Gazete Vatan Logo

Görme engelliler için 'Akıllı Gözlük'

Görme engelliler için 'Akıllı Gözlük' geliştirdiler


Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü son sınıfında okuyan 3 öğrencinin, görme engelliler için geliştirdiği 'akıllı gözlük' bir toplantıyla tanıtıldı. Bu gözlükle hiç göremeyen bir engellinin, yürürken önündeki engelleri algıladığı belirtildi.

Herhangi bir engeli sensör yardımıyla gördüğü cisimleri, titreşime dönüştürerek görme engellileri uyaran akıllı gözlük, Altı Nokta Körler Derneği Elazığ Şubesi'nde basına tanıtıldı.

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Güler, 'akıllı gözlük' ile ilgili şunları söyledi: "Gözlüğümüzde 2 tane unsur var. Birincisi ultrasonik sensörlerimiz, ikincisi titreşim motorumuz. Cep telefonlarında bulunan titreşim motorları gibi bir motorumuz var. Ultrasonik sensörlerimiz ses dalgalarını karşıya gönderiyor. Bir alıcı ve verici ünitesi mevcut. Bu alıcı-verici ünitesinden mesafeyi algılayıp yazılımsal olarak 1 metre mi, 50 santim mi veya 50 santimden daha kısa mesafelerde git gide şiddeti arttıracak şekilde titreşim vererek, kullanıcının bir engele çarpmasını önlüyor. Kısaca projemizi özetleyecek olursak, projemizin hem yazılımı, hem gözlüğü, tamamen bizim son sınıf öğrencilerimiz tarafından yapıldı. Gözlüğü takan kişinin duruş mesafesini 50 santim olarak ayarladık. Ancak geliştirilmesi gerekiyor şu an itibariyle. Projemize TÜBİTAK veya Sanayi Bakanlığı'ndan eğer destek alabilirsek, inşallah seri üretime geçmeyi düşünüyoruz."

Projenin 3 lisans öğrencisi tarafından hazırladığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Güler, proje maliyetinin de 100-150 lira arasında gerçekleştiğini belirterek, "Eğer üretim aşamasına getireceksek, biraz daha geliştirilip çok daha uygun ve direkt kullanım için piyasaya sunuma hazır hale getirilebilecek. Bu titreşimleri sesli sinyale dönüştürebiliriz. Mesafe var 'dur' diyebilir ama kalabalık ortamda sesin duyulamama riskini düşündüğümüz için şu an titreşim verdik. İlk başta titreşimi kola bantla vermeyi düşünmüştük ama kablo karmaşasının önüne geçmek için titreşimi enseye vermeyi düşündük. Fakat tabi bu daha geliştirilebilecek" diye konuştu.

Altı Nokta Körler Derneği Elazığ Şube Başkanı Refik Temiz de bu başarılarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Hasan Güler ve 3 öğrenciye teşekkür etti.

Haberin Devamı