Gazete Vatan Logo

Gizem, 20 milyon $’lık yatırım yapacak

Gizem, 20 milyon $’lık yatırım yapacak, ‘frit’te İspanyol hakimiyetine son verecek

ADAPAZARI’NDA faaliyet gösteren Gizem Frit, seramiğin en önemli hammaddesi fritte dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak 20 milyon dolarlık yatırımı hayata geçiriyor. Nisan’da ilk fazı açılacak fabrika Türkiye’nin yıllık 55 bin tonluk ithalatını sonlandıracağı gibi fiyatları da yüzde 5-10 düşürecek.

ADAPAZARI’NDA kurulu Gizem Frit, 20 milyon dolarlık yatırımla Türkiye’nin seramik fritinde dışa bağımlılığını ortadan kaldırmaya hazırlanıyor. Beyaz eşyada kullanılan emaye fritinde dünyanın en büyük üçüncü üreticisi olan şirket, karo seramiğin hammaddelerinden seramik fritinde de yatırıma soyunurken, bu sayede Türkiye pazarındaki İspanyol hakimiyetine de son verecek. Nisan ayında Sakarya-Hendek’te ilk fazını devreye sokacakları yatırımla ağırlıklı olarak İspanya’dan ithal edilen 50-55 bin tonluk seramik fritini Türkiye’de üretir duruma geleceklerini söyleyen Gizem Frit Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Ballık, “Bugüne kadar seramik fritinde ihracatımız yoktu. Yeni yatırımla Rusya, Ukrayna, İran, Suriye, Bulgaristan gibi pazarlara da açılabileceğiz” dedi.

Türkiye’de yıllık 120-125 bin tonluk kullanım olduğunu, yurtdışından da 50-55 bin ton ithalat yapıldığını aktaran Ballık, “Karo seramik sektörünün yıllık 300 milyon metrekare üretimi var ve üretim kabiliyetleri sürekli artıyor. Seramik friti, seramiğin maliyetinde yüzde 10-30 payı olan ve seramiğin, karonun dayanıklılığını sağlayan çok önemli bir ürün. Bu yüzden seramik fritini firmalar ya kendi bünyesinde üretiyordu ya da yurtdışından alıyordu. Biz ise şu anda pazardaki tek bağımsız şirketiz. Biz seramik üreticisi olmadığımız için firmalar rahatlıkla bizden alım yapabilecek” diye konuştu.

Ciro hedefi 50 milyon dolar

Gizem Frit olarak beyaz eşya sektöründe fırınların içindeki ile tepsilerdeki siyah kaplama ve fırınların üstündeki beyaz kaplama olarak kullanılan emaye fritte de dünyanın en büyük üçüncü üreticisi olduklarını aktaran Ballık, şunları söyledi: “Yeni yatırımla seramik fritinin üretim hattını tamamen ayırıyoruz ve 6 hatta üretime geçiyoruz. Diğer fabrikamızda ise tamamen emaye friti üreteceğiz. Yeni yatırımımız önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 100 büyüme oranlarına ulaşmamızı sağlayacak. Yeni fabrikayı 2 fazda tamamlayacağız ve 150 kişiye iş imkanı yaratacağız.” Emaye fritte de 5 kıtada 40 ülkeye ihracat yaptıklarını hatırlatan Ballık, bu yıl 50 milyon dolarlık ciro hedeflediklerini belirtti.



Devlere üretim yapıyor

1979 yılında Adapazarı’nda emaye fritleri ve pigmentleri üretimi için kurulan Gizem Frit, şu anda 30 dönüm arazi üzerinde 15 bin metrekare kapalı alan üzerinde üretim yapıyor. Şirketin, müşterileri arasında Bosch-Siemens, Electrolux, Ariston, Arçelik, Vestel gibi yerli ve yabancı devler bulunuyor.

FİYATLAR % 5-10 DÜŞER

Tolga Ballık, yeni yatırım sayesinde pazarda ithalata bağımlılığı ortadan kaldıracaklarını ve fiyatlarda da avantaj sağlayacaklarını belirterek, “Seramik fritinde maliyetleri düşürmede önemli bir rol oynacağız. Bu alanda yüzde 5-10 fiyat düşüşü olur” dedi.

Haberin Devamı