Gazete Vatan Logo

Gezi direnişinde 13'üncü gün

Mitingde, Bandista, Kardeş Türküler, Mor ve Ötesi sahne aldı.

Taksim Dayanışması tarafından Taksim Meydanı'nda düzenlenen miting, kalabalık bir katılımcı grubuyla yapıldı.

Mitingde, Nazım Hikmet'in Ceviz Ağacı şiiriyle başlayanTaksim Dayanışması'nın açıklamasını Mücella Yapıcı okudu.

Yapıcı, Gezi Parkı'nda başlayıp bütün ülkeye ve dünyaya yayılan direnişin, dayanışmanın ve 13 gündür dinmeyen öfkenin, tepkinin mesajının net olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Buradaki ve ülkenin dört bir yanındaki milyonlar olarak artık eskisi gibi yönetilmek istemiyoruz. Gençler, kadınlar olarak sürekli yok sayılmaktan bıktık. 'Oyu ben aldım, her şeye ben karar verir, her şeye karışırım' diyen bir iktidar tarafından baskı görmek istemiyoruz. Haklarımızı, doğamızı ve kentlerimizi gasp eden rantçı zihniyeti seyretmekle yetinmek istemiyoruz. Demokratik katılım kanallarını bütünüyle yok eden, her itirazı düşmanca bir refleksle yanıtlayan, kendisi gibi olmayanların inancına, kimliğine, yaşam tarzına, bilime, sanata saygı duymayan bir iktidar anlayışını reddediyoruz. Biz varız ve buradayız diyoruz."

Bütün kesimleriyle "artık yeter" diyen halkın, kardeşliğin ve dayanışmanın, Türkiye ve dünya üzerindeki en önemli örneklerinden birini sergilediğini dile getiren Yapıcı, "31 Mayıs 2013 itibariyle Gezi'de yıkımı durduran, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, Antakya'da ve Türkiye'nin dört yanında yasaklı meydanları zapt eden halk, artık gücünün farkında" dedi.

Yapıcı, muhatabın meydanlar, taleplerin haklı, hukuki, meşru ve çok basit olduğunu söyleyerek, Taksim Dayanışması'nın taleplerini şöyle sıraladı:

"Gezi Parkı, park olarak kalmalıdır. Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası adı altında ya da başka herhangi bir yapılaşma olmayacağı ve projenin iptal edildiğine dair resmi bir açıklama yapılmalı, Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılmasına ilişkin girişimler durdurulmalıdır.

Taksim Gezi Parkı'ndaki yıkıma karşı direnişten başlayarak halkın en temel demokratik hak kullanımını engelleyen, şiddetle bastırma emri veren, bu emri uygulatan ve uygulayan binlerce insanın yaralanmasına, 3 yurttaşımızın ölmesine neden olan tüm sorumlular, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Hatay, Adana valileri ve emniyet müdürleri olmak üzere tüm sorumlular görevden alınmalı, gaz bombası ve benzeri materyallerin kullanılması yasaklanmalıdır.

Ülkenin dört bir yanında direnişe katıldığı için, twit attığı için gözaltına alınan yurttaşlarımız derhal serbest bırakılmalı, haklarında hiçbir soruşturma açılmayacağına ilişkin açıklama yapılmalıdır.

1 Mayıs alanı olan Taksim ve Kızılay başta olmak üzere Türkiye'deki tüm meydanlarımızda, kamusal alanlarımızda toplantı, gösteri, eylem yasaklarına ve fiili engellemelere son verilmeli, ifade özgürlüğünün önündeki engeller kaldırılmalıdır."

Yapıcı, her talebi okuduktan sonra katılımcılara "Tamam mı?" diye sordu, "Tamam" yanıtını aldıktan sonra diğer maddeye geçti.

Uğrunda mücadele edilen "üç beş ağacın" çok daha fazla dalı olduğunun görülmesi gerektiğini kaydeden Yapıcı, "Milyonlarca insanın öfkesinin bir anda ortaya çıkmadığı, yıllardır biriken bir tepkinin yansıması olduğu anlaşılmalıdır. Çevreciliği sadece ağaç dikmek zannedenler bilmelidirler ki; bu meydanlarda İstanbul'u katledecek 3. köprü, 3. havaalanı, Kanal İstanbul projelerine karşı da bir itiraz var. Atatürk Orman Çiftliği, ormanlarımız ve akarsularımız başta olmak üzere ekolojik değerlerimizin talanına, HES'lere, nükleer santrallere karşı bir itiraz var. Hem Ortadoğu'da hem de ülkemizde yürütülen savaş siyasetine karşı bir itiraz var. Alevi yurttaşlarımızın hassasiyetlerinin gözetilmemesine, Kürt yurttaşlarımızın eşitlik, barış ve kardeşlik taleplerine ikna edici yanıtlar üretilmemesine itiraz var" diye konuştu.

Yapıcı, gençlerin enerjisi ve yaratıcı zekasından beslenen bu hareketin, haklı taleplerin yerine getirilmesi için ne gerekiyorsa onu yapacak meşruiyete, güce, yaratıcılığa, özgüvene ve güçlü bir dayanışmaya sahip olduğunu vurguladı.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin yanı sıra çeşitli siyasi partilerin, taraftar gruplarının, sendikaların da katıldığı mitingde, "Taksim bizim, İstanbul bizim", "Bu daha başlangıç, mücadele sürüyor", "Hükümet istifa", "Faşizme karşı omuz omuza", "Tayyip nerede, çapulcular burada" şeklinde sloganlar atıldı. Bandista, Kardeş Türküler, Mor ve Ötesi sahne aldı.

MİTİNGDE GERGİNLİK

Bu arada, binlerce kişinin "Gezi Parkı Eylemi" ne destek vermek için Taksim Meydanı’na yürüyüşlerinin sürdüğü sırada meydanda bir gerginlik yaşandı. BDP bayrakları taşıyan grupta Abdullah Öcalan’ın posteri ve PKK bayrakları açılınca bu durum bir başka grup tarafından protesto edildi. Protestocu gruptakiler, ‘PKK dışarı’, ‘Apo dışarı’, Kahrolsun PKK’, ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’, sloganları attı.

Miting platformdan yapılan konuşmalarla devam ediyor.

TAKSİM'DE BUGÜN

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'na dün akşam saatlerinden itibaren akın eden binlerce kişi, gece saatlerinde de şarkılar söyleyip gönüllerince eğlendi.

Taksim Dayanışması’nın dün yazılı açıklamayla duyurduğu çağrı metninde şu ifadeler yer aldı: “5 Haziran günü Taksim Dayanışması’nın ve alanın taleplerini Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a ilettik. O günden bu yana taleplerimizin hiçbiri karşılanmadığı gibi bu hususta herhangi bir somut adım da atılmadı. Polis şiddeti ülkenin birçok ilinde halen sürüyor. Hükümeti sorumlu davranmaya, taleplerimizi dinlemeye ve bu taleplerin erçekleştirilmesi yönünde somut adımlar atmaya bir kez daha davet ediyoruz.”

Öte yandan bazı gruplar da Taksim’in değişik noktalarında buluşarak seslerini duyurmaya çalışacak. O buluşmalar da şu şekilde gerçekleşecek:

* Sinemacılar, Emek Sineması için bugün saat 13.00’da Emek Sinema’sı önünde toplanlanma çağrısında bulundu.

* Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi de meslektaşlarını Taksim Dayanışması’nın çağrısı için İmam Adnan Sokak’taki dernek binasında saat 15.00’da toplanma çağrısı yaptı.

* Adalet Arayan Mahalleler adlı bir grup da, yayınladıkları şu metinle bugün saat 13.00’da Tünel Meydanı’nda toplanma çağrısında bulundu: “İstanbul’da başlayan ve dünyanın yakından tanık olduğu bir “sahiplenme” yaşıyor, izliyoruz. İnsanlar siyasi görüş, etnik aidiyet, dini ve mezhebi inanç, cinsel yönelim ve yaş farkı gözetmeksizin bütün İstanbul’a ait Gezi Parkı’nı ve ağaçlarını sahipleniyor. Bizler mahallesini, evini ve komşuluğunu savunan insanlar olarak bu hali anlıyoruz. Şimdi de bu halimizi anlatmak için meydanlara çıkıyoruz. Diyoruz ki, yıllardır yaşadığımız alın terimizle kurduğumuz mahallerimizi adı ister ’dönüşüm’, ister ‘riskli alan’ olsun rantçı emellere teslim etmeyeceğiz. Bu mücadelemizi anamız, babamız, kardeşimiz, çocuğumuz ve eşimizle, hep beraber mahalleler olarak cümle âleme ilan etmek için toplanıp yürüyoruz.”

Sabah yeni bir güne uyanan eylemciler güne temizlik ve kahvaltı yaparak başladı.

Bazı vatandaşlar ise günün aydınlanmasıyla birlikte boş buldukları alanlarda futbol maçı yaparak keyifli dakikalar geçirdi.

Olaysız gece...

Taksim Meydanı, Gezi Parkı ve Beşiktaş'ta olaysız bir gece yaşanırken, Gazi Mahallesi'nde izinsiz gösteri yapan gruba polis müdahale etti.

Eylemciler, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nda bekleyişlerini gece boyunca sürdürdü. Bazı eylemciler gruplar halinde eğlendi. Gezi Parkı'nda bir berber, eylemcileri ücretsiz traş ederken, traş olanlar arasında turistler de yer aldı.

Yeni evlenen bir çift, üzerlerindeki gelinlik ve damatlıkla, eylemcilere destek amacıyla Taksim Meydanı'na geldi. Meydanda ve Gezi Parkı'nda bir süre oynayarak eğlenen çift, daha sonra buradan ayrıldı.

Eylemciler, açık hava sinemasında Kemal Sunal'ın baş rolünü oynadığı "Zübük" filmini izledi.

Taksim'de zaman zaman eylemciler arasında tartışmalar da yaşandı. Sabah saatlerinde bazı eylemciler çevre temizliği yaptı.

Beşiktaş'ta da sakin bir gece yaşanırken, küçük gruplar Gümüşsuyu Caddesi'nde kısa süre bekledikten sonra dağıldı.

Gazi Mahallesi'nde müdahale Öte yandan, Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi'nde çöp konteynerlerini devirerek ateşe veren ve yola barikat kuran grup, polise taş, havai fişek ve molotofkokteyli attı. Polis, göstericileri biber gazı ve tazyikli suyla dağıttı. Grubun dağılmasının ardından polisler, Gazi Polis Merkezi çevresinde bekleyişini sürdürdü.

Haberin Devamı