Gazete Vatan Logo

Geri adım atmıyorlar

Venezuela’da hapisteki muhalefet liderlerinin serbest bırakılması ve erken seçime gidilmesi talepleriyle düzenlenen protesto gösterilerinde biri asker 3 kişi daha yaşamını yitirdi

Geri adım atmıyorlar

Petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüşün ardından tarihinin en büyük ekonomik kriziyle karşı karşıya kalan Venezuela’da muhalefetle iktidar arasında sular durulmuyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya karşı yapılan düzenlenen son protesto gösterilerinde biri asker 3 kişi daha hayatını kaybetti.

Başkan Maduro’nun Pazartesi günü televizyonda hükümet karşıtı bir askeri bir komplo kurulduğunu ilan etmesinin ve arkasında ABD’nin bulunduğu bu darbe girişiminin ‘elebaşlarından’ birinin tutuklandığını söylemesinin üzerine başkent Caracas’ta düzenlenen gösteriyle yaklaşık 100 bin kişi katıldı. Muhaliflerin ‘tüm gösterilerin anası’ olarak tanımladığı protestolarda güvenlik güçleriyle göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 23 yaşındaki kadın gösterici Paola Ramirez vücuduna, 17 yaşındaki Carlos Jose Moreno adlı öğrenci ise kafasına isabet eden kurşunla öldü. Akşam saatlerinde ise 35 yaşındaki bir askerin göstericilerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı. 3 haftayı aşkın süredir devam eden gösterilerde şu ana kadar 8 kişi öldü.

Haberin Devamı

Muhaliflerin talepleri

Haftalardır Devlet Başkanı Maduro’yu protesto eden göstericiler, erken seçim yapılmasını, Caracas’ın eski Belediye Başkanı Chacao Leopoldo Lopez dahil tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını, gıda ve ilaç sıkıntısının hafifletilmesi için insani yardım koridorunun oluşturulmasını ve meclisin tanınmasını istiyorlar. Yüksek Mahkeme, Meclis’in yetkilerini Mart 2017’de anayasaya uymadığı gerekçesiyle elinden almıştı. Muhalefet, ‘darbe’ olarak niteledikleri kararın, diktatörlük kurma girişiminin bir parçası olduğunu savunmuştu. Mahkeme kısa süre sonra kararını iptal etse de gösteriler devam etmişti.

Desteği azalıyor

Hugo Chavez’in ölümünün ardından başkanlık koltuğuna geçen Nicolas Maduro, seçmen kitlesini Chavez kadar etkilemeyi başaramadı. Ayrıca, petrol fiyatlarında görülen düşüş de iktidarı son derece olumsuz etkiledi. Venezuela’nın ihracat gelirlerinin yüzde 95’i petrolden geliyor ve bu kaynak, hükümetin sosyal programlarının finansmanında kullanılıyor. Petrol gelirlerinin azalması hükümetin sosyal programlarında kesintiye gitmesine, bu da en sağlam destekçilerinden bazılarının uzaklaşmasına neden oldu.

Haberin Devamı