Gazete Vatan Logo

Geriye dönük kalem oynatmalarına son

Maliye Bakanı Ağbal, vergi denetiminde farklılaşmaya gidileceğini vurgulayarak, “Her mükellef masumdur. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma meselesi ortadan kalkacak” dedi.

Geriye dönük kalem oynatmalarına son

Hukukta masumiyet karinesi olarak geçen, “Suçu ispatlanana kadar herkes masumdur” ifadesi, Maliye’nin de düsturu haline geliyor. Vergi mükellefine potansiyel suçlu olarak bakan anlayış yerini, ‘Her mükellef masumdur’a bırakacak. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma dönemi de kapanacak.

İncelendiğini bilecek

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) Ağustos ayı meclis toplantısına katılan Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi denetim anlayışında farklılaşmaya gidileceğini belirterek, şunları kaydetti: “Eski vergi denetim anlayışını ortadan kaldırıyoruz, mükellef haklarını güçlendiriyoruz. Her mükellefe potansiyel suçlu gibi bakan anlayışı tümüyle reddediyorum, her mükellef masumdur. Geriye dönük yoruma dayalı vergi raporu yazma meselesi ortadan kalkacak. Eskiden rapor yazılırdı vatandaşın bundan haberi olmazdı. Şimdi hazırlıklar yapıldı, yakında yönetmelikler çıkacak. İncelemenin başladığı andan itibaren şeffaf bir şekilde hangi aşamada olduğunu mükellefle paylaşacağız.”

2 taksidi mutlaka ödeyin

Ağbal, vergisini süresinde ödeyen, vergi denetimlerinde herhangi bir sorun çıkmayan mükellefleri ödüllendirmeye yönelik yakında düzenleme yapacaklarını tekrarlayarak, “Ödüllendirme olacak. İki uygulama yaptık. Bir işveren primleri süresinde ödediğinde 5 puan indirim alıyor ama diğeri alamıyor. Gelir ve kurumlar vergisinde de imkanlarımızı zorlayarak gerçekten yükümlülüklerini yerine getiren mükelleflerle ilgili bir düzenleme yapma taahhüdüne ben giriştim. İnşallah bunu çalışıp sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ağbal yeniden yapılandırmada da ilk 2 taksidin mutlaka ödenmesi tavsiyesinde bulundu.

Borç çevirmeye dikkat

Borç çevirme oranlarının özellikle kamu açısından iyi durumda olduğunu dile getiren Ağbal, reel sektörde borç oranlarında bir artış yaşandığını, bunun halen yönetilebilen seviyelerde bulunduğunu, ancak dikkat etmek gerektiğini söyledi. Enflasyon gelişmesi içerisinde gıdanın dalga boyunu belirleyen faktör olmaktan çıkarılması gerektiğinin altını çizen Bakan Naci Ağbal, “Mutlaka gıda kaynaklı enflasyon volatilitesini ortadan kaldırmamız lazım” diye konuştu.

Haberin Devamı

Gerekirse % 49 ortak oluruz

Yatırım teşvik sistemine bazı yenilikler getireceklerini anlatan Ağbal, yeni teşviklerin “süper teşvik” olarak nitelendirildiğini belirterek, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, eğer kalkınacaksa, büyüyecekse, rekabet edecekse global ölçekli büyük yatırımlara, stratejik yatırımlara ihtiyacı var. Burada artık standart bir teşvik paketini yatırımcının önüne koyamayız. Proje bazlı yeni bir teşvik sistemine Türkiye kavuşuyor.” Yeni teşvik mekanizmasıyla kritik yatırımların önünü açacaklarını vurgulayan Ağbal, “Kritik, stratejik ülkeyi çok ileri taşıyacak yatırımlarda devlet gerekiyorsa bizzat ortak olacak ama en fazla yüzde 49 oranında olacak. Belirli süre ya devlet ortaklığını diğer yatırımcıya satıp çıkacak ya da halka arz edecek” diye konuştu. Ağbal,kamu alımları yoluyla stratejik yatırımların ülkeye çekileceğini bildirdi. Ağbal, ASO üyelerinden parasına güvenli liman arayan yabancıları Türkiye’ye davet etmelerini de istedi.

Haberin Devamı