Gazete Vatan Logo

Gizli zamma dikkat!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekteki yeni düzenlemenin ardından fiyatlara zam yapılmayacağını açıkladı. Önceki gün açıklanan tebliğ ile ekmeğin ağırlığı 300 gramdan 250 grama inerken tuz ve kepek oranı da dahil birçok özelliği yeniden belirlenmişti. Değişiklik üzerine basın toplantısı düzenleyen Halil İbrahim Balcı, “Türkiye’de yaklaşık 18-20 aydır ekmeğin azami kilogram fiyatı 2 lira 85 kuruştur. Gramın düşmesiyle beraber ekmeğin kilogram fiyatı yine 2 lira 85 kuruşu geçmeyecektir. Ankara’da bugün ekmek fiyatları 300 gramı 80 kuruşsa, bunun 250 grama düşmesiyle birlikte 60-70 kuruşa düşmüş olacak” dedi.

Tadı aynı olacak

Yeni düzenlemeyle ekmeğin tuz oranının, kül (kepek) oranının ve gramının değiştiğini belirten Balcı, “Yani genel olarak baktığımızda ekmekte hem fiziksel hem de kimyasal değişiklikler söz konusu, fakat değişmeyen bir şey varsa ekmeğin damak tadı kesinlikle değişmiyor” ifadesini kullandı. Daha önce en az 300 gram olan ekmeğin, bu tebliğle 250 gramdan başlayarak 50’şer gram artırılarak, piyasaya sürüleceğini bildiren Balcı, şöyle devam etti:

“300 gramdan 250 grama düşüşle birlikte halkımızı kandırmaya yönelik düşük gramajlı ekmek üreterek değişik fiyatlarla vatandaşa satılan ekmekler, bu tebliğle son bulmuş oluyor. Şöyle ki ekmek çeşitlerinin 250 gramdan başlama mecburiyeti getirilmiş oluyor. Ekmek çeşidi adı altında eksik gramajlı ekmek yapmanın yolunu bu tebliğ kapatmış oluyor.”

Tebliğ ile grama yönelik düzenleme 1 ay içinde, tuz ve kepek oranları ise Temmuz ayına kadar yürürlüğe girecek.

5 milyon ekmek çöpe gidiyor

Halil İbrahim Balcı, 300 gramdan başlayan ekmeğin büyük olduğu için israf edildiğini sölyedi. Balcı’nın verdiği bilgiye göre Türkiye’de günde 5 milyon adet ekmek israf ediliyor. Ekmeğin fiyatı 70 kuruştan hesaplanırsa her gün 3.5 milyon liralık ekmek çöpe gidiyor. Yıllık fatura 1.2 trilyonu buluyor.

Haberin Devamı