Gazete Vatan Logo

Gizli tanık mahkemede farklı ifade verdi

"İrticayla Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirilen duruşmada "İnternet Andıcı" davasının görülmesine devam ediliyor.

Gizli tanık Ethem’in savcılıkta verdiği ifadeler ile bugün mahkemede verdiği ifadelerin çelişmesi avukatların ve savcının dikkatini çekti. Çelişkiler üzerine savcı Mehmet Ali Pekgüzel, gizli tanık Ethem’e savcılık ifadelerini okuyup okumadığını sordu. Ethem "Okumadım. Aceleye geldi, savcı mahkemede ifadeleri düzeltebileceğimi söyledi" diye yanıtladı. Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen’de Gizli Tanık Ethem’in çelişkili ifadelerini tek tek sıraladı.

Duruşmada İnternet Andıcı davası sanıklarının kimlik tespitlerinin ardından, Albay Ziya İlker Göktaş kürsüye alındı. Mahkeme başkanı Hasan Hüseyin Özese, Göktaş’a 8 Ağustos’ta 14 sanıkla birlikte hakkında verilen yakalama kararını hatırlattı. Göktaş, yakalama kararına karşı bu aşamada bir diyeceği olmadığını söylerken, avukatı ise müvekkilinin bir aylık raporlu olduğunu, GATA Psikiyatri Kliniği’nde tedavi görmesine rağmen kendisini iyi hissettiği için bugün mahkemeye geldiğini söyledi. Göktaş’ın delilleri karartma ve kaçma ihtimalinin de bulunmadığını savunan avukatı, "Kaçarsa zaten firari duruma düşecek. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum" dedi. Göktaş’ın tutuksuz yargılanma talebinin duruşma sonunda karara bağlanacağı, "İnternet Andıcı" iddianamesinin okunması aşamasına ise sonraki duruşmada geçileceği açıklandı.

DURUŞMADA GİZLİ TANIK ETHEM DİNLENİYOR

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese "İrticayla Mücadele Eylem Planı" dosyası kapsamında gizli tanık Ethem’in hazır edildiği için duruşmaya bu gizli tanığın ifadesiyle devam edileceğini belirtti. Daha sonra Ethem kod adlı gizli tanık, duruşma salonu bitişiğindeki gizli tanık odasına alındı.

Dursun Çiçek ile avukatı İrem Çiçek, Ethem’in, Erzincan’daki Ergenekon dosyasının gizli tanığı olduğunu belirterek, bu dosyayla ilgisi bulunmadığı gerekçesiyle dinlenilmemesini istedi. Dursun Çiçek, "Bu gizli tanığın bizim davamız ya da benimle ilgili hiçbir beyanı yok. Bu durumda bizim kendisine yönelteceğimiz herhangi bir soru da yok" dedi. Mahkeme heyeti, bu talebi reddederek, gizli tanık Ethem’in dinlenilmesine karar verdi. Sesi değiştirilerek duruşma salonuna aktarılan gizli tanık, 1997’den beri Erzincan Yaylabaşı bölgesinde koruculuk yaptığını, Dursun Çiçek’i tanımadığını, Çiçek’in Erzincan’a gelip gelmediğini bilmediğini söyledi.

"ACELEYE GELDİ, SAVCI MAHKEMEDE İFADELERİ DÜZELTEBİLECEĞİMİ SÖYLEDİ"

Başkan Özese, Erzurum Özel Yetkili Başsavcılığı’nda ifade veren Gizli tanık Ethem’in ifadelerini okudu. Mahkeme Başkanı Özese, Ethem’e ifadelerin doğru olup olmadığını sorması üzerine Ethem ifadelerinin bazı kısımlarında düzeltme yaptı. Gizli tanık Ethem’in savcılıkta verdiği ifadeler ile bugün mahkemede verdiği ifadeler arasındaki çelişkiler üzerine savcı Mehmet Ali Pekgüzel, Ethem’e savcılık ifadelerini okuyup okumadığını sordu. Ethem "Aceleye geldi, savcı mahkemede ifadeleri düzeltebileceğimi söyledi" diye yanıtladı.

AVUKAT ÜLGEN, GİZLİ TANIK ETHEM’İN ÇELİŞKİLİ İFADELERİNİ SIRALADI

Ethem’in çelişkili ifadeleri avukatların da dikkatini çekti. Dursun Çiçek’in avukatı Celal Ülgen de gizli tanığın 2009 yılında verdiği ifadeler ile bugünkü ifadelerin çelişkili olduğunu belirterek, Ethem’in çelişkili ifadelerini sıraladı. Ülgen, şunları söyledi:
"Gizli tanık Ethem 2009 yılındaki ifadesinde, ’Murat’ isimli astsubayın kendisine Ergenekon tutuklularına yardım etmesi gerektiğini, ülkücüleri sokağa dökmesi gerektiğini söylemiş, bugünkü ifadesinde ise astsubayın Ergenekon kelimesini kullanmadığını ileri sürmüştür. Savcılık ifadesinde uçaksavar mühimmatın şüpheli bir şekilde imha edildiğini ifade etmiş, bugün ise uçaksavar mühimmatın araziye taşınmasının imkansız olduğunu belirtmiştir. Savcılık ifadesinde 4 sandık mühimmatın imha edildiğini ifade eden gizli tanık Ethem, bugün ise 1,5 sandık mühimmatın imha edildiğini ileri sürdü. Savcılık ifadesine ’bikside mermi sıkıştı’ diyen gizli tanık Ethem, bugün de "G3’de mermi sıkıştını söyledi."
Avukat Celal Ülgen bu çelişkilerin mahkeme heyeti tarafından dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

AVUKAT GİZLİ TANIĞIN MEVCUT DAVAYLA İLGİLİ OLMADIĞINA DİKKAT ÇEKTİ

Tutuklu sanık Mehmet Deniz Yıldırım’ın avukatı Mehmet Cengiz, gizli tanığın mevcut davayla ilgili olmadığına dikkat çekti. Cengiz tanığın Saldıray Berk, dosyası diye bilinen soruşturma ile ilgili olacağını belirterek "Bu dosya ile dosyamız arasında irtibat bulunmadığı Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nca karara bağlanmış. Açık bir deyişle mahkememiz bu dosya ile ilgilenmekten men edilmiştir. Saldıray Berk davasında soruşturmanın kanunsuz yürütüldüğünü Yargıtay ilgili Ceza Dairesi’nce saptamış ve yeniden soruşturmak üzere ilgili savcılığa iade etmiştir. Halen soruşturma aşamasında bulunmaktadır. Bu nedenle bu gizli tanığın burada dinlenmesi yalnız abesle iştigal değil, aynı zamanda suçtur" dedi.

Cengiz mahkemenin bu yolla Erzurum ve Tunceli Cumhuriyet Savcılıklarınca yürütmekte olan soruşturmaya müdahale ettiğini de eleri sürdü. Duruşma gizli tanık Ethem’in, çapraz sorgusuyla devam ediyor.

Haberin Devamı