Gazete Vatan Logo

Görme engelli öğretmene ilginç suçlama

Röntgencilikle suçlanan öğretmene maaş kesme cezası verildi

ADANA’da görev yaptığı lisede, sınıfta iki erkek öğretmenin eşcinsel ilişkisini kapının anahtar deliğinden izlediği ve okula yaydığı iddiasıyla soruşturma geçiren, yüzde 100 görme engelli tarih öğretmeni 44 yaşındaki Ali Ercan’a ’maaş kesme cezası’ verildi.

Röntgencilikle suçlanan 23 yıllık öğretmen Ali Ercan’ın savunmasını ’yeterli görmeyen’ Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Disiplin Amirliği ’okulda huzurlu ortamın sağlanmasını engellediği’ gerekçesiyle ’1/30 oranında aylıktan kesme’ cezası verdi. Ali Ercan, hakkında verilen kararın iptali için Adana İdare Mahkemesi’ne dava açtı.
Yaklaşık 8 ay önce görev yaptığı Hasan Adalı Lisesi’nde okulda sigara içen öğretmenleri şikayet ettiği için açılan soruşturmanın selameti için, geçici olarak Hacı Ahmet Atıl Lisesi’ne tayin edilen Ali Ercan şunları anlattı:
"Sigara şikayetimle ilgili açılan soruşturmada ifade vermeye çağrıldığımı sanıp Vali Yardımcısı Reşat Özdemir’in yanına gittiğimde, bana ’Siz kapının anahtar deliğinden 2 erkek öğretmeni farklı bir durumdayken izlemişsiniz. Röntgencilik yapmışsınız, bunu yapmaya utanmıyor musunuz?’ dedi. Ben de bunu ilk kez kendisinden duyduğumu söyledim. Yüzde 100 görme engelli raporum olduğunu, hiç görmediğimi söyledim. Eşcinsel ilişkiye giren öğretmenlerin konusundan haberim olmadığını anlattıysam da inandıramadım."

’EŞCİNSEL TAKLİDİYLE TACİZ’

Bu soruşturma devam ederken eşcinsel ilişki yaşadığı öne sürülen iki öğretmenin tacizine uğradığını iddia eden Ali Ercan şunları söyledi:

"İki öğretmen hakkında çıkartılar dedikoduları benim yaptığıma inanıp, okulda taciz etmeye başladılar. Aleyhime kulis yaparak, diğer öğretmenlerle aramı açmaya çalıştılar. Bazen de eşcinselmiş gibi taklitler ve davranışlar sergileyerek beni rahatsız etmeye başladılar. ’Asıl kendisi erkek meraklısı’ diyerek hakkımda çirkin dedikodular çıkarttılar. Bu öğretmenlere inanan bazı öğretmenler de bana eşcinselmişim gibi yaklaşmaya başladılar. Bu yüzden psikolojim bozuldu."

3 KEZ AİHM’E BAŞVURMUŞ

Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Tarih Bölümü’nü 1989’da birincilikle bitirdikten sonra öğretmenliğe Ankara Aydınlıkevler Körler Okulu’nda başlayan Ali Ercan, görev yaptığı okullarda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kaldığı ve siciline yazılan olumsuz notları sildirmek için bir çok kez mahkemeye başvurdu. Ali Ercan son olarak hakkında verilen maaş kesme cezası nedeniyle 48’inci davayı açtı. Açtığı davalardan 30’unu kazanan Ali Ercan’ın siciline yazılan ’öğretmenlik yapamaz’, ’paranoid akıl hastası’ notlarının silinmesi ve bu notları yazan okul müdürlerinin cezalandırılarak kendisine tazminat ödenmesi için 3 kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu. Başvuruları kabul edilen Ercan, AİHM’den gelecek haberi bekliyor.

VALİLİĞE AÇIKLAMASI: BELLİ ORANDA GÖRÜYOR

Vali Yardımcısı Reşat Özdemir ise olayla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, "Ali Ercan özürlü olmasını çok istismar ediyor. Şikayet etmediği kimse kalmadı. ’Ben öğretmenleri uygunsuz vaziyette gördüm’ diye kendisi söylemiş. Biz işi gücü bıraktık, Ali Ercan’la uğraşıyoruz" demişti.
Adana Valiliği ise 9 yıl önce Adana Devlet Hastanesi Sağlık Kurulu’nca düzenlenen ve 6 doktorun imzası bulunan yüzde 100 görme engelliği olduğuna ilişkin rapora rağmen, Ali Ercan’ın ’belli oranda gördüğünü’ savunup, söylediklerinin doğruyu yansıtmadığını iddia etti. Ercan’ın röntgencilikle suçlaması haberinin medyada yer almasının ardından Valiliğin yaptığı yazılı açıklamada vilayet binasındaki kamera kayıtları incelendiğinde Ali Ercan’ın odalara gidebildiğini, hatta kapılardaki yazıları okuyabildiğini öne sürülmüştü.

Açıklamada şu görüşler vurgulandı:
"İlgili şahıs şikayetinde, okulda sigara içildiğini ve iki öğretmen arasındaki uygun olmayan davranışları gördüğünü iddia etmiş, bu iddialar üzerine soruşturma açılmıştır. Bunların asılsız olduğunu anlayan şahıs, hatanın kendisine zarar vereceğini görmüş, içinde bulunduğu durumu da kullanarak konuyu çarpıtıp, yanlış bilgilendirmiştir. Kendisine dilekçesinde ’gördüm’ dediği iddialarla ilgili, nasıl gördüğü sorulmuştur. Herhangi bir şekilde kapı deliğinden öğretmenleri gözlediği, röntgencilik yaptığı ifade edilmemiş, sadece kendi eliyle yazdığı şikayet dilekçesindeki konular sorulmuştur."

Haberin Devamı