Gazete Vatan Logo

Generallerin isyanı

Generallerin isyanı

ABD ordusundan emekli 200’e yakın general ve amiral, Kongre’ye gönderdikleri mektupla vekillerden İran’la yapılan nükleer anlaşmayı reddetmelerini istedi.

Batılı ülkelerin Tahran yönetimiyle imzaladığı nükleer anlaşmaya Washington’daki tepki büyüyor. Başkan Barack Obama’nın onay vermeleri için Kongre’ye gönderdiği nükleer anlaşmaya karşı olan 200’e yakın emekli komutan, Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti liderlerine gönderdikleri mektupta, anlaşmanın ABD için büyük bir tehdit yarattığı öne sürüldü.

Destekçi komutanlara tepki

80’li ve 90’lı yıllarda Amerikan ordusunda görev almış 190 general ve amiralin imza koyduğu mektupta, nükleer anlaşmanın onaylanması halinde İran’ın daha tehlikeli hale geleceği, Ortadoğu’nun daha dengesiz bir hal alacağı ve müttefik ülkelerin tehlikeye gireceği yorumu yapıldı.

Emekli Amiral Leon Edney’nin inisiyatifiyle hazırlanan mektupta, anlaşmanın yürürlüğe girmesi halinde Amerikan ulusal güvenliğinin hiç olmadığı kadar büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalacağı vurgulandı. Siyasi analistler mektubun, geçen hafta anlaşmaya destek veren 30 emekli generalin Kongre’ye gönderdiği mektuba tepki olarak yazıldığını düşünüyor.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Yahudi dernekleri, nükleer bilim insanları, silahlanma karşıtı gruplar gibi pek çok grup, ABD’li vekillere mektuplar göndererek anlaşmaya ilişkin düşüncelerini paylaştı.

Kongre’nin Obama’nın onaylanmasını istediği nükleer anlaşmayı 17 Eylül’e kadar oylaması bekleniyor. Cumhuriyetçilerin ret oyu vereceği plan için Demokrat Parti’den şu ana kadar 29 Senatör evet oyu vereceğini açıkladı.

Obama umutlu

ABD Başkanı Obama, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun da onaylanmaması için yoğun çaba sarfettiği nükleer anlaşmanın Kongre’den onay alacağını düşünüyor.