Gazete Vatan Logo

Goldman Sachs temsilcilik açmak için başvurdu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yabancıların ilgisinin sürdüğünü belirterek, “Goldman Sachs temsilcilik açmak için başvurdu” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter’a yönelik bir mahkeme kararının uygulanması nedeniyle yatırımcıların Türkiye’den cayacağına inanmadığını belirterek, “Çünkü toptancı bir yaklaşım yok, bir siyasi sansür yok, diğer platformlar açık. Bu tartışmalar çok yapılıyor ama Türkiye’nin çok canlı bir medyası var. Bu da demokrasinin çok temel bir bileşenidir. Bugün çok büyük bir uluslararası yatırım bankası, BDDK’ya yakın dönemde başvuruda bulundu. Avrupa’da herhalde 7. ofisleri olacak. Kendileri açıkladı mı bilmiyorum ama BDDK’dan aldığım bilgiye göre Goldman Sachs, Türkiye’de bir temsilcilik açmak üzere başvurusunu yaptı. Tabii bu ilk adım, özellikle yatırım bankacılığı açısından” dedi.

Bakan Şimşek, Moody’s ve Fitch’in Türkiye ekonomisine yönelik açıklamalarını da değerlendirerek, kuruluşların uyarılarda kısmen haklı olduklarını ancak yapılan analizlerin çoğunun yüzeysel olduğunu söyledi.

Kırılgan ülke değiliz

Türkiye’nin iddia edildiği gibi kırılgan olmadığına işaret eden Şimşek, ülke ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunu dile getirdi. Şimşek, bu yıl cari açığın birçok sebepten ötürü önemli ölçüde daralacağını kaydetti. Türk şirketlerinin yüzde 63’ünün döviz borcu olmadığını belirten Şimşek, döviz borcu olan şirketlerin yüzde 80’inin döviz geliri olduğunu ifade etti. Şimşek, özel sektörün döviz açık pozisyonunun önemli bölümünün orta ve uzun vadeli olduğunu vurgulayarak, kısa vadeli olan kısmın da yönetilebilir olduğunun altını çizdi.

Kartta taksit sınırı doğru dönüş yok

Kredi kartı harcamalarına yönelik tedbirleri de değerlendiren Mehmet Şimşek, bu tedbirleri doğru bulduğunu kaydetti. Dünyada para musluklarının kısıldığına dikkati çeken Şimşek, “Bizim cari açığı azaltmamız, tasarrufları teşvik etmemiz lazım. En azından israfı engellememiz gerekiyor. Tedbirler doğru. Ayağımızı yorganımıza göre uzatarak hareket etmemiz lazım. Bu anlamda bir model değişikliği de söz konusu” diye konuştu.

Haberin Devamı