Gazete Vatan Logo

Gerekirse ilave önlem alınacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceğini duyurdu.

Gerekirse ilave önlem alınacak

TCMB, 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanarak Geç Likidite Penceresi’ni (GLP) 300 baz puan artırarak yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e çıkardığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin özetleri açıkladı. PPK özetlerinde şu noktaların altı çizildi:

Sıkı duruşa devam

- Küresel finansal piyasalardaki dalgalanmanın yurt içi finansal koşullar üzerinde sıkılaştırıcı etkileri oldu.

- Jeopolitik gelişmelerin yanı sıra enflasyon ve cari açık gibi makro göstergelerdeki görünüm, Türkiye’nin küresel dalgalanmalara olan hassasiyetini artırdı.

- Risk primindeki yükseliş ve portföy akımlarındaki azalışa bağlı olarak TL diğer gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine kıyasla daha fazla değer kaybetmiş ve daha dalgalı bir seyir izlemiştir. TL’deki değer kaybetme eğilimi Mayıs ayının üçüncü haftasından itibaren ivmelenerek iktisadi temellerle uyumlu olmayan sağlıksız fiyat oluşumlarına işaret etti.

- TCMB fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecek.

- Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek.

Haberin Devamı

- Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecek.