Gazete Vatan Logo

GÖKTÜRK 2 uydusuna kardeş geliyor

Sanayi Bakanı Fikri Işık, 2012'de uzaya gönderilen GÖKTÜRK'ü yenilediklerini belirterek, "Bunun yerine daha alçaktan uçan, bir uydu planlıyoruz." dedi.

GÖKTÜRK 2 uydusuna kardeş geliyor

Türkiye'nin 2012'de uzaya gönderdiği GÖKTÜRK 2 uydusuna kardeş geliyor. 2018'de fırlatılacak olan yeni uydu, bu kez 60 santimetrelik nesneleri bile tespit edecek. Yeni uyduya Türk yapımı yeni mercekler takılacak. Halen terörle mücadelede etkin rol üstlenen GÖKTÜRK 2'den sonra daha gelişmiş olan üçüncü uydudan bu konuda daha etkin yaralanacağı belirtiliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TBMM'deki sohbetinde, yeni GÖKTÜRK uydusuyla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. Işık, şu değerlendirmelerde bulundu: "GÖKTÜRK 2 uydusu, terörle mücadelede etkili rol üstleniyor. Yer tespitleri yapıp, bildiriyor. Şimdi GÖKTÜRK'ü yeniliyoruz. Bunun yerine daha alçaktan uçan, çözünürlüğü 60 santimetreye düşecek bir uydu planlıyoruz. İstediğimiz yörüngeden 6 saat boyunca geçebilecek. GÖKTÜRK'teki bilgi ve becerimizi kullanarak yenisini yapacağız. 2018 yılında fırlatmayı planlıyoruz. "

YERLİ OPTİK MERCEK

Bu yeni uydu ile çok daha net görüntülerin alınacağını belirten Işık, "Şu anda 2.5 metre çözünürlüğü var. Yani 2.5 metre ebatında bir cismi tespit edebiliyor. Yeni uydu ile 60 santimetre çapındaki bir cisim bile tespit edilebilecek. Dünyadada 20-25 santimlik cisimleri tespit eden sistemler var. Bu biraz da uydunun optik çapının büyüklüğüne bağlı. Kendi optik merceğimizi de üreteceğiz. Bununla ilgili tesisin temeli, bu ay atılacak. Optik mercekleri, şimdiye kadar dışarıdan alıyorduk. Yeni uyduda da kendi ürettiğimiz mercekleri kullanmak istiyoruz" dedi. TÜRK mühendislerince tasarlanan ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiş olan GÖKTÜRK-2, Türkiye'nin tasarladığı ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu olarak biliniyor. GÖKTÜRK-2 Uydusu, 18 Aralık 2012 tarihinde Çin'den uzaya fırlatıldı. İlk sinyal, fırlatmadan 12 dakika sonra alındı. GÖKTÜRK-2 Uydusu tarafından çekilen görüntüler, Ankara'da bulunan yer istasyonuna indiriliyor.

Haberin Devamı