Gazete Vatan Logo

Gereğini yapın

Bilirkişi raporu açıklandı: Kazanın tek sebebi hız değil. En büyük kusur, yeterli bakım ve onarım yapmayan TCDD'de

Pamukova'da, 22 Temmuz akşamı, İstanbul-Ankara seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ekspresi, yoldan çıkarak kaza yaptı; 38 kişi yaşamını yitirdi. Hızlandırılmış tren seferlerinin başlamasından yaklaşık 2 ay sonra yaşanan bu kaza, uzmanların daha önce yaptığı uyarılarla birleşerek tartışmaları alevlendirirken; olayın sorumlusu olarak 2 makinist ve 1 tren şefi tutuklandı.

TCDD kazanın tek nedeni hız demişti
TCDD olay yerinde azami hızın 80 kilometre olması gerektiğini, ancak trenin 118 kilometre hızla gittiğini belirterek faturayı makinistlere kesti.

Fakat; bu açıklamayı, TCDD'nin sefer seyir programı yalanladı. Ekspresin sefer programında, kazanın meydana geldiği Mekece Köyü'nde yapması gereken hız saatte 130 km. görünüyordu. Sonraki günlerde pek çok uzman kaza nedenini demiryolllarındaki altyapı eksikliklerine bağlayarak TCDD'nin ihmallerini sıraladı. Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise istifa çağrılarına kulaklarını tıkıyor, olayda herhangi bir ihmallerinin olmadığını söylüyorlardı. TCDD Genel Müdürü Karaman, kaza oldu diye istifa etmeyeceğini belirterek, "Eğer bu trenin hızlandırıldığı için kaza yaptığı ortaya çıkarsa ancak o zaman giderim" dedi.

Bilirkişi raporu müdürü yalanlıyor
Süleyman Karaman'ın, sonucuna göre hareket edeceğini söylediği bilirkişi raporu, dün açıklandı ve kazayı soruşturan Pamukova Cumhuriyet Savcılığı'na gönderildi. Savcılığın belirlediği İTÜ Makina ve inşaat Fakültesi öğretim üyeleri Prof.Dr. Ali Işık Erzi, Doç.Dr. Zübeyde Öztürk ve Yard.Doç.Dr Nevzat Erselcan tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, TCDD, 8'de 4 oranında kusurlu bulundu. Birinci Makinist Fikret Karabulut 8'de 3, İkinci Makinist Recep Sönmez 8'de 1 kusurlu bulundu. Bilirkişi raporda; kazanın tek sebebinin "hız" olmadığı belirtilerek; şu ifadelere yer veriliyor:

Sebep hız değil yoldaki kusurlar
"İncelemeye göre, olayda sadece yüksek hıza bağlı olarak devrilme mümkün görülmemektedir. Olayda hızdan başka etkenler de olmalıdır. Taşıtlarda bir teknik eksiklik olması ihtimal dışında görülmektedir. Dolayısıyla kuvvetli olasılık, kazaya yoldaki aşırı fiziksel ve geometrik bozuklukların neden olduğudur. Bu yüzden yalpa salınımları dönemeçten oluşan durağa gelindiğinde kılavuz tekerleğin yükünün azalmasına neden olmuş ve kuvvetli ihtimalle, ikinci vagonun ilk tekerlek takımı raya tırmanarak kaza meydana gelmiştir.

Olay yerindeki üst yapının yeterli bakım ve onarımının yapılmamış olmasının, değişik yarıcaplı virajlar nedeniyle ortaya çıkan sık aralıklı hız değişimini güvenli bir seyir kontrolü ile gerçekleştirecek tedbirlerin alınmamasının, olayın meydana gelmesinde 8'de 4 oranında etkisi olduğu kanısına varılmıştır.

Makinistler kazaya katkıda bulundu
Makinist Fikret Karabulut trenin hızını gerektiği gibi ayarlayamamış, trenin seyir kontrolü için gerekli dikkat ve özeni göstermemiş ve olayın meydana gelmesine katkıda bulunmuştur. Olayda 8'de 3 oranında kusurludur. 2. Makinisti Recep Sönmez de birinci makinisti uyarmadığı için 8'de 1 oranında kusurludur. Tren Şefi Koksal Coşkun'un ise olayın meydana gelmesinde etkisi ve kusuru olmadığı kanaatine varılmıştır."

Bu rapor suçu makinistlere yükleyenlere tokattır!
İTÜ Ulaştırma Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Evren: Raporda kazanın meydana gelmesinin en önemli nedeni olarak yol bakım ve onarımındaki uygunsuzluk gösteriliyor. Bu da daha önce söylenen açıklamaları destekliyor. Değişik yarıcaplı kurplar nedeniyle ortaya çıkan sık aralıklı hız değişimi makinistin dikkatini dağıtır. Kazada görev kusuru var ama asıl önemli neden yolun altyapısı...

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Hasan Bektaş: Bu rapor kazada bütün suçu makinistlere yükleyenlere tokat gibi bir yanıt vermiştir. Asıl suçlu makinist değil, yol ve altyapıdır. Dolayısıyla da TCDD yönetimidir. Bu rapor bizim ne kadar haklı olduğumuzu da göstermiştir.

Makinistlerin tahliyesine ret!
Bilirkişi raporunun açıklanmasının ardından Tren Şefi Köksal Coşkun gece yarısı tahliye edildi. Karar birinci ve ikinci makinist için de umut oldu. Halen Geyve Cezaevi'nde bulunan birinci makinist Fikret Karabulut ve ikinci makinist Recep Sönmez'in avukatı Seçkin Yokuş, Pamukova Cumhuriyet Savcılığı'na verdiği dilekçesinde, bilirkişi heyetinin hazırladığı raporda kazada 8'de 4 kusurun TCDD'ye ait olduğunu gerekçe gösterdi. Başvuruyu inceleyen Pamukova Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Ayhan Yardımcı, tahliye istemini reddetti.

Haberin Devamı