Gazete Vatan Logo

Görmemek engel değil

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) müzik eğitimi alan görme özürlü 20 yaşındaki öğrenci Uğur Karabıyık azmiyle takdir topluyor

ÇOMÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Öğretmenliği Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Uğur Karabıyık dünyaya görme engelli geldi. Ancak, bu durum Karabıyık için müzik eğitimi almaya engel olmadı. İlköğretimini görme engelliler okulu yerine normal şartlarda tamamlayan Karabıyık, müzik öğretmeni Çiğdem Ongar'ın teşviki ile çıktığı yolda emin adımlarla ilerlemeyi sürdürdü. Birincilikle girdiği Hüseyin Akif Terzioğlu Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi'nden mezun olduktan sonra, yeterli ÖSS puanını alıp üniversitenin müzik bölümü sözlü sınavına girerek, başarı gösteren görme engelli öğrenci kendi çabası ve öğretmenlerinin yardımıyla müziği yaşayarak öğreniyor.

Görme engellilerin kabartma alfabesi Braille'yi bilmediği için eğitimde sıkıntılar yaşadığını belirten Karabıyık, şöyle dedi:

"ÖSS'ye, İzmir Görme Engelliler Kütüphanesi'nin hazırlık CD'leriyle dershaneye giderek, dinleme ve ezber yöntemiyle hazırlandım. Sınavları kazandım, amacıma ulaştım. Görme engelliler okulunda eğitim almadığım için kabartma yazıyı tam olarak bilmiyorum. Üniversitede de böyle bir teknik olmadığı gerekçesiyle çoğu zaman zorlanıyorum. İlk 1.5 yıl solfej okuyamadım. Daha sonra Braille alfabesi öğrendim. Notaları arkadaş ve hocalarımın bana okumasıyla kağıda dökerek çalışmaya başladım. Bana büyük faydası oldu."

Viyola, piyano, blok flüt, keman ve gitar çaldığını anlatan görme özürlü öğrenci Uğur Karabıyık, okullarda özürlü öğrenciler için özel eğitmen olması gerektiğini anlattı. En büyük hedefinin görme engelliler okulunda müzik öğretmenliği yapmak olduğunu vurgulayan Karabıyık, kendisi gibi özürlü olan diğer kader arkadaşlarına, "Hayata küsmesinler, önlerindeki imkanları değerlendirsinler. Önlerinde açacak kapıları yoksa çevresinden yardım alarak bu kapıyı mutlaka açsınlar. Evde oturarak hiçbir şey olunmaz" mesajını yolladı.

Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Mete Gökçe de uygulamanın ön planda olduğu bir bölümde eğitim gören Uğur'un azmi ve müzik sevgisi sayesinde tüm sıkıntıların üstesinden geldiğini söyledi.

Haberin Devamı