Gazete Vatan Logo

Gıdası kesilemiyor

Gıda fiyatlarındaki yükseliş bir türlü zaptedilemediği için Şubat ayı enflasyonundaki düşüş sınırlı oldu. “Enflasyon acaba tek haneye iner mi?” denirken, yüzde 10.26’da kaldı. En çok fiyatı artanlara bakıldığında ilk sıralarda hep tarım ürünleri yer aldı.

Gıdası kesilemiyor

Tüketici fiyatları Şubat’ta gıda fiyatlarındaki sert yükseliş öncülüğünde yüzde 0.5 beklentisinin üzerinde yüzde 0.73 artış gösterdi. Ekonomistler baz etkisiyle yıllık enflasyonun sınırlı da olsa gerilediğine dikkat çekerken yılın son çeyreğine kadar dalgalı seyirle kalıcı bir tek haneli enflasyon öngörmüyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Şubat ayı enflasyon verilerine göre yıllık artış Ocak ayındaki yüzde 10.35’ten Şubat’ta yüzde 10.26’ya geriledi. Ekonomistlerin hesaplamalarına göre Şubat ayı enflasyonuna en yüksek katkıyı 50 baz puan ile gıda kaleminde gerçekleşen yüzde 2’nin üzerindeki artış sağladı. Bir önceki yılın Şubat ayında gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 0.84 olan artış yüzde 2.24’e çıktı. Bu yüzden de ulaşım, giyim, konut gibi kalemlerde gözlenen düşüş genel enflasyon üzerinde etkili olamadı ve toplamda düşüş sınırlı kaldı.

Konut fiyatı artışı düştü

Oysa giyim ve ayakkabı tarafından fiyatların yüzde 4.09 oranında azaldığı görülmüştü. Yine aynı şekilde bir önceki yıl Şubat’ta ulaşım tarafından enflasyona 2.82’lik katkı gelirken, bu yıl Şubat’ta ulaşım fiyatlarındaki artış yüzde 0.31’de kalmıştı. Konut fiyatlarında da bir önceki yıl Şubat’ta yüzde 1.18 olan artış yüzde 0.52’ye gerilemişti.

Haberin Devamı

Enflasyon zirveden 2.7 puan geriledi
Her ne kadar enflasyonda düşüş sınırlı olsa da gerilemenin devam ediyor olması da olumlu bulunuyor. Yıllık enflasyon Kasım 2017’de yüzde 12.98 ile görülen 14 yılın zirvesinden Şubat itibarıyla 2.7 puan gerilemiş oldu. Ekonomistler 2018’in son aylarına kadar çift haneden anlamlı bir uzaklaşmayı olası görmüyorlar. Halk Yatırım tarafından yayımlanan notta “Önümüzdeki dönem, baz etkisinin azalan desteğiyle, yıllık enflasyondaki düşüşün hız kaybetmesini ve yüzde 10 civarında dalgalanmasını bekliyor; kalıcı tek haneli seviyelerin ancak yılın son çeyreğinden itibaren görülebileceğine dair beklentimizi ve yıl sonuna ait yüzde 8.7’lik tahminimizi koruyoruz” görüşüne yer verildi. Not şöyle devam etti: “Gıda enflasyonunun baskı oluşturmaya devam ettiğini görüyoruz. Özellikle işlenmiş tarafta son iki aydır gözlenen hızlanma dikkat çekici.”
Kuraklık ve don riski korkutuyor
Tarım fiyatlarında Gıda Komitesi’nin varlığına rağmen fiyatların bir türlü dizginlenememesinde kuşkusuz iklimsel gelişmeler de etkili görünüyor. Bu kışın son haftalardaki yağışlar bir kenara konacak olursa oldukça sınırlı olması, gelecek aylarda gıda fiyatlarında beklenen düşüşün gerçekleşmeyeceğine dair şüpheleri artırıyor. Mart ve Nisan aylarında yağışların önemli olacağını belirten ekonomistler ancak diğer taraftan don riskine de dikkat çekiyorlar. Fiyat artışlarına bakıldığında en çok artışın işlenmemiş ve işlenmiş tarım ürünlerinde yaşandığı görülüyor.
Kışlıklar kalınca giyim-ayakkabı geriledi
ANA harcama gruplarında aylık en yüksek artış yüzde 2.57 ile sağlık grubunda gerçekleşti. Grubu, yüzde 2.24 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1.89 ile eğlence ve kültür, yüzde 1.23 ile ev eşyası ve yüzde 0.95 ile lokanta ve oteller izledi. Aylık bazda düşüş gösteren tek grup yüzde 4.09 ile giyim ve ayakkabı oldu. Giyim fiyatlarının hızlı gerilemesinde kuşkusuz kışlıkların elde kalması ve Mart’ta gerçekleşmesi beklenen indirimlerin de öne çekilmesi etkili oldu. TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış yüzde 15.66 ile ev eşyasında oldu. Bu grubu yüzde 13.19 ile ulaştırma, yüzde 11.77 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 11.53 ile lokanta ve oteller ve yüzde 10.88 ile eğitim takip etti.
Bu şartlarda Merkez duruşunu değiştirmez
TÜİK verilere göre, Merkez Bankası’nın da yakından izlediği özel kapsamlı TÜFE göstergelerinden “B” Şubat ayında yıllık olarak yüzde 12.31’den yüzde 12.26’ya, “C” yüzde 12.18’den yüzde 11.94’e geriledi. Ekonomistler çekirdek göstergelerde düşüşün olumlu ancak sınırlı kaldığını belirtirken bu kapsamda TCMB’nin yüzde 12.75 seviyesindeki ortalama fonlama maliyetinde kısa vadede bir düşüşü olası görmüyorlar.TCMB enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 7.9 olarak gerçekleşeceği, 2019 sonunda yüzde 6.5’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüyor. Anketlere göre TCMB’nin Çarşamba günü sonuçlarını açıklayacağı yılın 2’nci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında kısa vadeli faizleri sabit tutması beklenirken, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini de değiştirmeyeceği öngörülüyor.

Haberin Devamı