Gazete Vatan Logo

Gösteriler savaşa döndü! 26 kişi ölünce...

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega, ülkede 26 kişinin hayatını kaybettiği protestolara neden olan sosyal güvenlik sistemi reformunun iptal edildiğini açıkladı. 16 Nisan'dan bu yana süren protestolar adeta iç savaşa döndü. Ülkeden gelen son fotoğraflarda protestocular tarafından hazırlanan çok sayıda patlayıcı görüntülendi.

Gösteriler savaşa döndü! 26 kişi ölünce...

Devlet Başkanı Daniel Ortega, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, 16 Nisan'da kararnameyle kabul ettiği değişikliklerin iptal edildiğini belirtti.

Bu arada insan hakları örgütleri, sistem değişikliği nedeniyle 5 gündür devam eden gösterilerde en az 26 kişinin öldüğünü duyurdu.

Nikaragua'da kararnameyle kabul edilen sosyal güvenlik reformları çerçevesinde işçiler ile çalışanların emeklilik katkı paylarını arttıran ve yardım ödeneğinde kesinti öngören yasal düzenleme hayata geçirilmişti.

Bunun üzerine işçi ve emeklilerin başlattığı gösteriler, Ortega iktidarında Nikaragua'da en fazla can kaybının yaşandığı iç karışıklık olarak nitelendiriliyor.

Canlı yayında öldürüldü

Dün protestoları Facebook üzerinden canlı yayınlayan Angel Gahona adlı gazeteci yayın yaptığı sırada vurularak öldürülmüştü. Gahona'nın bir ATM'de meydana gelen zararı yayında anlatırken vurulduğu an yayını takip eden herkes tarafından izlendi. Görüntüler sosyal medyada hızla yayıldı.