Gazete Vatan Logo
Magazin Gişeyi yediler!

Gişeyi yediler!

Jurassic World, hafta sonu 511.8 milyon dolarlık gişe hasılatıyla tüm zamanların hafta sonu rekorunu kırdı.

Gişeyi yediler!

Jurassic Park serisinin geçtiğimiz Cuma vizyona giren yeni filmi Jurassic World tüm zamanların hafta sonu rekorunu alt üst etti. Steven Spielberg’in yapımcılığını üstlendiği film, eleştirmenlerde beklenen etkiyi yaratmasa da dünya çapında sadece hafta sonunda 511.8 milyon dolarlık devasa bir hasılat elde etti. Uzun süredir merakla beklenen Jurassic World, bu merakın karşılığını gişede almayı başardı.

Sektör öngörülerinin de üzerinde bir açılış performansı sergileyen film, ilk hafta sonunda dünya çapında 511.8 milyon dolar (1 milyar 400 milyon lira) hasılat elde etmeyi başardı. Bu rakamın 204.6 milyon dolarlık kısmı ABD’den gelirken, geriye kalan 307.2 milyon dolarlık kısım da ABD dışındaki ülkelerde elde edildi. NBA finallerinin beşinci maçı sebebiyle Universal’in ABD’ye yönelik tahminlerinde biraz daha temkinli davrandığının altı çizilirken, yeni film daha önce Harry Potter ve Ölüm Yadigarları Bölüm:2’ye ait olan 438 milyon dolarlık rekoru kırmış oldu.

Maket dinazor mu bilgisayar yapımı mı?

Haberin Devamı

1993’te gösterime giren ilk Jurassic Park filmi gerçek boyutlarda hazırlanan ve hidrolik sistemlerle hareket ettirilen T-Rex’in kostüm olarak giyilen Raptor’larıyla bugünkü birçok filmden daha gerçekçi bir şekilde dinazorları hayata geçirmişti. Jurassic Park 2: Kayıp Dünya (1997) ve Jurassic Park 3’te de (2001) bu maketlerin yapımından sorumlu olan Oscar ödüllü özel efekt uzmanı Stan Winston 2008 yılında hayatını kaybetti. Serinin 4’üncü filmi Jurassic World’de maketlerden faydalansa da dinazorlar büyük oranda bilgisayar ortamında canlandırıldı. Günümüz görsel efekt teknolojisinin maketlerden daha başarılı olup olmadığı ise serinin hayranları arasında tartışma konusu oldu.

Hasılata 3D katkısı!

Jurassic World’ün gişe başarısının önemli bir kısmı 3D, IMAX ve geniş formatlı sinemalardan gelen katkılara bağlanıyor. Filmin gişe hasılatının yarısı 3D gösterim üzerinden gelirken, ABD’li sinema siteleri IMAX sinema salonlarının filme 44.1 milyon dolar katkı sağladığını belirtti.