Gazete Vatan Logo

Gizli komuta merkezi kurmuşlar!

Japonya'nın IŞİD'in öldürdüğü Japon rehine Haruna Yukava'nın kurtarılması çabaları çerçevesinde aylar önce Ürdün'de gizli bir komuta merkezi kurduğu bildirildi.

Gizli komuta merkezi kurmuşlar!

Japon Kabine Sekreteri Yoşihide Suga, düzenlediği basın toplantısında, Yukava'nın IŞİD tarafından tutsak alınmasından yaklaşık bir yıl sonra, IŞİD'in elindeki diğer Japon rehine Kenji Goto'nun geçen kasım ayında rehin düşmesinden önce, ağustos ayının ortasında Ürdün'ün başkenti Amman'da gizli bir komuta merkezi kurduğunu söyledi.

Komuta merkezini yöneten Dış İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Yasuhide Nakayama da Japonya ve Ürdün'ün, IŞİD'in elindeki bir diğer rehine Ürdünlü pilotun ve Goto'nun gülümseyerek ülkelerine döneceği bir gelecek için birlikte hareket etmelerini umduğunu belirtti.

Ürdün'e ait bir savaş uçağı aralık ayında Suriye'nin Rakka kentinde düşürülmüş, kurtulan pilot Muaz Safi el-Kesasibe terör örgütü IŞİD tarafından rehin alınmıştı.

Terör örgütü IŞİD, dün Ürdün'de terörizm suçlamasıyla tutuklu bulunan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi'nin 24 saat içinde serbest bırakılmaması durumunda alıkoyduğu Ürdünlü pilot Muaz Safi el-Kesasibe ile Japon rehine Kenji Goto'nun öldürüleceğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

IŞİD tarafından yayımlandığı iddia edilen video kaydında görülen Japon rehine Goto, ailesine, Japonya hükümetine ve halkına bunun son mesajı olduğunu belirterek, "Bana özgürlüğümün önündeki tek engelin Sacide'nin serbest bırakılmasını erteleyen Ürdün hükümeti olduğunu söylediler" ifadesini kullanmıştı.

Terör örgütü, 20 Ocak'ta internet üzerinden, Haruna Yukava ve Kenji Goto adlı iki Japon rehinenin görüntüsünü yayımlayarak, rehinelerin hayatlarına karşılık Japon hükümetinden 72 saat içinde fidye olarak 200 milyon dolar istemişti. İstekleri yerine getirilmeyen örgüt, Haruna Yukava'nın öldürüldüğünü duyurmuş, Kenji Goto için ise 2005'te Amman'da 57 kişinin öldüğü "Kara Çarşamba" saldırılarını düzenleyenler arasında yer alan ve Ürdün'de cezaevinde bulunan Irak uyruklu Sacide er-Rışavi ile takas şartı öne sürmüştü.