Gazete Vatan Logo

Geri dönüşte en iyi biziz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin kredi geri ödeme yüzdesiyle Avrupa ülkelerini solladığını belirterek, “Milli gelir oranına göre en iyisi biziz” dedi. Zeybekci, yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.5’lik büyümeye ulaşacaklarını kaydetti.

Geri dönüşte en iyi biziz

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ilk çeyreğe ilişkin verilerin ortaya çıkmaya başladığını ve yüzde 7’nin üzerinde büyüme rakamına ulaşacaklarını söyledi.

İslam Kalkınma Bankası Grubu ve Türk Eximbank ortaklığıyla düzenlenen ‘İhracatçı ve Yatırımcı Zirvesi’nde konuşan Zeybekci, Türkiye’nin geçirdiği badirelere rağmen 2017’de G-20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduğunu hatırlatarak, “Birinci çeyrekle ilgili doneler de ortaya çıkmaya başladı. Çok büyük bir ihtimalle yüzde 7’nin oldukça üzerinde, yüzde 7.5’lere yakın bir yerde büyümeyi yeniden yakalayacağız” dedi.

İhracat rekoru kırarız

Bakan Zeybekci, 2018 yıl sonu itibarıyla ihracatta konulan 169 milyar dolarlık hedefi,

170 milyar doların oldukça üzerine çıkararak revize edeceklerini ve yeniden rekor kıracaklarını vurguladı.

Türk şirketlerinin kendi kısıtlı imkanlarıyla önemli projelere imza attığını belirten Nihat Zeybekci, şöyle devam etti:

“Hep beraber olursak, birlikte olursak bu yapabilme gücü, finansı üretme gücü ve kabiliyetimizle beraber çok güzel şeyler yapabiliriz. Türkiye’nin kredi geri ödemesi yüzdesiyle Avrupa’daki diğer ülkeleri karşılaştırın, en iyisi biziz. Milli gelir oranına baktığımızda, toplam kredilerin geri dönüşümüne baktığınız zaman en iyisi biziz.”

Haberin Devamı

Kapasitede sona dayandık

Bakan Nihat Zeybekci, Türkiye’de özel ve reel sektör yatırımlarının 2017’de bir önceki yıla göre yüzde 82 artış gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir rakam yok. 2018’de yine çok önemli bir şekilde özel sektör yatırımlarında artış göreceğiz, sebep çünkü Türkiye kapasite kullanım oranlarında yüzde 80’nin üzerine çıktı. Yüzde 80’lerin üzerinde kullanılan kapasite kullanım oranı demek yüzde 100 filli kapasite kullanım oranı demektir. Türkiye fiili kapasitede sona dayandı. Biz de hükümet olarak verdiğimiz desteklerle ve teşviklerle yeni yatırımları, yeni kapasite artırımlarını destekliyoruz ve planlı bir şekilde bunların hepsini yapıyoruz. 2018 böyle olacak, görüyoruz ki önümüzdeki 10 yıl boyunca Türkiye hep aynı hareketlilik içinde olacak.”

Haberin Devamı

Seçimleri kafanıza takmayın

Türk Eximbank’ın ihracata verdiği desteğin yüzde 26’nın üzerine çıkarak dünyada bir numara olması gerektiğini ifade eden Nihat Zeybekci, “Onu yaptılar yaptılar, yapmadılar kendimize başka Eximbanklar arayacağız. 1 numara olmak zorundayız. Artık geleceğe bakacağız. Seçimler geliyor, seçimler reel ekonominin ve özel sektörün hiç dikkatinde olmamalı. Çünkü yüzde 100 garantili, tek başına iktidar geliyor kesintisiz 5 yıl. Önemli olan Türkiye yoluna devam edecek, hiç kafanıza takmayın” diye konuştu.