Gazete Vatan Logo

Gergİn bekleyiş

Gazze’ye 10 bin tonluk insani yardım götüren Mavi Marmara’nın yolcuları, yolun çetin olacağını biliyordu

Gazze’de 35 aydır abluka altında yaşayanlara yardım eli uzatanlar arasında, sadece Müslümanlar değil, Hristiyan din adamları da vardı. Müslümanlar namaza dururken bir papaz da kendi duasını yaptı. İşte mermiler bu insanlara sıkıldı.

Müslüman ve Hristiyan aynı duada
Gemide, yatsı namazı topluca kılındı. Namaza, Kudüs eski Başpsikoposu Hilaron Capucu da katıldı. Capucu, şu anda Vatikan’da yaşıyor. Gazze’ye ambargonun yılmaz savunucularından biri olan Katolik din adamı, filoya ilk katılanlardan biriydi.





Kıbrıs açıklarında, yardım filosu İsrail gemileri tarafından takip edilmeye başladı. Yardım gönüllülerine her ihtimale karşı can yelekleri ve gaz maskerleri dağıltı...


Rotamız Filistin Yükümüz İnsani Yardım” kampanyası kapsamında, geçen hafta Yunanistan, İrlanda, İngiltere Kuveyt, Cezayir ve Türkiye’den yola çıkan gemiler, önceki gün Kıbrıs’ın açıklarında, adadan gelecek gemilerle buluştu. TSİ 15:45’te Kıbrıs’tan yola çıkan “Mavi Marmara” ve diğer 5 gemi, usul usul saatte 10 deniz mili hızla Gazze’ye doğru yol alıyordu. Amaç 35 aydır İsrail’in abluka altında tuttuğu Gazzeliler’e 10 bin ton ağırlığında ve 20 milyon dolar değerinde insani yardım götürmekti. Türkiye’den yola çıkan “Gazze” gemisinde, 2 bin 104 ton çimento, 600 ton inşaat demiri ve 50 ton fayans, “Defne Y” gemisinde ise 150 ton demir, 98 jeneratör, 90 prefabrik konut, 16 çocuk oyun parkı, tıbbi malzemeler, ilaç, kırtasiye malzemeleri, gıda, tekstil ürünleri ve çeşitli inşaat malzemeleri vardı. 6 gemide aralarında milletvekilleri ve Avrupa Parlamentosu üyelerinin de bulunduğu toplam 580 yardım gönüllüsü, yolculuğun çetin olacağını biliyordu. İsrail, yola çıkmalarından önce filoya müdahale edeceğini, yolcuları tutuklayacağını söylemişti, yolculuk zaten gergin başlamıştı.

Takip başladı

Gece yarısından önce Mavi Marmara gemisi ile diğer 5 gemi, hız kesmeden İsrail’in tatbikat yaptığı alana doğru yoluna devam ederken yardım kampanyasını düzenleyen İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı yetkilileri, gemide bulunanlara Kıbrıs açıklarında iki İsrail gemisinin kendilerine yaklaşmakta olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından gemide bulunanlara can yelekleri verildi. Göz yaşartıcı bombalara karşı gaz maskeleri dağıtıldı. Gönüllüler, çaresiz İsrail komandolarını beklemeye başladı. İsrail, daha önceki açıklamalarında gemiye ve gönüllülere “kısıtlı güç” kullanacağını açıklamıştı ama hiç kimse bu kadar sert bir müdahaleyi beklemiyordu.


Haberin Devamı