Gazete Vatan Logo

Görüşme sonrası HDP'den ilk açıklama!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun HDP ile yaptığı 1 saat 58 dakikalık görüşme sonrası HDP'den açıklama geldi.

Görüşme sonrası ilk açıklama Başbakan Davutoğlu'ndan geldi . Ardından HDP'li Sırrı Süreyya Önder, İdris Baluken ve Pervin Buldan canlı yayında basın açıklaması yaptı. MHP gibi HDP de , AK Parti'nin koalisyonu CHP ile yapmasının daha doğru olacağını savundu. İşte Önder'in açıklamalarından satır başları;

* İmralı'ya ziyaret sürekli masada olan talebimizdir. Ordaki tecrit kabul edilemez. Bizim sıradan ziyaret talebimiz yoktur. Dolmabahçe deklarasyonu şartlarına geri dönülmeli.

* Demokrasi ve silah bir arada olmaz. Bizim kabul etmediğimiz bir şeydir. HDP'nin kabul etmediği bir şeydir. bu ülkede demokrasi ne kadar yükselirse silah minimize olur ve yok olur. Biz bu konuda netiz.

* En çok oy alan iki siyasi partinin koalisyonunu doğru biliyoruz. Devlet heyetinin görüştüğünü biliyoruz. Bu gördüğünüz mütevazi salonda bir siyaset yürütmeye çalışıyoruz. Görüşme yapacak başka yerimiz yok. Bu bir ima değil. Bizim geleneğimiz imalarla siyaset yapmaz.

* Mahir Bey'den böyle bir şey beklemem. Böyle dediyse alaycı yaklaşmıştır. Ne zaman ki izleme heyeti konusunda hükümetle devletle İmralı'da mutabakat sağladığımızın ertesi günü Sayın Cumhurbaşkanı tarafından süreç itibarsızlaştırılınca "Seni Başkan yaptırmayacağız" bu yaklaşımı geliştirdik. Bugüne kadar verilen emeği çürütücü bir yaklaşımdı. Biz kendi emeğimize de onların emeğine de sahip çıkmayı kendi sorumluluğumuz gördük. Bunun önünde hiçbir şey mani değil. Türkiye'nin çözüm sürecinden daha önemli bir sorunu yok. Devletin kendini birkaç kez tekzip etmesi gerekir, bu görüşmeleri durdurabilmek için. Görüşmeleri durdurmak barışa tanınan şansı çiğnemek demektir. Bu süreç mutlaka devam etmeli. Daha ileri bir adımla ve daha büyük bir ciddiyetle ele alınmalıdır.

Haberin Devamı



* Görüşmede saat tutmadık. Her medeniz insan gibi misafirimizi kapıya kadar uğurladık.

HDP heyeti Ak Parti heyetine demokrasi, adalet ve barış başlıkları altındaki ilkesel yaklaşımlarıyla ilgili başlıklar şöyle: "

1- DEMOKRASİ

Sivil, kadın özgürlükçü, demokratik, cinsiyet eşitlikçi, ekolojik ve sosyal çerçeveyi esas alan yeni bir anayasanın yapılması, Cumhurbaşkanlığı'nın yetkilerinin kısıtlanması.

İç Güvenlik Yasası'nın ve Terörle Mücadele Yasası'nın yürürlükten kaldırılması.

Siyasi Partiler Kanunu'nun demokratikleştirilmesi ve seçim barajının kaldırılması. Yargı reformunun, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını gözetecek şekilde yapılması.

Gösteri hakkı, ifade özgürlüğü, sendikal özgürlükler ve basın özgürlüğünün teminat altına alınması.

Taşeron sistemine son verilmesi, asgari ücret ve emeklilik maaşlarının arttırılarak emeklilik yaşının düşürülmesi, iş güvenliği ve iş güvencesinin sağlanması, ataması yapılmayan öğretmenlerin bir an önce atanması.

Nükleer santral projeleri ile doğa katliamlarına yol açan HES ve termik santral projelerinin askıya alınması.

2- ADALET

Haberin Devamı

Yolsuzluk ve rüşvet iddialarının ciddiyetle soruşturulması.

Suriye'ye yasadışı silah sevkiyatının araştırılması ve soruşturulması. Roboski katliamının sorumluların tespiti ve cezalandırılması için soruşturmanın tekrar açılması.

Gezi ve Kobanê direnişi sırasında katledilen yurttaşlarımızın gerçek faillerinin tespiti ve cezalandırılmalarının sağlanması.

Kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın katliamlarının önüne geçilmesi için acil ve gerçekçi tedbirler geliştirilmesi, nefret söyleminin ağır ceza kapsamına alınması, Kadın Bakanlığı'nın kurulması.

Soma ve Ermenek işçi katliamlarının her düzeyde soruşturulması ve sorumluluğu olan herkesin cezalandırılması.

3- BARIŞ

Haberin Devamı

Kürt sorununun çözümünde açık, şeffaf, Parlamento'nun denetiminde, gözlemci heyetlerin dâhliyle müzakere sürecinin işletilmesi.

Müzakere sürecinde muhatapların özgür koşullarda ve eşit imkânlarla görüşmeyi sürdürebilmesinin teminat altına alınması.

Tahkim edilmiş çift taraflı ateşkesin hayata geçirilmesi, hasta tutsakların serbest kalacakları koşulların sağlanması.

Hakikat ve Geçmişle Yüzleşme Komisyonu'nun Parlamento bünyesinde kurulması.

Suriye ve Irak başta olmak üzere IŞİD vb. grupların Türkiye üzerinden elde ettiği her türlü desteğin kesilmesi, bu gruplara karşı etkili önlemlerin geliştirilmes.i Suriye'de bütün halklar ve inanç grupları ile eşit temelde ilişki kurulması, Suriye'nin iç barışına ve demokratikleşme sürecine aktif destek sunulması"

Haberin Devamı