Gazete Vatan Logo

Gereğini yaparız

Ulaştırma Bakanı Arslan, Oger’in borçlarını geri ödemekte zorlandığı Türk Telekom’da hissedarlık yapısının değişebileceğini söyledi. Arslan, “Hazine veya bizler gereğini yaparız. Ama işler yürür” dedi

Gereğini yaparız

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ana hissedarı Oger’in borçlarını geri ödemekte zorlandığı Türk Telekom’da hissedarlık yapısının değişebileceğini, sözleşme kapsamında Hazine’nin gereğini yapacağını, önemli olanın şirketin işleyişinin sürmesi olduğunu söyledi.

Bakan Arslan, Ankara’da Türk Telekom ile Türkiye Haber-İş Sendikası toplu iş sözleşmesi imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, “Türk Telekom’da sahiplik el değiştirebilir, sözleşme kapsamında Hazine veya Hazine temsilcisi olan bizler gereğini yaparız. Zaten bununla ilgili işlemler yürüyor, yürümeye de devam edecek” dedi.

Arslan, önemli olanın Türk Telekom’un işleyişi, üstlendiği görevleri en iyi şekilde yapması olduğunu belirterek, “Türkiye’nin güzide kuruluşlarından birinin yıpratılmasına izin verme şansımız yok. Türk Telekom’un hisse sahipliğinden kaynaklanan işler Türk Telekom’un işleyişini ve gelişmesini etkileyen işler değil” diye konuştu.

Lübnanlı Hariri Ailesi’nin, Saudi Telecom Company (STC) ile ortak olduğu Oger Telecom şirketi 2005 yılında Türk Telekom’un yüzde 55’ini satın aldı. Satın alma Oger Telecom’un Türkiye’de kurduğu Ojer Telekomünikasyon A.Ş. (OTAŞ) adlı bir şirket üzerinden yapılmıştı. Oger satın alma için aralarında Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası’nın da bulunduğu bankalardan kullandığı kredinin her biri 290 milyon dolar büyüklüğündeki Eylül 2016 ve 2017 Mart ayı geri ödemelerini kaçırdı.

Haberin Devamı

Reuters’ta Ağustos sonunda yer alan haberde de, Saudi Oger’in Türk birimi OTAŞ’ın Türk Telekom’da sahip olduğu yüzde 55 hissenin satışında STC ile yürütülen görüşmelerin sonuçsuz kalması halinde, kamunun yeni bir oyuncu ile alıcı olmayı değerlendirdiği yer aldı.

12 bin çalışanla sözleşme

Türk Telekom ve Türkiye Haber-İş Sendikası, 12 bin çalışanın toplu iş sözleşmesi için el sıkıştı. Anlaşma ile Türk Telekom’da sendikalı çalışan 12 bin kişiye 1 Mart 2017 tarihinden geçerli olmak üzere ilk 6 aylık dönem için seyyanen 325 TL, ikinci 6 aylık dönem için seyyanen 125 TL, sözleşmenin üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemleri için ise yüzde 4 oranında zam yapılacak. Ayrıca imzalanan sözleşme ile üçüncü ve dördüncü altı aylık dönemlerde enflasyonun yüzde 4’ü geçmesi durumunda, aşan kısma denk düşen tutarın ücretlere ilave edilmesine de karar verildi. Türk Telekom CEO’su Dr. Doany, “Türkiye’nin dijital altyapısına özelleştirmeden bu yana yaptığımız 27 Milyar TL’lik yatırımın yanında insan kaynağımıza da yatırım yapmaya devam ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı