Gazete Vatan Logo

Gezegenin geleceği için toplandılar

Paris Dünya İklim Konferansı’nda 150’ye yakın devlet başkanına ev sahipliği yaptı. Zirvede amaç, ‘Gezegenin geleceğini kurtarmak’ şeklinde açıklandı.

Gezegenin geleceği için toplandılar

Dünya liderleri bundan 6 yıl önce Kopenhag’da bir araya gelmiş, ancak anlaşamadan dağılmışlardı. Bu kez liderler küresel ısınma tehdidini çok daha ciddiye alıyor. Amaç, toplam sera gazı salımını, endüstri devrimi dönemiyle karşılaştırıldığında küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutacak şekilde sınırlamak. Fosil yakıt (kömür, petrol, doğal gaz) tüketimi ile oluşan karbondioksitin (CO2), toplam sera gazı içinde payı dörtte üçe yakın. Dolayısıyla sera gazı salımını azaltmak için CO2 salımını azaltmak şart. Endüstri devriminden beri, dünyada insan kaynaklı karbondioksit (CO2) salımı artışı giderek hızlanıyor. Atmosferde biriken CO2 de güneş ışınlarını tuttuğu için gezegenimiz her geçen gün ısınıyor.

1997’den beri çıkmazda

11 Aralık’a kadar sürecek olan konferansın hedefi tüm ülkeleri iklime zarar veren sera gazlarının emisyonunu azaltmakla yükümlü kılan bir anlaşmaya ulaşılması. Şu anda geçerli olan 1997 tarihli Kyoto Protokolü. Ne var ki bu protokol sadece bazı sanayi ülkelerinin taahhütlerini içeriyor. Bu ülkelerse tüm dünyadaki karbondioksit salımının sadece yüzde 15’inden sorumlu. Kaldı ki Kyoto Protokolü’nün süresi 2020 yılında sona eriyor. Paris’te bu tarihten itibaren geçerli olacak yeni ve küresel bir anlaşma için kollar sıvandı.

Haberin Devamı

Liderler bu kez iyimser

Liderler 6 yıl önceki hataya düşmek istemiyor. Deustche Welle’ye konuşan Germanwatch’tan Christoph Bals bu kez iyimser olunabileceği kanaatinde: “Siyasi irade Kopenhag’a nazaran çok daha güçlü. O zaman ABD ve Çin’in arası açıktı, şimdi sonuç almak için el sıkışmış durumdalar. İkincisi müzakere süreci Kopenhag’dan daha ileri durumda. Müzakereye temel olabilecek ortada bir hukuki metni var. Ve üçüncüsü dünyadaki gerçek gelişme, özünde Kopenhag öncesindekinden çok daha olumlu. Geçen yıl enerjiye bağımlı sera gazı salımlarının artmadığı bir durum yaşadık, hem de güçlü bir ekonomik büyüme olduğu halde. Ayrıca daha fazla değil belki de daha az kömür yaktık geçen yıl ve tüm dünyadaki şirketlerin yüzde 50’den fazlası yenilenebilir enerjilere geçiş yaptı.”

Haberin Devamı

Türkiye ne durumda?

Çin, ABD ve AB, dünyanın en çok CO2 salan ekonomileri. Kişi başına ise, Katar dünyada en yüksek salıma sahip. Türkiye ise 2013 yılında toplam 459 milyon ton sera gazı salımı yaptı, ki bu kişi başına yılda 6 ton demek.



Obama: Kararlıyız

ABD Başkanı Barack Obama ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, iklim değişikliği ile mücadele anlaşması için sürdürülen müzakerelerde birlikte hareket etme taahhüdünde bulundu. İki liderin görüşmesi öncesi Obama, “Dünyanın iki büyük ekonomisi ve sera gazı salınımını en fazla yapan iki ülke olarak bu konuyla ilgili sorumluluğumuzu yerine getirme hususunda kararlıyız” ifadelerini kullandı.