Gazete Vatan Logo

Google genetik bilgileri toplayacak

Google şirketi, bugüne kadar yaptığı en büyük ve en zor sayılabilecek bir bilim projesine başlıyor.

facebook twitter digg 0 e-posta yazdır Haberler » Şirketler » Haber Baseline Study olarak adlandırılan proje için ilk olarak 175, daha sonra ise binlerce kişiden genetik ve moleküler veriler toplanacak. Şirketin umudu, bu verileri kulanarak sağlıklı bir insanın nasıl olması gerektiğini tamamen anlamak.

WSJ'nin haberine göre, projenin ilk aşamaları, kan plazmasındaki HIV virüsü araştırmalarında kulanılan ucuz ve yüksek hacimli testlerin öncüsü olan 50 yaşındaki moleküler biyoloji uzmanı Andrew Conrad tarafından yürütülüyor.

Google şirketinin araştırma birimi Google X'e 2013 yılının mart ayında katılan Conrad; fizyoloji, biokimya, optik, görüntüleme ve moleküler biyoloji uzmanlarından oluşan 70 ile 100 kişilik bir ekip kurdu.

Elbette Google'ın projesi dışında tıp ve gen araştırmaları üzerine çalışmalar var. Ancak Baseline araştırması çok daha fazla sayıda yeni bilgiyi bir araya getirecek. Projenin araştırmacılara kalp krizi ve kanser gibi ölümcül hastalıkları erkenden teşhis etme ve hastalığın tedavi süresince değil de tanı konulduğu sırada ilaçla tedavi edilmesinde yardımcı olması umut ediliyor.

Conrad, "Her kompleks sistemde bu kavram mevcut ve temkinli bir şekilde sorunların üzerine gidiyor," dedi ve ekledi, "Bu devrim niteliğinde bir düşünce değil. Biz yalnızca "Eğer ileriyi tahmin edebilecek olsaydık, neleri bilmemiz gerekirdi?" sorusunu soruyoruz. Bilmemiz gereken şey ise sağlıklı, düzgün bir insan bedeninin neye benzediği." Projenin belirli hastalıklarla sınırlandırılmayacağı ve hastalıkların teşhisinde kulanacağı birçok araç sayesinde yüzlerce örnek toplayacağı belirtiliyor. Sonrasında ise Google, "biyogösterge" adı verilen yapıları bulmak için gelişmiş bilgisayar teknolojilerinden yararlanacak. Bu biyogöstergelerin tıbbi araştırmalarda herhangi bir hastalığı çok önceden teşhis edebileceği umut ediliyor.

Örneğin bu araştırmada, bazı insanların uzun yılar boyunca yüksek kolestrol ve kalp krizinden uzak durmasını sağlayan ve yağ molekülerini etkili bir şekilde parçalayabilen bir biyogöstergenin bulunabilir. Bu biyogöstergenin eksikliği ise erken yaşta kalp krizi geçirmelerine neden olabilir.

Biyolog Conrad, Baseline'ın biyogöstergeyi bulmasının ardından araştırmacıların diğer insanlardaki biyogösterge eksikliklerini kontrol edebileceğini, bunu geliştirmelerini sağlayabileceğini veya yağ molekülerini daha iyi parçalamaları için bir tedavi yönetimi geliştirebileceğini söyledi.

Dünyanın en büyük bilgisayar ve veri merkezi ağlarını sahip olan Google, internette yaptığınız27 7 2014 Google genetikbilgileri toplayacak- thelira.com http://www.thelira.com/haber/146279/google-genetik-bilgileri-toplayacak 2/3 0 aramalarda anlık sonuçlar edinmenize olanak veriyor ve YouTube gibi verilere aç olan internet sitelerini yönetiyor. Google'ın bu başarıları artık tıbbi bilgilerin saklanmasında kulanılabilir ve diğer araştırmacıların bu verilere kolaylıkla erişmesini sağlayabilir.

Araştırmalar genelikle hasta bireylerin üzerinde yapıldığı için, bugüne kadar keşfedilen çoğu biyogösterge hastalığın ileri safhasıyla ilgili bilgi veriyor. Stanford Üniversitesi'nın tıp fakültesine bağlı Radyoloji Bölümü'nü yöneten ve Conrad ile Baseline projesinde bir yılı aşkın süredir çalışan Sam Gambhir', araştırmacılar bu biyogöstergeleri hastalıkları erkenden teşhis etmek için kulandığını belirtti.

Haberin Devamı