Gazete Vatan Logo

Göğsümüz kabardı

Dünyanın en büyük 5 savunma fuarı arasında yer alan IDEF İstanbul’da açıldı. Türk yapımı silah ve donanımlar 50 ülkeden 621 firmanın katıldığı fuarda büyük beğeni topladı

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ’nın (TSKGV) ev sahipliğinde gerçekleşen Uluslararası Güvenlik ve Savunma Fuarı IDEF(International Defense Industry Fair), İstanbul TÜYAP Merkezi’nde başladı. 50 ülkeden 621 firma ve 71 ülkeden 425 üst düzey yöneticinin katıldığı fuarın açılışına Türkiye’den Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Kuvvet Komutanları ile katıldı.

‘Yurtta sulh cihanda...’

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Gül, “Savunma politikamızda esas strateji Yurtta Sulh Cihanda Sulh ilkesidir” dedi. Savunma sanayi dendiğinde akla sadece savaşmanın gelmemesi gerektiğini söyleyen Gül, dünyada barış ve huzurun, istikrarın sağlanması için bu ürünlerin gerekli olduğunu ifade etti.

“Altay” görücüye çıktı

Fuarda, Türkiye’nin ilk milli ana muharebe tankı Altay’ın birebir boyutta modeli görücüye çıktı. En yeni teknolojiyle donatılan Altay, dünyanın en son nesil muharebe tankı olacak. Çoğunluğu gelişmiş ülkeler tarafından tasarlanan üçüncü nesil tanklar en son teknoloji kullanımıyla modernize edilirken, Altay, baştan bu teknolojiyle üretilerek daha yüksek bir başarı hedeflendi. Gül, gezisinin en büyük bölümünü, Türk Hava Kuvvetleri ’nin 100. yıl galerisine ve ilk Türk Ana Muharebe Tankı Altay ’ın gerçek modelinin sergilendiği Koç Otokar standına ayırdı.

‘Annem pilot olmamı istemedi’

100. kuruluş yıldönümünü kutlayan Türk Hava Kuvvetleri de ilk kez bir F-16 uçağını fuara getirdi. Uçağın tanıtımını Türkiye’nin ilk F-16 kadın pilotu Yüzbaşı Berna Şen yaptı. Toplam 3 bin saat uçuşu olan Şen, 1997’de mezun oldu. Geçen yıl kendisi gibi bir F-16 pilotuyla evlenen Şen, VATAN’a “Annem kesinlikle pilot olmamı istememişti. Yemin törenine kadar hergün vazgeçmemi söyledi. Dinlemedim” dedi.

HEPSİ TÜRK YAPIMI

Fuarda, TAI, Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tübitak, MKE gibi milli teknoloji ürünlerinin sergilendiği standlar herkesi büyüledi.

ANKA gözbebeği

Türkiye’nin ilk milli insansız hava aracı ANKA da İDEF’te sergilendi. İsrail yapımı Heron’lara birçok özellik açısından üstünlük sağlayan ANKA, geçtiğimiz hafta ikinci uçuşunu gerçekleştirdi. Halen 5 adet ANKA üretildi.

İlk yerli ‘hovercraft’

Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan hovercraft yani “hava yastıklı taşıt”, yerden 1 ile 2,5 cm arasında havada hareket ederek zemine hiç temas etmiyor. Karada ve suda yüksek hareket kabiliyeti ile ilerleyebilen hovar craft, mayınların üzerinden dahi geçse temas etmediği için patlatmıyor. 6 kişi taşıyabilen hover craf’lar, 5,5 metre uzunluğunda ve 2,5 metre genişliğinde.

Fırtına obüs

Yerli üretim olan Fırtına obüs, 14 metre uzunluğunda. 40 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabilen Fırtına, arkasına bağlanan Fırtına obüs mühimmat ikmal aracı ile yüzlerce mermi atabiliyor.


Yeniçerilerin önde gideni

Aselsan’ın “Yeniçeri’lerin önde gideni” olan Dalkılıç isminden esinlenerek geliştirdiği Dalkılıç-Kirpi, tehlikeli araziler üzerinde ilerleyen askeri konvoyların güvenliğini sağlıyor. Prototipi tamamlanan Kirpi’nin üzerinde Jammer, gece görüş dürbünü ve gündüz kamerası bulunuyor. ‘Elektrikli kol sayesinde tehlikeli paketleri tutarak uzaklaştırabiliyor. Savaşçı’ modelinde 7.62’lik makineli tüfek de bulunuyor.

R-İHA


İHA insansız hava aracının helikopter modeli olan R-İHA da üretime hazır hale gelmek üzere. Yüksek görüntü kalitesine sahip olan ve altında bulunan taşıyıcı sayesinde 2 roket taşıyabilen insansız helikopter, dağlık arazilerde yüksek hareket kabiliyeti sağlamayı amaçlıyor.

Sarp

Uzaktan kumanda ve ateşleme özelliği olan Sarp’ın üzerinde gece görüş için termal kamera da var. Lazer mesafe bulucu, balistik hesaplama algoritmaları, hareket halinde atış kabiliyeti, otomatik hedef takip sistemleri sayesinde Sarp, hedefini tam 12’den vuruyor.

FUARDAN NOTLAR

* BALYOZ MAKASI: Fuar için hazırlanan sinevizyon gösterisinden Balyoz sanıkları arasında yer alan MHP milletvekili adayı emekli Korgeneral Engin Alan ’ın görüntülerinin son anda çıkartıldığı öğrenildi.

* KORUMALARA HAYALET SİLAH: Cumhurbaşkanlığı korumaları için 360 adet Glock 19 Gen 4 model tabanca siparişi verildi.

* TÜRKİYE SADECE PAZAR DEĞİL: 19 firmanın yer aldığı ABD pavyonunun açılışını yapan Ankara Büyükelçisi Ricciardone, “Türkiye, yalnızca iyi bir pazar değil, daha fazla i∫ yapmak üzere yeni ortaklarla tanı∫mak için de çok iyi bir yer” dedi. Büyükelçi, bir gazetecinin Başbakan Erdoğan’ın “PKK ile mücadelede yalnızız” sözlerini hatırlatması üzerine, “ABD Türkiye’nin müttefikidir” dedi.

* İSRAİL DE GELDİ: Anadolu Kartalı, alçak koltuk krizi ve Mavi Marmara baskını nedeniyle ilişkilerin bir süredir gergin olduğu İsrail de uzun bir aradan sonra fuara iki firmayla katıldı.

* ÇİN ALTAY’LA İLGİLENDİ: Hem firma hem de heyet olarak fuara katılan Çin, başta Altay tankı olmak üzere Türkiye’nin milli projelerine yakın ilgi gösterdi.

* ANKARA FUARI İSTANBUL’A KAPTIRDI: IDEF ilk kez 1993’te Ankara’da Etimesgut’ta düzenlendi. İlk 6 fuar aynı yerde yapıldı. Alan küçük gelince fuar 2005 ve 2007’de Ankara Hipodromu’na taşındı. Hızla büyüyen fuara Ankara’ya sığmayınca 2009’da İstanbul’a taşındı.


4.5 milyon dolar

45 ülkeden 463 firmanın katıldığı 2009 IDEF`te 4 milyon 500 bin dolar olan gelir rakamının ise bu yıl daha yüksek olması bekleniyor.

621 firma

Fuara 71 ülkeden
425 üst yönetici ve
50 ülkeden
621 firma katıldı

Haberin Devamı