Gazete Vatan Logo

Gong kadın - erkek eşitliği için çaldı

Borsa İstanbul'da (BİST), kadın erkek eşitliği ile kadınların ekonomik hayatta güçlenmesi konularında farkındalık yaratmak amacıyla gong töreni düzenlendi.

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women), UN Global Compact ve Sürdürülebilir Borsalar Girişimi (Sustainable Stock Exchanges Initiative-SSE) toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin artırılmasına ve kadınların ekonomik alanda güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Mart ayının ilk haftası boyunca dünya çapındaki borsaların açılış veya kapanış gong törenlerinde "Eşitlik için Borsa Zilinin Çalınması" adı altında etkinlikler düzeniyor. Borsa İstanbul'da düzenlenen törene, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Güler Sabancı, Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Global Compact Ulusal Ağlar Danışma Kurulu Başkanı ve UN Global Compact Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Yılmaz Argüden, Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve İşletmeler Direktörü UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Genel Yayın Yönetmeni James Zhan, Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir ve Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer katıldı.

"BORSADAKİ 11 ŞİRKETİN 4'ÜNÜN GENEL MÜDÜRÜ KADIN"

Haberin Devamı

Açılışta konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Güler Sabancı Güler Sabancı, "Bütün dünya ile beraber bugün bir gong çaldık" dedi ve ekledi: "Ben burada iki üç ay önce AvivaSa şirketimizin halka arzıyla ilgili bulunmuştum; ama inanın ki bu seferki gongun başka bir heyecanı vardı. Kadınları senede bir defa değil bir her gün anıyoruz. Sabancı topluluğu olarak Borsa İstanbul’da 11 şirketimiz var. 11 şirketimizden 2’sinin yönetim kurulu başkanlığı ikisinin de genel müdürlüğünü kadınlar yapıyor. Ortalamamız fena değil 11’e bakınca 4 şirket. Avrupa’da bu oranın bana söylendiğine göre yüzde 2.8 olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla yalnız bizde değil bütün dünyada bu konuda yürüyecek çok yolumuz var. Sayın borsa başkan vekilimiz buradalar. Türkiye’deki borsaya kayıtlı şirketlerimizin kaç tanesinin genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı kadın henüz bu istatistiğimizi bana veremediler. En azından umuyorum ki, bundan sonra bunu da takip ederiz hep beraber."

Haberin Devamı

"KADINLAR EKONOMİK HAYATA GİRİNCE BÜYÜME HIZLANIR"

Sabancı, böyle önemli bir günde hep beraber dünya ile beraber bu gongu çaldıklarını ifade ederek şöyle konuştu: "Kadınların iş hayatına katılımı, kadınların ekonomideki rolünü, yerinin daha da artması için çalışıyoruz. Bunun sadece bir insan hakları meselesi olmadığını biliyoruz. Kadınların ekonomiye katılımı sadece insan hakları meselesi değil, bugün dünyada kadınları daha çok iş gücüne ekonomik hayata katarsak yavaş büyüme trendine giren dünyanın daha hızlı büyüyeceğini hepimiz biliyoruz. Yine başka bir gerçeği biliyoruz ki, yönetim kurullarında daha fazla kadın olan, çalışma ekiplerinde daha fazla kadın olan ekipler daha başarılı oluyor. Bu konuda araştırmalar istatistikler bizlerin hissiyatını doğruluyor, rakamlar doğruluyor. Yani kadınların iş gücüne katılımı, iş hayatına katılımı, sadece insanı bir görevimiz değil, aynı zamanda iyi bir iş kararı. Dolayısıyla burada bulunan iş dünyasındaki kadınlara daha fazla çevrelerini genişletmek, daha kucaklayıcı olmalarını teşvik etmek istiyorum. Bugün burada UN Women ve Global Compact imzalarını atan ve bu gitgide büyüyor. Biraz önce Yılmaz (Argüden) beye sordum ‘300’ü aştı’ diyor Global Compact. Bizde UN Women ve Global Compact ilk imzalayanlardan Sabancı Topluluğu olarak. Bu sayının artmasını bir kar topu gibi büyüyerek, büyüyerek gitmesini istiyoruz. Bugün aramıza katılanlara, hepsine hoş geldiniz demek istiyoruz."

Haberin Devamı

GLOBAL COMPACT İMZACISI OLMAYA DAVET

Global Compact temsilcisi Dr. Yılmaz Argüden de konuşmasında, nüfusunun yüzde 50’den fazlası kadın olan bir ülkede parlamentonun yalnızca yüzde 14’ünün kadın olduğuna, yerel yönetimlerde bu oranın yüzde 2’nin altında kaldığına ve işverenlerde ise yüzde 8 olduğuna dikkat çekti ve ekledi: "Buna karşılık, COE’larda yüzde 12 olan bu oran Türkiye'yi OECD’nin önde gelen ülkeleri arasına koyuyor. Yönetim kurullarında kadın oranı yüzde 20 dolayında, ancak, bunların önemli bir kısmını aile şirketlerini temsilen bulunuyor. Sadece bağımsızları aldığımızda bu oran daha da çok düşüyor. Fakat belki de en önemli oranlardan bir tanesi kadının iş gücüne katılımıdır; Dünyada kadınlarda işgücüne katılım oranı yüzde 51’ken Türkiye’deki oran yalnızca yüzde 30 civarında. Yani dünya ortalamasından 20 puan daha düşüğüz. Gerek karar mekanizmalarına, gerek iş hayatına ne kadar daha çok kadın katarsak o kadar daha refah düzeyimiz artacaktır. Şu ana kadar katılmamış olan tüm kuruluşları kadının güçlendirilmesi prensiplerine ve UN Global Compact imzacı olmaya ve sorumlu birer kuruluş olarak dünyanın daha iyi yaşanabilir iyi bir yer haline destek olmaya davet ediyorum."

Haberin Devamı

"KADINLARI İŞ GÜCÜNE KATILIMINI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Borsa İstanbul Genel Müdür Vekili Hüseyin Zafer ise Türkiye’de kadın haklarının yoğun olarak gündeme geldiği bir dönemde düzenlenen bu organizasyonun çok daha anlam kazandığını belirterek, "2 Mart tarihi ile başlayan bu haftada dünyanın birçok borsasında gonglar cinsiyet eşitliği ve kadınlarımızın iş hayatında hak ettiği noktaya gelmesi için çalıyor" dedi ve şöyle devam etti: "2023 yılı için kendisini ekonomik ve sosyal alanda büyük hedefler belirleyen Türkiye iş hayatında fırsat eşitliği sağlayacak, kadınların iş gücüne katılımını arttıracak, en alt kademelerden en üst seviye yöneticilerine kadar her düzeyde kadınlarımızın varlığını güçlendirecek adımları atmak durumundadır. Unutulmamalıdır ki, kadınlarımızın hak ettikleri şekilde yer almadıkları bir iş hayatı, sosyal yaşam ya da gelecek yarım kalmış olacaktır. Kamu sektörünün toplam istihdam içindeki payının yüzde 13 olduğu düşünüldüğünde Türkiye’de kadın-erkek eşitliği konusunda özel sektöre dolayısıyla şirketlerimize büyük sorumluluklar düştüğü açıkça görülüyor. Eğitim, çevre, sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk gibi alanda gerçekleştirilen çalışmalara aktif olarak katılan Borsa İstanbul, kadınlarımız için fırsat eşitliğini öne çıkaran her projeye destek vermeye ve paydaşlarımızla iş birliğine devam edecektir."

"KADINLAR ŞİRKETLERİN CEO'LARI, MÜHENDİSLERİ OLABİLİYORLAR"

Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) Avrupa ve Orta Asya Bölge Direktörü ve Türkiye Temsilcisi Ingibjörg Gísladóttir de, "Bu etkinliğin vereceği önemli mesaj hepimizi bir araya getirdi" diye başladığı konuşmasında, "Bugün kadınlar şirketlerin CEO’ları, bilim insanları, mühendisleri ve doktorları olabiliyor; eskiden inanamayacağımız mevkilere geliyorlar ama yine de ekonomide kadınların eşit katılımı yok" dedi ve ekledi:

"İSTATİSTİKLER BİZE UMUT VERİYOR"

"Daima kadınlar iş yerinde ayrımcılığa uğruyorlar. Ancak, güvensiz düşük ücretli çalışma ortamları bulabiliyor. Türkiye’deki gerçek aslında biraz tuhaf. Son ILO çalışması küresel olarak Türkiye’de şirket yöneticisi açısından kadınların sayısının yüksek olduğunu gösteriyor. Bu oran yüzde 11.1 ve Norveç’te ise yüzde 13 düzeyinde. Bu istatistik bize umut veriyor. Çalışan kadın açısından Türkiye en düşük yüzdelere sahip ülkelerden biri. Bu da ülkenin gelişmesini, zenginliğini olumsuz etkiliyor. Eğer kadınlara da erkeklerle eşit düzeyde ücret verilirse o zaman dünyadaki büyük ekonomiler yüzde 9 ile yüzde 16 oranında daha da gelişecektir." Kadınların karar verme sürecine daha fazla katılması gerektiğinin de altını çizen Gísladóttir, çalışma yaşındaki kadınların şirket gündeminde ön sırada olmaları gerektiğini vurguladı ve şöyle devam etti: "Yönetim kurullarında daha çok kadın olan şirketlerin, kadın olmayan şirketlerden çok daha başarılı olduğunu görüyoruz. Türkiye’deki 26 şirket kadınları güçlendirme programına katılacaklarını söylediler. 18 yeni şirket daha bu projeyi imzalamak üzere aramızda. Türkiye'deki özel sektör kadınları güçlendirmek için fevkalede önemli kararlar alıyor. Kadınları bağlayan, aşağıya bastıran zincirlerin kırılması gerekir. Erkekler de bu mücadeleyi desteklemeli. BM 2030’u kadın erkek eşitliğine varma senesi ilan etti. Kadın erkek eşitliği 2030 yılında gerçekleşmiş olacak." Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve İşletmeler Direktörü UNCTAD Dünya Yatırım Raporu Genel Yayın Yönetmeni James Zhan de konuşmasında BM kadın erkek eşitliği ilkesine önem verdiklerini vurguladı.

Konuşmaların ardından aralarında Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın da aralarında bulunduğu bazı şirket yöneticileri UN Women ile UN Global Compact tarafından ortaklaşa oluşturulan "Kadının Güçlenmesi Prensipleri"ni imzaladı. Program aile fotoğrafının çekilmesi ile son erdi.