Gazete Vatan Logo

Google’dan öğrenciye destek

GOOGLE’IN bu yıl üçüncü kez düzenlediği “Summer of Code” programına dünyanın dört bir yanından öğrencilerin yanı sıra özgür yazılım (open-source) geliştiren kuruluş da katılıyor.

Bu programda öğrenciler varolan özgür yazılımları daha iyi hale getirmek için kendi fikirlerini ortaya koyuyorlar ve ürettikleri proje önerilerini kurumlara sunuyorlar. Kabul edilen her projeye 4500 dolar destek sağlanıyor. Türkiye’den ilk defa bu yıl katılımcıların bulunduğu programda 6200 proje başvurusu arasından 900 tanesi desteklenmeye hak kazandı. Konuyu görüştüğümüz Sabancı Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Sarp Centel, projesi desteklenen 6 Türk katılımcıdan biri.

“Toplumsal boyutu var”

Centel şunları söyledi: “Benim gerçekleştireceğim projenin diğerlerinden farkı, toplumsal bir boyutunun olmasıdır. OpenMRS adında, gelişmekte olan ülkelerde kullanılmak üzere ücretsiz bir hasta kayıt sistemi geliştiriliyor. HIV, AIDS gibi detaylı takip gerektiren hastalıklarla mücadele için tasarlanan bu yazılım Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından destekleniyor. Bu proje doğrultusunda, farklı kuruluşlarda bulunan hasta kayıtlarının birbirleriyle doğru bir biçimde eşleştirilmesi sağlanacak. Bu sayede doktorlar, hastalara dair detaylı bilgiye ulaşarak daha iyi tedavi sunabilecekler.”

Haberin Devamı