Gazete Vatan Logo

Gizli buzlanmaya dikkat!

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, karların erimesiyle birlikte sürücüleri bekleyen en büyük tehlikenin ‘gizli buzlanma’ olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu

Gizli buzlanmaya dikkat!

Günlerdir Türkiye’yi etkisi altına alan kar yağışı şimdi de buzlanma tehlikesini ortaya çıkardı. Afet Yönetimi Uzmanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, eriyen karların yeni bir tehlike yarattığını söyledi: “Karlar erimeye başladı. Gündüz saatlerinde özellikle asfalt içindeki çatlakları hem genişletiyorlar sonrada buralara doluyorlar. Ancak gece soğuğunda burada donuyorlar. Çatlağa biriktikleri için görünmüyorlar. Tamamen sinsi bir tehlike haline geliyor. Bu da yolda araçların kayıp kazalara sebep olmasını sağlıyor. Köprü ve viyadükler her taraftan açık olduğu ve alttan ısıtılmadığı için yollardan daha çabuk donuyor. Bu yüzden bu noktalarda daha dikkatli olmak gerekiyor.”

Neler yapmalı?

- Havanın sıfırın altına düştüğü durumlarda kesinlikle hızlı araç kullanmayın.

- Kış lastiği güvenlik seviyenizi artıracaktır.

- Gizli buzlanma ile ıslak zemin arasında ince fark vardır. İkisi de parlar ama buzlanmanın olduğu alanda cam yüzeyine benzer yansıma olur. Düşük hızlarda bunu fark edebilirsiniz.

- Oldu, geç fark ettiniz ve gizli buzlanmaya düşüp aracın kontrolü zorlaşmaya başladı. Bu esnada en son yapılacak şey, frene basmaktır. Zaten kayıyorsunuz, frene basmak kontrolü iyice zorlaştıracaktır. İlk önce aracın kafasının kaydığı noktaya doğru direksiyonu çevirin, daha sonra aracın yola doğru konumunu normale çevirdiğinizde sert frenden kaçının. Vites küçülterek aracı yavaşlatın.

Haberin Devamı

- Gizli buzlanmalar için sabaha karşı ve akşam üstü en tehlikeli saatlerdir.