Gazete Vatan Logo

Göbeklitepe’yi keşfeden profesörün evi soyuldu

‘Tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen Göbeklitepe’de elde ettiği bulgularla insanlık tarihine ışık tutan ve kalp krizi sonucu ölen Prof. Dr. Klaus Schmidt’in Şanlıurfa’daki evi soyuldu.

Göbeklitepe’yi keşfeden  profesörün evi soyuldu

‘Tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen Göbeklitepe’de elde ettiği bulgularla insanlık tarihine ışık tutan ve kalp krizi sonucu ölen Prof. Dr. Klaus Schmidt’in Şanlıurfa’daki evi soyuldu. Prof. Schmidt ve Çiğdem Schmidt’in merkez Eyyübiye ilçesi Kadıoğlu Mahallesi’ndeki evlerinden çok sayıda eşya kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişilerce çalındı. Polis olayla ilgili soruşturma başlatırken, Schmidt’in, Almanya’da yaşayan eşi Çiğdem Schmidt, olaya sosyal medyadan tepki gösterdi. Schmidt, “Bir hafta sonra orada olacaktım. İki gün önce Urfa’daki evimize hırsız girmiş, talan etmişler her şeyi. Yedi adet klimayı sökecek, evin önüne park ettikleri kamyonete yükleyecek kadar fütursuzca hareket edebilen bir grup yapmış her şeyi. Hadi satılabilecek her türlü nesneyi aldınız, özel eşyalarla ne işiniz vardı. Yatak yorgandan, kalem, kağıda kadar her şeye, başkasına ait olana bu kadar rahat el uzatabilmek nasıl bir adiliktir” diye isyan etti.

Dünya Kültür Mirası olacak

Alman Arkeoloji Enstitüsünde görevli Prof. Dr. Schmidt, uzun yıllar Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe’deki kazıların başkanlığını yürüttü. Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe’nin dünyanın en eski tapınak kalıntıları olduğunu kanıtlayan Schmidt’in, bölgedeki kazılara ilişkin Türkçe, Almanca, İtalyanca ve Rusça kitapları bulunuyor. Ayrıca Göbeklitepe’nin gelecek yıl UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesine girmesi bekleniyor.

Haberin Devamı