Gazete Vatan Logo

Görme engeline teknolojik çözüm

işte ABD’de geliştirilen yeni teknik

ABD’de geliştirilen yeni bir teknikle görme engelliler kabartma yazıları dokunmadan okuyabilecek. Göze yerleştirilecek aletle okuma kolaylığı sağlayacak tekniğe nörologlar tam not verdi.

Dünyada milyonlarca görme engelli insan okumak için kabartma yazı yöntemini kullanıyor. Ancak Californialı Second Sight şirketinde çalışan uzmanlar görme engellilerin daha hızlı ve kolay okumalarını sağlayacak yeni bir teknik geliştirdi. Okumaya yeni bir içerik getiren teknikte ilk olarak gözün arka kısmına bir implant yerleştirilecek. Wireless olarak gönderilen özel bir ışıkla kabartma yazılar gözün arka kısmına gönderilecek. Göze yerleştirilen alette yer alan 6 elektrod görme siniri yardımıyla alınan mesajı beyne iletecek. Beyinde çözümlenen mesajlar görme engelli kişinin kabartma yazıyı etkili bir şekilde görmesine yardımcı olacak. Geliştirilen teknikle kişilerin kelimeleri 30 saniyede algılayıp okuyabileceği belirtiliyor. Çalışmanın başında yer alan Doktor Thomas Lauritzen “Kişiler parmak uçlarıyla kabartma harfleri algılamak yerine beyne gönderilen sinyaller yardımıyla harfleri yüzde 89 netlikle görebilecek. Bu teknik görme engellilere boyutsal bir çözüm sunacak” açıklamasında bulundu.

n TABELALAR OKUNACAK: Yapılan çalışmalarda görme engelli kişilerin 2 ve 4 harfli kelimeleri kolayca ayırt edebildiği belirtildi. 2 harfli kelimelerin yüzde 80’i, 4 harfli kelimelerinse yüzde 70’i okunabiliyor. Ayrıca geliştirilen yazılımla yollarda yer alan tabela ya da diğer dökümanların kabartma harf olarak beyne gitmesi sağlanacak. Bu da görme engelli kişilerin gündelik hayatta tek başına hareket edebilmesini kolaylaştıracak. ‘Frontiers in Neuroscience’ (Nörolojinin Sınırları) isimli dergide yer alan makale için ingiltere Görme Engelliler Ulusal Enstitüsü (RNIB) başkanı Pete Osborne, “Bu çalışma teknolojinin görme engelli insanların hayatına nasıl yenilikler katılabileceğini gösteriyor. Bu alanda yapılan çalışmalar nöroloji bilimine katkı sağlayacak. Yeni çalışmaları izlemek bilim insanları ve görme engelliler adına umut verici” açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı