Gazete Vatan Logo

Google, Apple’ı solladı

Google’ın ana şirketi Alphabet’nin piyasa değeri 503 milyara dolara yükselerek Apple’ı geçti. 13 yıl sonra satış gelirleri düşen Apple kan kaybetmeye devam etti

Google, Apple’ı solladı

Google’In bağlı olduğu Alphabet, hisse senetlerindeki artış sayesinde teknoloji devi Apple’ı geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi haline geldi.

Alphabet hisselerinin New York Borsası’nda piyasa değeri 503 milyar dolara ulaştı. 13 yıl aradan sonra satış gelirleri düşen Apple hisseleri de yüzde 2.1 azaldı. Teknoloji devinin piyasa değeri 496 milyar dolara düştü.

Böylece, Google’ın ana kuruluşu Alphabet’nin toplam piyasa değeri, 2 Şubat’tan sonra tekrar Apple’ın piyasa değerini geride bırakmış oldu. Söz konusu tarihte, Apple’ın tahtı geri alması ertesi gün gerçekleşmişti.

Analistler, Alphabet’in bu sefer tahtı kaptırmasının zor olacağını belirterek, şirketin bu yılın ilk üç ayına dair bilançosunun Apple’dan daha iyi geldiğine dikkati çekti. Bu yılın ilk çeyreğindeki net kârı yüzde 20 artan Alphabet’nin net geliri de aynı dönemde yüzde 17 yükseldi. Apple’ın 2016’nın ilk 3 ayındaki net kârı yüzde 22.8 azalmıştı. Şirketin gelirleri de yüzde 12.7 gerileyerek, 2003’ten bu yana ilk defa düşüş kaydetti. Apple’ın iPhone akıllı telefon satışlarında da tarihinde ilk defa düşüş görüldü. Bu yılın Ocak-Mart döneminde iPhone satışları yüzde 16.1 düşerken, iPad tablet satışları yüzde 18 geriledi.

Haberin Devamı

Geçen yıl Ağustos’ta Google’ın yeniden yapılanması sürecinde oluşturulan Alphabet, Google arama motorundan video paylaşım sitesi YouTube’a ve Android iletişim sistemine kadar şirketin tüm birimlerini bünyesinde barındırıyor.