Gazete Vatan Logo

Görme engelli öğrencilerin tarihi yolculuğu!

'Engelsiz Eğitim Programı' kapsamındaki görme engelli öğrenciler, İstanbul'un tarihi mekanlarını gezdi. Öğrenciler, tarihi yapıların duvarlarını, sütunlarını ve işlemelerini dokunarak hissetme fırsatı yakaladılar.

Görme engelli öğrencilerin  tarihi yolculuğu!

Turkcell’in özel eğitime ihtiyacı olan engelli çocuklar için Milli Eğitim Bakanlığı himayesinde 2015 yılında başlattığı 'Engelsiz Eğitim Programı'nda eğitim gören öğrenciler, İstanbul'da tarihi mekanları dolaştı. Görme engelli öğrenciler Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı, Ayasafya Camisi ve Sultanahmet Meydanı'nda tarih yolculuğuna çıktı. Gezi boyunca bir rehber eşliğinde göremedikleri yerlerin bilgilerini alan öğrenciler tarihi yapılara dokunarak hissetmeye çalıştılar.

Görme engelli öğrencileriyle geziye katılan Hatice Öğretmen, gezi sırasında yanlarında gezilen yerleri anlatan birileri olmadığı zaman sadece yürüdüklerini belirterek " Biz bugün sarayları gezeceğiz. Sarayların içinde herşey camların içinde saklı dokunamıyoruz onlara. Bunları birinin anlatması gerekiyor" şeklinde konuştu. Çocukların gezerek tarihi canlı canlı duyacaklarını ifade eden Hatice Öğretmen, "Eğitimde teorinin çok etkili olduğunu düşünmüyorum. Eğitimde uygulama daha etkilidir. Çocuklar şimdi sarayları gezerek müzeleri gezerek tarihte neler olduğunu birebir duyarak öğrenmiş olacaklar" dedi.

Eğitim verirken sesli materyaller kullandıklarını dile getiren Hatice Öğretmen, "Bilgisayarımızda konuşan programlar var. Kabartma yazı kullanıyoruz. Bütün kitapları kabartma olarak elde edemediğimiz için teknolojinin bize çok faydası oluyor. Bakanlığımız ile Turkcell'in birlikte yapmış olduğu projeyle okulumuza bir teknoloji sınıfı kazandırıldı. Bu teknoloji sınıfıyla da çocuklarımız istedikleri gibi araştırma yapabiliyorlar. İstedikleri videoyu izleyebiliyorlar" ifadelerini kullandı.

Geziye katılan öğrenciler ise tarihi yerleri gezmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek yeni bilgiler öğrendiklerini söylediler.

Haberin Devamı