Gazete Vatan Logo

Görüşmede sürpriz isim!

İran'dan Suriye için mekik diplomasisi

Türkiye'nin Suriye sınırına yerleştirilmesini talep ettiği NATO füzeleriyle ilgili tartışmalar sürerken, dün Suriye lideri Beşar Esad'la yaptığı görüşmenin ardından Patriotların konuşlandırılmasını eleştiren İran Meclis Başkanı Ali Laricani bugün İstanbul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bir araya geldi. Görüşme devam ederken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne giriş yaptı.

Laricani, Halkalı’daki Aşure Günü etkinliklerine katıldıktan sonra Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne geldi. Resmi programa göre saat 13.00’te başlaması gereken görüşme için Başbakan Erdoğan 13.30’da, İran Meclis Başkanı Laricani ise 13.40’ta geldi. Laricani Çalışma Ofisi’nin, sadece devlet başkanı, başbakan ve meclis başkanlarının kullandığı deniz tarafındaki kapısından giriş yaptı. 13.50’de başlayan görüşme yaklaşık iki saat sürdü.

Erdoğan'ın Laricani ile görüşmesi sürerken MİT Müsteşarı Fidan da Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'ne gelmişti. Fidan, saat 14.25'te ofise giriş yapmıştı.

Laricani daha sonra Dolmabahçe Sarayı’na geçerek TBMM Başkanı Cemil Çiçek’le de görüştü.

"BATININ SİLAHLARI…"

Halkalı'da düzenlenen Kerbela şehitlerini anma merasimi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Laricani, Suriye’deki karışıklığın giderilmesi için silahlı mücadelenin sonlandırılması gerektiğini söyleyen Laricani, “Bizim görüşümüz odur ki; NATO’nun, Batılıların getirdikleri her silahın yararını Batılılar, zararını da bölgedeki Müslüman halkları çekecektir. Suriye’nin problemi dışarıdan ithal edilen silahlı teröristlerdir. Silah oraya girmemeli. Siyasi diyalogla problemlerin çözülmesi lazım" diye konuştu.

DHA’nın haberine göre, İran Meclis Başkanı, “Biz zaten Türkiye’deki kardeşlerimiz ve dostlarımızla Suriye ile ilgili görüşmekteyiz. Suriye probleminin çözümü silahlı mücadele değildir" dedi.

PATRIOT'LARI ELEŞTİRMİŞTİ

İstanbul ziyaretinden önce Suriye ve Lübnan’da temaslarda bulunan Laricani, Şam'da Esad'la yaptığı görüşmenin ardından geçtiği Beyrut’ta yaptığı açıklamada, Türkiye-Suriye sınırına Patriot füzeleri yerleştirilmesini eleştirmiş, “Suriye’deki iç kriz böyle silahlar konuşlandırılarak çözülemez... Suriye krizine ilişkin olarak dost ve kardeşimiz Türklerle çok sayıda görüş ayrılığımız var. Krizin çözümüne yönelik ortak yaklaşım bulmak için her iki taraf da çalışıyor” demişti.

Laricani Türkiye, Lübnan ve Suriye'yi kapsayan ziyaretleri için Tahran'dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada ise gerçekleştireceği görüşmelerde "Suriye krizine çözüm bulmaya çalışacağını" söylemişti.

"DAHA DA DERİNLEŞTİRİR"

İran devlet televizyonu Press TV’nin haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest de Erdoğan-Laricani görüşmesinden önce, Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirilecek NATO füzelerinin sadece krizi daha da derinleştirmeye yarayacağını söylemişti.

Mihmanperest, Suriye sorununa askeri bir çözüm bulmakta ısrarcı olmanın bölgede yaşanan gerilimin başlıca nedeni olduğunu savunarak, "Etkili ülkelerin bölgesel konulara siyasi çözümler araması daha iyi olacaktır" diye konuşmuştu.

İran Meclis Başkanı Laricani, dün Şam'da Suriye lideri Esad'la görüştü

KOMUTA KİMDE OLACAK?

Rusya'dan sonra İran da Patriotların yerleştirilmesine karşı çıkarken, Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz füzelerin komutasının, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin de yetkilerinin olduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı ile beraber yürütüleceğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz ise Türkiye'nin NATO'dan talep ettiği Patriot füzelerinin nerede konuşlandırılacağı, kaç tane geleceği ve komutasının kimde olacağına ilişkin önemli açıklamalar bulundu.

Sivas'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, “Ülkemizin Suriye sınırında çıkan kritik durum göz önüne alınarak NATO'dan Patriot talebinde bulunduk. Başvurduğumuz günün akşamı NATO Konseyi acil toplanarak bunu gündemine aldı. Ne kadar gelecek? Buna NATO Konseyi karar verecek. Ancak ilk toplantıda Türkiye'ye füze verme yönünde görüş bildiren ülkeler var. Amerika 'biz verebiliriz' dedi, Hollanda 'verebiliriz' dedi, Almanya 'verebiliriz' dedi” ifadelerini kullandı.

NATO Konseyi'nin önümüzdeki hafta karar vereceğini düşündüklerini belirten Yılmaz, “Bu kararla birlikte yine NATO'dan yetkililer, bizim Türk Silahlı Kuvvetlerimizle birlikte Türkiye'nin en geniş alanını koruma altına alabilecek teknik bir çalışma yapacaklardır” diye konuştu.

Bu teknik konunun değerlendirileceğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Türkiye'de en geniş alanın korunması amaçlanıyor. NATO Konseyi'nin karar vermesini bekliyoruz. Komuta kimdedir? Biliyorsunuz Türkiye NATO'nun bir üyesi, dolayısıyla Türkiye'nin sınırlarını korumak aynı zamanda NATO'nun da yükümlülüğü. Dolayısıyla Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı emrinde bu verilecektir. Bu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda bizim Türk Silahlı Kuvvetleri personelimiz de var. Dolayısıyla da NATO, Türkiye'nin güney sınırlarını ve Türkiye'nin mümkün olabilen en geniş sahasını korumak için ortak bir çalışma yapacaktır. Bu çalışmadan sonra en geniş şekilde koruma, hangi noktalarda, hangi alanlarda oluşursa, o noktalara bu Patriot füzeleri yerleştirilecektir. Komuta da Türk Silahlı Kuvvetlerimizin de yetkilerinin olduğu Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığıyla beraber yürütülecektir.”

Haberin Devamı