Gazete Vatan Logo

Girişimcilerin fikri ‘kitle’lere açılıyor

‘Kitle fonlaması’ sistemi Türkiye’de de başlıyor. Fikri olup kaynağı yetersiz olan girişimcileri elektronik ortamda yatırımcılarla bir araya getirecek sistem teknoloji odaklı projeleri kapsayacak

Girişimcilerin fikri ‘kitle’lere açılıyor

Türkiye’de uygulamaya geçirilecek kitle fonlaması sistemi, başta teknoloji odaklı yatırımlar olmak üzere, tüm sektörlerle ilgili projeleri elektronik ortamda yatırımcılarla buluşturarak, finansmana ihtiyacı olan girişimcilerin fikirlerinin hayata geçirilmesinde önemli bir fırsat sunacak.

TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen torba yasayla sermaye piyasası kurumlarına, kitle fonlanmasına aracılık eden ve elektronik ortamda hizmet veren kitle fonlama platformları eklenecek. Başta teknoloji odaklı yatırımlar olmak üzere, tüm sektörlerde erken aşamada finansmana ihtiyaç duyan girişimcilere kaynak sağlamayı amaçlayan sistem, fikri bulunan ancak kaynağı yetersiz girişimcileri yatırımcılarla buluşturacak.

Kitle fonlaması faaliyeti, kanun uyarınca Sermaye Piyasası Kurulunca (SPK) kurulmasına izin verilecek kitle fonlaması platformları aracılığıyla gerçekleşecek ve kanunun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlüğüne ilişkin hükümlerine tabi tutulmayacak. Bu platformların temel işlevi, fon arz edenlerle fon talep edenleri elektronik ortamda buluşturmak olacak.

Haberin Devamı

Arz-talep buluşacak

Proje fikirlerine platform üzerinde yer verilecek. Katılmak isteyen fon sağlayıcılara yazılı ve görsel bilgiler sunulacak ve paranın ne şekilde yatırılacağı duyurulacak.

Toplanması beklenen fon tutarının tamamlanmasından sonra ilgili şirkete paranın aktarılması sağlanacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’de erken aşamada gelecek vadeden projeler bulunduğunu, bu projelere kaynak sağlamak için teminat noktasında kitle fonlamasının önemli olduğunu belirtmişti. Şimşek, yasal mevzuatın ardından SPK’nın kitle fonlamaları platformlarına lisans vereceğini bildirmişti.

Ortaklığa dayalı başlayacak
Kitle fonlamasının en yaygın ve başarılı örnekleri ABD ve İngiltere’de bulunuyor. Kanada’dan Yeni Zelanda’ya birçok ülke kitle fonlamasını kullanarak geliştirmeye çalışıyor. Dünya genelinde kitlesel fonlama yöntemiyle sağlanan fon miktarının 34.4 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Yurt dışı düzenlemelerine bakıldığında toplanabilecek fon tutarıyla ilgili bazı sınırlamaların yer alması dikkati çekiyor. Türkiye’de kanunda, bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Fonlamanın ortaklığa dayalı başlaması planlanıyor.

Haberin Devamı