Gazete Vatan Logo

Gotha: "Türkiyeye AB yolunda destek vereceğiz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Artık dünyada siyaset ekonomiyi yönetmiyor, ekonomi siyaseti yönetiyor" dedi

Bulgaristan'da bulunan Başbakan Erdoğan, Bulgaristan Başbakanı Simeon Saxe-Coburg Gotha ile birlikte Düzcam ve Cam Ev Eşyası Fabrikaları temel atma törenine katıldı. Temel atma törenini, çok sayıda Türk vatandaşı da izledi. Başbakan Erdoğan, tören öncesinde ellerinde Türk bayrakları bulunan vatandaşları selamladı.

Törende konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin giderek güçlendiğini söyledi. Erdoğan, "Son yıllarda Türkiye ile Bulgaristan arasındaki komşuluğun ötesindeki dostluk, birçok alanda kendini göstermektedir. Son NATO Zirvesi ile birlikte, Bulgaristan ile aynı ittifakın içinde bunmanın mutluğunu yaşıyoruz. Türkiye'nin, Bulgaristan'ın NATO ittifakı içinde yer alması içinde vermiş olduğu mücadele bilinmektedir. Şimdi ise 2007 yılında Bulgaristan hızla AB'ye tam üye olma yolunda. İnanıyorum ki Aralık 2004'te müzakere sürecini alacak olan Türkiye ile birlikte AB'de de yine müşterek bir çalışmayı geleceğe yönelik olarak birlikte yapma fırsatını bulacağız" dedi.

İki ülke arasında ekonomik ve ticari alanda da büyük merhaleler katedildiğinin altını çizen Erdoğan, "2003 yılı sonu itibariyle Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ticaret hacmi 1.3 milyar dolara ulaşmıştır. Bu artış, bu yıl içinde de devam etmektedir. Şu ana kadar Türk yatırımcısının Bulgaristan'daki yatırımları 300 milyon dolara ulaşmıştır. Bugün de çok önemli bir yatırımın başlatılması için buradayız. İstihdamın büyük sıkıntılar oluşturduğu bir dönemde ve böyle bir bölgede bu yatırımın gerçekleşmesi, bölgeyi de ciddi manada rahatlatacaktır. Yapılacak üretimin yüzde 85'inin ihraç edileceğini düşündüğümüzde, bu yatırımın ne kadar önemli olduğu açıkça ortadadır. Bulgar ekonomisine getireceği katkı ve Türkiye-Bulgaristan arasındaki bağları kuvvetlendirmede bu yatırımın sağlayacağı katkı tartışılmazdır" diye konuştu.

Şişecam'ın bölgedeki yatırımının, çok büyük anlamı olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi: "Ekonomide güçlenen bir ülke varsa, sağlıklı siyaset vardır. Eğer ekonomide başarısızlık varsa, çöken bir siyaset vardır. Bulgaristan ekonomisinin yükselmesi, Bulgaristan siyasetinin de güçlenmesi anlamına geliyor. Türk girişimciler Bulgar pazarında yerini almak için büyük gayret sarf etmektedirler. Ben, bu yatırımın, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki bağların güçlendirilmesine katkı sağlayacağına inanıyorum"

Daha sonra söz alan Bulgaristan Başbakanı Simeon Saxe-Coburg Gotha, ülkelerine yapılan yatırımdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gotha, "Hükümetimizin anlayışına göre Bulgar vatandaşlarının yaşam standardının yükselmesi, ekonominin hızla modernleşmesi yoluyla gerçekleşebilir. Bugünkü yatırım, hükümetimizin uzun zamandan beri çalıştığı, yatırımları teşvik kuralları ve ekonominin gelişmesi için yaptığı çalışmaların bir meyvesidir. Bu projenin başka şirketlerin de bize gelmesine yol açacağına inanıyoruz. Yatırımcılar önündeki bütün engelleri tamamen kaldıramadığımızın bilincindeyiz ancak, açık fikir ve imkanlara sahip şirketleri her zaman ülkemize bekliyoruz" açıklamasında bulundu.

Geçen yıl içerisinde Bulgaristan'a yapılan yatırımların rekor düzeye ulaştığının altını çizen Gotha, "Bu yılın başlangıcında, 2004 yılının Bulgaristan yılı olacağını söylemiştim. AB ile müzakerelerin sona ermesi ve NATO üyeliği gibi önemli konulara dikkat çekmiştim. Bu siyasi başarılar Bulgaristan'ı, aranan bir partner haline getiriyor. Bu siyasi sonuçlar ekonomik gelişmeler üzerinde de olumlu yönde etki sağlıyor. AB yolunda Türkiye'ye destek vereceğiz" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından fabrikaların temeli, Başbakan Erdoğan ve Bulgar Başbakanı Gotha tarafından gerçekleştirildi.

Haberin Devamı