Gazete Vatan Logo

Gergedan boynuzu altını solladı

Sağlık alanındaki batıl inanışlar, küresel vahşi yaşamı tehdit ediyor. Economist, Asya’da 1 kilo ayı safra kesesinin 1 milyon dolara, 1 kilo gergedan boynuzunun ise 60 bin dolara satıldığını yazdı

Geleneksel Çin tıbbının yol açtığı kimi batıl inanışlar, bazı hayvanların soyunu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor. Yasadışı yapılan satışlarda Japonya’da ayı safra kesesinin kilosu 1 milyon dolara, Çin’de ise gergedan boynuzunun kilosu 60 bin dolara alıcı buluyor.

İngiliz The Economist dergisi, ağırlıklı olarak tıbbi beklentileri karşılamak için yapılan yasadışı avcılığın, yıllık 10 milyar dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaştığını yazdı.

Bu ay İsviçre’nin Cenevre kentinde hükümetlerarası bir konferansta soyu tükenmekte olan hayvanların avlanması konusu masaya yatırıldı. Yasadışı avcılık, dünyada büyüklük açısından uyuşturucu, taklit ürün, insan kaçakçılığı ve petrol kaçakçılığının ardından 5. illegal pazar haline geldi.

The Economist, vahşi hayvanlara yönelik en büyük tehdidi Mozambik üzerinden yapılan gergedan boynuzu ticareti, Tayland’daki fildişi ticareti ve Güneydoğu Asya’da yapılan kaplan uzvu ticaretinin yarattığını belirtti.

Baş ağrısı içinmiş!

Yasadışı ticareti önlemeye yönelik lobi yapan Traffic adlı grup, Uzakdoğu’da gergedan boynuzunun kilosunun 60 bin doları bularak altın fiyatını çoktan solladığını açıkladı. Bir kilo altının fiyatı şu an 43 bin dolara yakın seyrediyor.

Haberin Devamı

Bazı kesimler suda kaynatılan gergedan boynuzu parçalarının baş ağrılarını yatıştırdığına inanıyor. Ancak bilimsel olarak keratinden oluşan gergedan boynuzunun, insan tırnağından hiçbir farkı yok. Ayılar ise safra keseleri için avlanıyor. Japonya‘da 1 kilogram ayı safra kesesi 1 milyon dolara alıcı buluyor.

Kemiğe 40 bin dolar

The Economist’e göre ayı safrasındaki bir madde gerçekten karaciğer ve safra problemlerine iyi gelebiliyor. Bu madde ursodeoksikolik asit. Ancak bu asidin sentetik versiyonu, tedavilerde aynı işlevi görüyor.

Fildişi ise sadece süs olarak kullanılıyor. Yasadışı olarak Angola’da kilosu 100 dolar olan fildişi, Güney Kore’ye gelince kilosu 1000 dolardan satılıyor. Yine Çin tıbbında şifalı olduğuna inanılan kaplan kemiğinin kilosunun 40 bin dolara yakın, leopar kemiğinin kilosunun da 10 bin doların üzerinde alıcı bulduğu belirtiliyor. (Milliyet)

Haberin Devamı