Gazete Vatan Logo

Gömülü 1 milyon mayın var!

AFP, dünyanın mayın haritasını çıkardı

Gömülü 1 milyon mayın var!

Fransız Haber Ajansı AFP, dünyanın mayın haritasını çıkardı. Türkiye en çok mayına sahip ülkeler arasında ilk sırada yer aldı...

Türkiye’nin sınırlarındaki mayınlar, bugüne kadar sivil-asker yüzlerce canın yanmasına neden oldu. Dünya mayın haritasında ilk sıralarda olan ülkemizde, temizleme çalışmalarına rağmen hala 1 milyon gömülü mayın var. Türkiye’deki kara mayınlarıyla ilgili çarpıcı rakamları, Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Koordinatörü Muteber Öğreten Fransız AFP ajansına aktardı: Ülkede 3 bin 520 mayınlı arazi olduğunu, mayından temizlenen arazilerin kullanıma açılması konusunda da bilgi paylaşımında bulunulmadığını ifade eden Öğreten, “Türkiye’de 2012’de 26 bini aşkın mayın temizlendi. Toprağa döşeli mayın sayısı 1 milyon” dedi.



Her 3 günde bir...

İşte Öğreten’in verdiği bilgilere göre Türkiye’nin mayın envanteri:

- Türkiye’de toprağa gömülü 1 milyon mayın yüzünden her 3 günde bir yaralama ya da ölümlü kazalar yaşanıyor.

- 1998’den bu yana toprak altındaki mayınların sadece yüzde 1’i temizlendi.

- 2004 yılında Ottawa Anlaşması’na imza koyan Türkiye’nin tüm kara mayınlarını önümüzdeki yılın Mart ayına kadar temizlemiş olması gerekiyor. Ancak Ankara bu süreyi 8 yıl daha uzatmak istiyor.

- Türkiye’de 3520 mayınlı alan bulunuyor.

- 2004’ten bu yana mayınların temizlenmesi için harcanan para 5 milyon TL. İmha edilen mayın stoku ise 3 milyon.

- Geride bıraktığımız 12 yılda 975 kişi mayın patlamaları nedeniyle hayatını kaybetti.

Mayın mağdurları!


2007’de Şanlıurfa’da çekilen bu fotoğraf, kara mayınlarının acı yüzünü sergiliyor. Suruç ilçesinde Suriye’ye sınır köylerde yaşayan ve kaçakçılık yaparken mayınlara basıp ayaklarını kaybeden bu üç köylü, temizlenen arazilerin kendilerine verilmesini istemişti.

Haberin Devamı