Gazete Vatan Logo

Geri sayım başladı!

Suriyeli Ilımlı muhaliflerin eğitilip donatılmasını öngören süreç kapsamında ABD ile Türkiye arasında siyasi müzakereler başlıyor.

Suriyeli ılımlı muhalefetin eğitilip donatılmasını öngören sürece ilişkin hazırlıklar ilerliyor. ABD ve Türk askeri birimleri arasındaki "eğit-donat" konusundaki teknik görüşmelerin ardından, bu kez de projenin siyasi diyalog ayağı başlatılacak. Siyasi diyalog sürecini Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu yürütecek. Şubat ayında yoğunlaşacak görüşmelerin en geç mart ayı içinde tamamlanması ve Türkiye ile ABD arasında imzalanacak anlaşmanın ardında, eğit-donat çalışmalarının başlatılması hedefleniyor. AKŞAM’ın diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre, yaklaşık 6 aydır görüşmeleri süren ancak bir türlü sonuç alınamayan “eğit-donat" projesi hızlanıyor.

TEKNİK DETAYLAR GÖRÜŞÜLÜYOR

ABD ve Türk askeri birimlerinin teknik detaylarına ilişkin temaslarını tamamladığı, iki ülke arasında yapılacak siyasi diyaloğun ardından projenin başlatılacağı vurgulandı. Bu doğrultuda, siyasi diyaloğun Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu tarafından yürütüleceği ifade ediliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya ve Londra’da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı John Kerry ile yaptığı görüşmelerde, "eğit-donat" projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için siyasi diyalog sürecinin başlatılmasını önermişti. Taraflar arasında mart ayı sona ermeden bir anlaşma imzalanması öngörülüyor. Diplomatik kaynaklar, Türkiye’nin İncirlik Üssü’nün kullanımı, Eğit-Donat Projesi’nin yürütülmesini bir paket olarak gördüğünü ifade ediyorlar. (Akşam)

Haberin Devamı