Gazete Vatan Logo

Gizlenmek için darbeyi kınamışlar!

Darbeyi Araştırma Komisyonu Başkanı Petek, darbe girişiminin bir subayın ihbarı nedeniyle öne çekilerek başarısız olduğunu anlattı. Örgüt hemen “Darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapın” talimatı vermiş

Gizlenmek için darbeyi kınamışlar!

TBMM Darbe Araştırma Komisyonu’nun 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin kapsamlı raporu açıklandı. Komisyon Başkanı AK Partili Reşat Petek özetle şunları söyledi:

1992-94 girişliler

“Havacı subayın verdiği istihbarat darbenin öne çekilmesini ve başarısız olmasına neden olmuştur. Darbe girişiminin önceden haber alınamaması bir istihbarat zaafıdır. Darbe girişimi saatinin 15 Temmuz saat 20.30’a çekilmesi darbenin önlenmesinde en önemli faktörlerden biri olarak görülmektedir. 1992- 94 arasında Harp Okulu’na girenlerin daha fazla darbe girişimine katıldığını tespit ettik. Dikkat çeken bir şey, darbeye iştirak eden 228 askeri personelden 205 tanesinin yurt dışı görev verildiği.”

50 yıllık hazırlık!

“Suç ikrarları, itiraflar, iletişim kayıtları, örgüt mensuplarının kullandığı özel programlar, tanık beyanları, devam eden yargılamalarda yeni ortaya çıkan beyanlar, sanıkların FETÖ ile irtibatının gösterir nitelikteki Pensilvanya’dan yeni yeni verilen talimatlar, örgüt mensuplarına moral veren nitelikteki Fetullah Gülen’in açıklamaları değerlendirildiğinde 15 Temmuz darbe girişimine bıulup yetiştirdiği, yarım asırdır hep desteklediği Gülen’in liderliğinde FETÖ PDY’nin karar verdiği anlaşılmıştır. Cumhurbaşkanlığı külliyesini hedef alan Müslim Macit’in beyanı var ‘Bizim, yani hizmet hareketinin darbe yaptığımızı biliyordum. Bilerek atış yaptım.’”

Haberin Devamı

Eylemlere katılmışlar

“Örgüt mensubu olan emniyet görevlilerinin kendi mahiyetlerinde bulunan polis memurlarına, darbe girişimindeki askerlere direnilmemesi talimatını verip bozgunculuk yaptıkları, eyleme destek verdikleri tespit edilmiştir. Ama gece yarısından sonra darbenin başarısız olduğu saatlerde durum değişiyor. Bir komiser yardımcısı Ersal Gölüm’ün telefonunda ele geçirilen belgeler. 16-7-2016 günü saat 05.20-29 arasında, gönderilen uyarılar: ‘Önemli durum, durum kötü. Çok acil duyuru. Tüm imamlara, abilere, ablalara iletin. Tüm hizmet mensupları darbeyi şiddetle kınayan açıklama yapsın. Meydanlara inip kendisini kamufle etsin. Resim çektirip sosyal medyada yayınlasın. Ama fazla da muhterem hoca efendinin adı geçmesin. Hepimizi alabilirler, televizyonda gördüm ilk kez desin. Asla hükümete ve Tayyip’e dönük açıklama yapmayın.’”

Haberin Devamı

Örgüt içindeki örgüt: Hususiler

36 sayfalık MİT raporunda FETÖ”nün Türkiye’yi 5 bölgeye ayırması ve İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep ve Erzurum’un bölgelerdeki sorumlu iller olması dikkat çekti. Raporda FETÖ’nün yapılanma şeması da yer aldı. FETÖ’ örgütü “Mütevelli Heyeti” ve “Özel Kalem” olarak ikiye ayrılıyor. Raporda “Özel İllegal Yapılanmalar” olarak isimlendirilen ‘Hususiler’ hakkında “Hususiler; polis, asker, MİT ve yargı teşkilatları içerisinde yer alan deşifre olmamış örgüt mensuplarından oluşmaktadır. Hususilerin özelliği, başında bulunan sorumlu şahsın doğrudan Gülen ile aynı çiftlikte kalan Cevdet Türkyolu’na bağlı olmalarıdır. Hususileri, bir nevi ‘örgüt içinde ayrı bir örgüt’ olarak tanımlamak mümkündür” ifadesi kullanıldı.

İlk komplo 7 Şubat

Komisyona sunulan MİT raporunda, MİT Müsteşarı Fidan’ın 7 Şubat 2012’de ifadeye çağrılmasının FETÖ’nün devlete ilk komplosu olduğu ifade edildi. Rapora göre, “komplo”ya ilişkin operasyonel çalışma Eylül 2011 ‘de Oslo görüşmelerini basına sızdırılmasıyla başladı. Erdoğan’ın ofisine yerleştirilen dinleme cihazının MİT tarafından bulunmasıyla FETÖ daha agresifleşti. Bu doğrultuda 28 Aralık 2011’de 34 kişinin yaşamını yitirdiği Şırnak’ın Uludere ilçesinde Roboski’nin bombalanmasının “MİT’e mal edilmeye çalışıldığı” görüşü dile getirildi. Raporda, “Bu girişimiyle de istediği sonucu elde edemeyince örgüt, 7 Şubat komplosunu hayata geçirmiştir” dendi.

Haberin Devamı

Hakan Fidan saat kaçta ne yaptı?

* 14.20 sularında MİT Karargâhı’na gelen şahıs, güvenlik prodesüründen geçtikten sonra 15:30’da “Fidan’a saldırı yapılacak” dedi.

* Saat 16:20’de MİT Müsteşarı Fidan tarafından Genelkurmay İkinci Başkanı arandı. Fidan ayrıca yardımcısını detaylı bilgi vermesi için yoladı.

* 18:00’de Genelkurmay Başkanı Akar’ın daveti üzerine Fidan karargaha gitti. (Akar, ihbarın teyidi için Kara Kuvvetleri Komutanı’nı görevlendirdi, ülke genelinde hava araçlarının uçuşunun yasaklanması emri verdi. Ankara Garnizon Komutanı’nı arayarak askeri birlik hareketinin durdurulması talimatı verdi. Bunun üzerine darbe girişiminin başlama saati 16 Temmuz 03.00’ten 15 Temmuz 20.30 civarına alındı.).

Haberin Devamı

* Fidan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koruma Müdürü’nü aradı, “anormallik olmadığını öğrenmesi” üzerine Kara Kuvvetleri Komutanı’ndan haber gelmesini bekledi.

* Haber gelmemesi üzerine Fidan, Muaz Gatip ile 22.30 randevusuna yetişmek üzere 22.20’de Genelkurmay Karargâhı’ndan ayrıldı.

Siyasi ayağıyla ilgili tespit yok

Komisyon Başkanı Petek, FETÖ’nün bir partiyle özel irtibatının tespit edilmediğini söyledi. Petek şöyle konuştu: “Sık sorulan, ‘Kapsamlı araştırma yapıldı ama neden siyasi ayağıyla ilgili bir durum ortaya koymadı, tespit yapmadı.’ Zaman zaman eleştirilerle muhatap olduk. Gerçekten FETÖ ile ilgili yaptığımız tespitlerde sadece bir siyasi partiyle irtibat olmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Dönemsel olarak iktidardaki partilere yakın davranıp, başta mülkiye, adliye olmak üzere devlet üst organlarına sızmak için kendilerince siyaseti kullanma yolu seçtikleri anlaşılmaktadır. 1967 yılında bakıyorsunuz bir partiye, CHP’ye bir tahsilat 5 bin lira bağışta bulunduğu anlaşılıyor. Sözüm yanlış anlaşılmasın ama bu örgütün amaçlarına hizmete edeceğini düşündüğü siyasi partilerle işbirliği yapabildiğini gösterdiği bir belge olarak... Siyasi kimlik kişilik olarak komisyonumuza intikal eden bir kişi yok. MİT’ten gelen raporda Bylock listesi yok. Ama bununla ilgili bir liste biz de istemedik, MİT de bize göndermedi. Tamamen adli konudur, komisyonumuzun konusu değildir.”

CHP: Belge sahte

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Reşat Petek’in gösterdiği belgenin sahte olduğunu söyledi. Darbe komisyonunun CHP’li üyesi Erdoğdu şunları söyledi: “Bu belge internet satış sitelerinde koleksiyoncular tarafından satılan boş makbuzların temin edilerek sonradan üzerine doldurulması sonucu elde edilmiştir. Bu makbuzlar seri halde internet sitelerinde satılmaktadır. Bir çocuk zekasıyla bu makbuz satın alınmış üzerine Gülen’in sahtekarlıkla bağış yaptığı gösterilmiştir. 5 bin lira, o tarihte 560 dolar bir vaiz maaşı ortada. Bu kadar ahmakça ve vicdansızca, ahlaksızca bu iftiranın atılmasını kınıyoruz. Yargıya taşıyacağız. Kontrollü darbenin, kontrollü raporu iftira ile yürümektedir. Bir iftirayla ikiz kardeşlerini CHP’ye yamamaya çalışıyorlar.”

Annesinin adını Rabir yazdırmış

“FetHullah Gülen bir sahtekârdır. Başka kişiler yaptığında ağır cezaya çarptırılacağı suçlardan ceza almamıştır. Yeşil pasaportu, düzenlediği sahte belgelerle almıştır. Emeklilik işlemlerini sahte evraklarla sağlamıştır. Nüfus kayıt örneği bile şaibeli bile karışık. Bazı yerlerde doğum tarihi 1942 olarak geçer, kendi yazılı beyanlarında da 1938 olarak geçmiştir. Farklı yorumlarla Atatürk’ün ölümünden sonraki tarihi işaret etmesi bakımından kullandığı şekilde yorumlara sebebiyet vermiştir. Pasaport istek formu var. Anne (Refia) adını nüfus kayıtlarına aykırı olarak ‘Rabin’ olarak doldurduğu görülüyor.”

Gülen’in Refia olan annesinin adını Yahudiler’in, hem erkeklerde hem de kadınlarda kullanılan Rabin ismi ile değiştirdiği, bunun nedeninin Polonya Yahudisi olan Papa ile görüşebilme amaçlı olduğu öne sürülmüştü.

KRONOLOJİ

Dişli, Akar’a tebliğ etti!

20.09: Saat 14.45’te görevli bir binbaşının MİT’e gelerek istihbarat vermesi sonrası darbe teşebbüs saatini yeniden belirlemişlerdir.

20.23: Akıncı’da toplanan 33 özel kuvvetler görevlisi Genelkurmay Karargahı’na yola çıkmıştır.

20.25: Darbeci askerler ilgili yerlere bütün uçuşlarının serbest olduğunu duyurmuşlardır Akar’ın yasak olmasını bildirmesine rağmen.

20.46: Mehmet Dişli özel aracı ile karargaha geri dönmüştür.

21.00: Dişli, Akar’ın makam odasına girerek ‘Komutanım operasyon başlayarak’ darbeyi tebliğ ettiği anlaşılmıştır. Akar, bir grup darbeci tarafından zorla alıkonmuş ve Levent Türkkan tarafından ölümle tehdit edilmiştir.

21.03: Partigöç ve bir grup darbeci subay Murat Aygün’ü telefonla arayıp harekete geçme emrini vermiştir.

21:16: Silahlı kuvvetler harekat merkezinin giriş çıkışı darbeciler tarafından kontrol altına alınmıştır.

21.26: Darbeciler tarafından oluşturulan Yurtta Sulh WhatsApp grubunda İstanbul içine giren trafik engellenecek talimatı verilmiştir.

21.28: Grupta bu saat itibari ile alınması gerekenlerin derhal alınması talimatı verilmiştir.

21.30: 80-85 darbeci tarafından Jandarma Genel Merkezi hareket merkezleri ele geçirilmiştir.

21.45: Başbakanlık müsteşarı alçak uçuşların araştırılması talimatını vermiştir.

22.00: Genelkurmay’da silah sesleri duyulmuş, halkın üzerinde ateş açılmıştır.

22.00: Köprüler geçişe kapatılmıştır.

22.23: Uğur Coşkun Sakarya’da darbe girişimini başlatmıştır.

22.25: Ümit Dündar’ın evine gelen bir grup asker evi aramıştır.

23.24: Sakarya Valiliği darbeciler tarafından işgal edilmiştir.

23.24: Gölbaşı’nda Özel Harekat Merkezi’nde patlama meydana gelmiştir.

00.05: Darbe bildirisi okutulmuştur.

00.57: Askeri kalkışmada bulunan saldırganlar, TÜRKSAT’ın Gölbaşı’ndaki tesislerine saldırıda bulunmuşlardır.

01.15: Cumhurbaşkanımız Marmaris’ten Dalaman’a hareket etmiştir.

01.43: Cumhurbaşkanımız İstanbul’a hareket etmiştir.

02.38: Ankara’da vatandaşlara ateş açılmıştır.

02.49: Meclis’e yeni bir bomba atılmış, milletvekilleri ve Meclis Başkanı Kahraman sığınağa inmiştir.

03.15: Genelkurmay’da yeniden çatışmalar başlamıştır.

03.20: Cumhurbaşkanının kaldığı otele SAS ve SAT komandoları indirme yapmıştır.

03.40: Cumhurbaşkanı Atatürk Havalimanı’na inmiş, bir askeri helikopter ve askeri uçuş yapan uçak tarafından sürekli taciz edilmiştir.

09.44: Darbe girişimi nedeniyle çıkan olaylarda o saat itibariyle 90 kişinin şehit olduğu açıklanmıştır.