının iddialarını sunacağı bir günde bu olaylar oluyor. Laiklik ilkesini, sosyal devlet ilkesini zedelediler. Bir hukuk devleti kaldı onu da yargıya saldırmakla, yargı ile vatandaşı karşı karşıya bırakmakla zedeliyorlar, hiç kabul edilebilir tutum değil” dedi.

Söz konusu operasyon kapsamında tahrik yapıldığını da ifade eden İçli, “Jandarma Genel Komutanlığı yapmış, Orgeneral olmuş, diğeri de Ege Komutanlığı, Birinci Ordu Komutanlığı yapmış iki emekli Orgenerali bir terör örgütü mensubu olmak iddiası ile gözaltına alıp bu kurumun hem komuta kademesini tahrik ediyorsunuz, hem de en alt kadamesindeki erine kadar tahrik ediyorsunuz” diye konuştu. Komutanlara terör örgütü mensubu gibi yaklaşıldığını belirten İçli “bu çok vahim bir durum” dedi.



GAZETECİ CAN DÜNDAR:

HUKUK ADINA ENDİŞE DUYUYORUZ

Mustafa Balbay'ın gözaltına alınışını anlatan komşusu gazeteci Can Dündar operasyonu eleştirdi

Balbay’ın evindeki arama sırasında bölgeye gelen Milliyet yazarı Can Dündar, basın mensuplarının "İçeride arama yapıldı herhalde. Süreci anlatabilir misiniz?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

"Hukuk bunun neresinde derseniz bence hiçbiryerinde. Hukuk adına endişe duyuyoruz. Kendi meslektaşlarımızın durumunu bırakın hukukun sağ çıkması mümkün mü? Bu aslında devlete hakim olma kavgası. Hukuku kullanarak hakim olmaya çalışıyorlar. Ne yazık ki yargıçlar öne sürülerek yapılıyor. Ergenekon hakkında bir kitap yazmış gazeteciyim. Çözülmesi için ne mümkünse yapılmasını savunan biriyim. Bu soruşturma bu güveni vermiyor. Neden böyle bir zamana getiriliyor böyle bir operasyon. Hukuk buradan sağlam çıkamayacak. Bu kirli bir savaş. Türkiye'nin demokratikleşmesi de mağlup olacaktır. Sabah uyandığımızda birbirimiz yokluyoruz bugün kim gözaltına alındı diye. Gidişata kimsenin hakim olmasının da imkanı yok."




"Kısaca sabah götürülürken Balbay'ı gördüm. Çok yakın oturuyoruz birbirimize. Duyar duymaz kapısındaydım. Kendisinden önce bilgisayarı götürüldü ardından sivil polisler eşliğinde kendisi götürüldü Ayak üstü konuştuk. 'Bizim herşeyimiz ortada' dedi. Bilgisayarında devleti çökertecek bilgiler olduğunu sanmıyorum."

GAZETECİLER PLATFORMU:

Sendika ve dernekler gözaltıları kınadı

Türkİye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilciliği, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Foto Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Profesyonel Haber Kameramanları Derneği, Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikasının oluşturduğu G-9 Gazeteciler Platformu adına yapılan açıklamada, “Baskın şeklindeki bu gözaltıları kabul edilemez bulduğumuzu tekrarlıyor ve meslektaşlarımızın derhal avukatlarıyla görüştürülüp, yargıç karşısına çıkarılmalarını talep ediyoruz” denildi.




DSP LİDERİ SEZER:

"KORKU İMPARATORLUĞU KURULMAYA ÇALIŞILIYOR"

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, Ergenekon soruşturması kapsamında son bir yıldır bazı iddiaların ortaya atıldığını ve bazı kişilerin gözaltına alındığını belirterek, yapılanların “hukuk sistemine, hukuk devletine haksızlık ve bir darbe” olduğunu söyledi. Sezer, AKP iktidarının korku imparatorluğu kurmaya çalıştığını ifade etti.DSP lideri Sezer, Ergenekon Soruşturması kapsamında Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay’ın gözaltına alınması üzerine, Genel Sekreter Masum Türker ve Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Vural’la birlikte Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilciliği’ni ziyaret etti. Ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Sezer, Türkiye’de ilginç olaylar yaşandığını, Türkiye’nin son 6 yıldır, Cumhuriyet’in temel kazanımlarından uzaklaştırılmak istendiğini söyledi. Sezer, toplumun bilerek ya da bilmeyerek ayrıştırılmaya çalışıldığını belirtti ve “Korku imparatorluğu kurulmaya çalışılıyor” dedi. Ergenekon Soruşturması kapsamında bir yıldır bazı iddiaların ortaya atıldığını ve bazı kişilerin gözaltına alındığını anımsatan Sezer, yapılanların “hukuk sistemine, hukuk devletine haksızlık ve bir darbe” olduğunu söyledi.Sezer, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, ATO Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay ile emekli generaller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un gözaltına alınmasını, 2 gün önce istediğine, ancak bunun bugün gerçekleştirildiğine dikkat çekerek şunları söyledi:“Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Anayasa Mahkemesi'nde sözlü sunum yaparken oluyor bunlar. Kamuoyunun dikkati bilerek bu konuya çekiliyor. Önce Cumhuriyet gazetesi İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk hoş olmayan şekilde gözaltına alındı. Şimdi de Balbay. Bunların aşılması gerekiyor. Toplumla yargıyı karşı karşıya getirmenin kimseye yararı yoktur. İktidar, gerçekleştirdiği tahribatı örtmek için bu şeyleri kullanıyorsa, kullanmaması için uyarıyorum."

AKP'Lİ FIRAT

YARGIYA MÜDAHALE ETMEYİN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat,
Fırat, TBMM'de gazetecilerin, gözaltılara ilişkin sorularını yanıtladı.

Yargı kararlarına herkesin saygı göstermesi gerektiğini ifade eden Fırat, “Yargının tarafsızlığına, bağımsızlığına saygı gösterilmesi lazım” dedi.

AK Parti'li Fırat, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı'nın gözaltılarla ilgili haberi yokmuş” diyen gazeteciye, “Öyle şey olur mu? Talimat vardır. Polis kendi

ÖNDER SAV:

"FARKLI ÇAĞRIŞIMLARI AKLA GETİRİYOR"

CHP Genel Sekreteri Önder Sav, "Son gözaltına alınmaların nedenleri kısa zaman içinde aydınlatılmalı ve kamuoyu bilgilendirilmelidir. Hukuk devletinde keyfi uygulamalar yapılıyor sanısı, herkesi tedirgin eder" dedi.

Sav, yaptığı yazılı açıklamada, uzun süredir yapılmakta olan bir soruşturmanın kapsamının genişletildiğinin anlaşıldığını ve İstanbul
Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isteği ile çok sayıda kişinin gözaltına alındığını belirterek, "Aralarında toplumun yakından tanıdığı Mustafa Balbay, Hurşit Tolon, Sinan Aygün ve Şener Eruygur gibi isimlerin
bulunması şaşırtıcı ve üzücü olmuştur" diye konuşan Sav, Son gözaltıların "bir parti kapatma davası nedeniyle Anayasa Mahkemesi'nde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın sözlü açıklama yaptığı günde" olmasını "ilginç bir rastlantı" olarak değerlendiren Sav, "İster istemez çok çarpıcı ve farklı çağrışımları akla getirmektedir" diye konuştu.

DTP: Zamanlama dikkat çekicidir

DTP Grup Başkanı Emine Ayna, partisinin grup toplantısıda gözaltılarla ilgili, “AKP, bu operasyonu kendi siyasal programına uygun bir tarzda yürütmektedir” dedi ve şöyle konuştu: “AKP’nin kapatılma davasında savunmaların yapılacağı gün, birilerine mesaj verir gibi eş zamanlı olarak gözaltıların yaşanması, kamuoyunda kuşku yaratmıştır. Konunun takipçisi olacağız.”

İşçi Partisi’nden Cumhuriyet’e destek

Gözaltılara tepki gösteren grup, Cumhuriyet Gazetesi İzmir temsilciliği önünde protestoda bulundu. Konak Meydanı’nda toplanan İşçi Partisi (İP) üyeleri, Türk bayrakları taşıyarak Cumhuriyet Gazetesi önüne kadar yürüdü. Cumhuriyet Gazetesiönünde toplanan grup ıslık ve düdük çalarak protesto gösterisi yaptı.

Endişeyle izliyoruz

* ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu: Ergenekon soruşturmasıyla ilgili gelişmeleri üzüntü ve endişeyle izliyoruz. Parti kapatma davasında kıyameti koparan iktidar; bu olayda gözaltına alınan kimselerin bir iddianame ile isnat edilmek için aylardır beklediklerini, savunma ve adil yargılanma haklarının ellerinden alındığını görmezden gelmektedir. Adalet hepimize lazımdır.

Yurtdışı destekli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen: Yurt dışından bakıyoruz, Anayasa Mahkemesi davasıyla, yargıya büyük baskı var. Ergenekon Davasıyla ilgili olarak da büyük destek var. Bunu yapanlar, hep aynı insanlar. Anayasa Mahkemesine baskı yapanlar ile Ergenekon Davasını destekleyenler, yurt dışında aynı insanlar. Bunlar, size tuhaf gelmiyor mu?

Cumhuriyet Gazetesi susturulamaz

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Cüneyt Arcayürek: “300-500 metre ilerideki Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası görülüyor. Savcının sözlü ifadesi başladı. Bu garip bir tesadüf mü yoksa doğrudan... Cumhuriyet gazetesinin başta imtiyaz sahibi İlhan Selçuk olmak üzere bu ülkeyi çok sevmekten ve korumaktan başka hiçbir asli amacı olamaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün kuvvetleri bir araya gelse Cumhuriyet gazetesini yıldıramaz. Suçlu aranıyorsa Cumhuriyet gazetesinde değil, dışarıda, nerelerde olduklarını benden daha iyi biliyorsunuz, oralarda arasınlar. Bir gün gelecek, kuşkusuz onlar da hesap verecek.”

Toplum aydınlatılmalı

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın: Anayasa Mahkemesi kararlarını en ağır şekilde eleştirenlerin, bu olay karşısında, ’Yargının kararlarına saygı duymak gerekir’demelerini hayretle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı ülke kamuoyuna gerekli açıklamayı derhal yapmalı ve toplumu bu konuda aydınlatmalıdır.

İşçi Partisi’nden Cumhuriyet’e destek

Gözaltılara tepki gösteren grup, Cumhuriyet Gazetesi İzmir temsilciliği önünde protestoda bulundu. Konak Meydanı’nda toplanan İşçi Partisi (İP) üyeleri, Türk bayrakları taşıyarak Cumhuriyet Gazetesi önüne kadar yürüdü. Cumhuriyet Gazetesiönünde toplanan grup ıslık ve düdük çalarak protesto gösterisi yaptı.

Haberin Devamı