Gazete Vatan Logo

Gıda canavarı

Enflasyon Ağustos ayında gıda fiyatları ve döviz kurunun etkisiyle beklentileri aştı. Yıllık TÜFE yüzde 7.14’e çıktı. Et ithalatının fiyatlara yansımadığı görüldü.

Gıda canavarı

Temmuz’da son 2 yılın en düşük seviyesine gerileyen enflasyon, Ağustos’ta yeniden yükselişe geçti. TÜFE geçen ay beklentilerin üzerinde artış gösterdi. TÜİK’in verilerine göre, tüketici fiyatları yüzde 0.40 oranında arttı. Beklentiler enflasyonun yüzde 0.11 yükselmesi yönündeydi. Yıllık bazda enflasyon yüzde 7.14’e çıktı. TÜFE Temmuz’da Mayıs 2013’ten sonraki en düşük düzey olan yüzde 6.81’e gerilemişti.

Yİ-ÜFE de Ağustos’ta yüzde 0.98, yıllık bazda yüzde 6.21 arttı. Çekirdek enflasyondaki artış da dikkati çekti. TÜFE’de özel kapsamlı göstergelerden ‘H’ endeksi (çekirdek enflasyon) aylık olarak yüzde 0.34, yıllık bazda yüzde 7.83 yükseldi.

TÜFE’nin yeniden yüzde 7’nin üzerine çıkmasında gıda fiyatları ve döviz kurundaki artış etkiliydi. Yüzde 30 zam gören salatalık zam şampiyonu olurken, et ithalatına rağmen fiyatlarda düşüş yaşanmadığı görüldü.

Gıdada artış % 9.71

Tüketim sepetinin yaklaşık yüzde 30’unu oluşturan gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin aylık bazda yüzde 1.31, yıllık bazda yüzde 9.71 arttığı görüldü. Ana harcama grupları itibarıyla Ağustos’ta aylık en yüksek artış yüzde 2.05 ile lokanta ve oteller grubunda olurken, bu kalem yıllık bazda da yüzde 14.26 ile en yüksek artışı kaydetti.

Haberin Devamı

Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4.32 ile giyim ve ayakkabı olarak dikkati çekerken, endekste düşüş gösteren bir diğer grup yüzde 0.38 ile ulaştırma oldu. Aylık bazda eğlence ve kültürde yüzde 1.96, eğitimde yüzde 1.41, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.21 artış gerçekleşti.

Yükseliş sürecek

Analistler enflasyondaki yükselişin sürmesini ve Merkez Bankası’nın enflasyon hedefinin üzerinde kalmasını bekliyor. Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, 2015 sonu için yüzde 7 olan enflasyon beklentilerini yüzde 7.7’ye, 2016 sonu için yüzde 6.6 olan tahminlerini yüzde 7’ye yükselttiklerini açıkladı.

Değersiz TL, çekirdeği bozdu

Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer, “Beklentilerin üzerinde gelen manşet enflasyon rakamında gıdanın aylık bazda yüzde 1.3 ile beklentimizin oldukça üzerinde artması etkili oldu. TL’nin aşırı değersiz durumuna bağlı olarak çekirdek enflasyon bozulmaya devam ederken önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın daha sıkı para politikası duruşuna olan ihtiyacın arttı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Et fiyatları henüz düşmedi

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, işlenmemiş gıda fiyatlarında yıllık artışın yüzde 11’e yükseldiğini belirterek, “İşlenmiş gıda fiyatlarındaki yıllık enflasyonun yüzde 8.5’e gerilemesi olumlu. Henüz kırmızı et fiyatlarında beklenen düşüşün gerçekleşmediğini izliyoruz. Eylül enflasyon verilerinde yansıyıp yansımayacağı önemli olacak. Toplam gıda yıllık enflasyonu yüzde 9.65’e yükseldi. Yıl sonu hedefi olan yüzde 8’in ulaşılabilirliğinde, tarımsal koşullar ile ekonomi yönetiminin regülasyonları önemli olacak” dedi.