Gazete Vatan Logo

Gerçek hangisi?

Birinde kucağında, birinde sırtında...iki farklı bu heykel ziyaretçileri şaşırtıyor

Çanakkale Savaşı'nın unutulmaz kahramanlarından Seyit Onbaşı, 257 kiloluk mermiyi sırtlayarak Çanakkale Boğazı'nı geçmek isteyen düşman zırhlısı 'Ocean'ı batırmıştı. Düşman güçlerinin boğazı geçmesini engelleyerek savaşta dönüm noktasına sebep olan Seyit Onbaşı'nın Çanakkale'de iki heykeli yapıldı. Ancak bu heykeller birbirinden farklı. Ziyaretçileri şaşırtan heykellerden birinde top mermisi Seyit Onbaşı'nın sırtında, diğerinde ise kucağında.

YENİSİ DİKİLDİ ESKİSİ KALDIRILDI
Seyit Onbaşı'yı gelecek nesillere anlatmak için savaştığı Gelibolu Yarımadası'nda bulunan Kilitbahir köyünün yanındaki Mecidiye Tabyası'na heykelinin dikilmesine karar verildi. Heykeltraş Hüseyin Anka Özkan'ın 1996 yılında yaptığı heykel, Mecidiye Tabyası'nın altındaki yolun kenarına dikildi. Heykel yerleştirildikten sonra fark edilen hata tartışmaları da beraberinde getirdi. Top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı'nın heykelinde, mermi kucağında yer alıyordu. İtirazlar üzerine top mermisini kucakta taşıyan heykelin yerine heykeltıraş Eray Okkan'ın yaptığı, mermiyi sırtında taşıdığı 4 metre boyunda yeni heykeli dikildi. Eski heykel de Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün Ankara'daki bahçesine götürüldü. Özkan'ın yakınlarının itirazları üzerine iki yıl sonra merminin kucağında bulunduğu heykel tekrar yerine koyuldu. Yeni heykel ise Eceabat ilçesindeki tarihi meydana yerleştirildi.

KÖY MUHTARI RAHATSIZ
Gelibolu Yarımadası'nda savaşların yaşandığı alanları her yıl binlerce kişi ziyaret ediyor. Eceabat'ta ziyarete başlayanlar, Seyit Onbaşı'nın sırtında mermi taşıyan heykelinin yanında fotoğraf çektirdikten sonra Mecidiye Tabyası'nda bu defa kucağında mermi bulunan başka bir heykelle karşılaşıyor. Kilitbahir Köyü Muhtarı Şinasi Tınaz da iki farklı heykelden rahatsız. Tınaz, merminin kucağında bulunduğu heykelin yanlış olduğunu belirterek, sırtında bulunan heykelin Mecidiye Tabyası'na yerleştirilmesini istiyor. Tınaz, Seyit Onbaşı'nın heykelinin sadece görev yaptığı tabyada dikilmesi gerektiğini de söylüyor. Tarihçi yazar Mehmet İhsan Gençcan ise merminin kucakta taşındığı heykelin yanlış olduğunu vurguluyor. 257 kiloluk mermiyi kucakta taşımanın mümkün olmadığını belirterek, ziyaretçilerin yanıltılmaması için bu yanlışa son verilmesini istiyor. Seyit Onbaşı Balıkesir'in Havran ilçesine bağlı Çamlık köyünde 1889 yılında dünyaya geldi. Balkan Savaşları'na katılan Onbaşı, 1. Dünya Savaşı'nda Çanakkale cephesinde de topçu eriydi. Onu unutulmaz kılan ise 257 kiloluk mermiyi arkadaşı Niğdeli Ali'nin yardımıyla sırtlayıp ateşleyerek düşman zırhlısı 'Ocean'ı batırmasıydı. Çünkü bu olay Çanakkale Savaşı'nın dönüm noktasıydı.

Haberin Devamı